Verdidebatt

Mennesker som Gud bruker

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Opp gjennom tidene har det vært mange glupe kristne tenkere som har betydd mye for den kristne troens sak. Fortsatt finnes det mennesker med høy utdannelse, klar tankeføring og stor taleførhet som er i stand til å svare godt for den kristne tro, og som blir lyttet til. Men slike mennesker er ikke de eneste.

På 1700-tallet levde det en skotsk skomaker som fikk en utrolig stor innflytelse på misjonshistorien. Jeg kjenner ikke mannens navn, og det er det ikke mange andre som gjør heller. Men takket være hans vitnesbyrd og veiledning startet den moderne misjonsepoken for alvor. Skomakeren var den mannen som hjalp misjonspioneren William Carey til tro.

Her i Vest-Telemark, hvor jeg bor, er det en bygd som heter Vrådal. For mer enn 150 år siden var det en stor vekkelse i denne bygda. Den ble utløst ved hjelp av et alminnelig ektepar som bodde på et småbruk. I løpet av noen år vendte en stor del av menneskene i bygda seg om til Gud. Presten på stedet, som senere ble biskop, var kjent som en sjeldent god predikant. Samtidig var han klok og ydmyk nok til å si i sin siste preken i Vrådal kirke: "Jeg har nå vært prest her i ti år, men jeg kjenner ikke til at noen er blitt omvendt ved mine prekener." Til alles forbauselse fortsatte han: "Nå merker jeg at Gud har begynt sin gjerning til frelse her i bygden, og jeg vil inderlig ønske at denne Guds gjerning må få gripe videre om seg." Og slik gikk det, gjennom to alminnelige menneskers vitnesbyrd og forbønn.

I de siste tiårene har mange mennesker på livets skyggeside kommet til tro her i landet. Hvordan begynte det? Ved en alkoholiker som vendte seg om til Gud, Ludvig Karlsen, og hans kone Lise. Ludvig Karlsen var tater, og dermed representant for en gruppe mennesker som har slitt tungt og er blitt sett ned på av mange. Men Gud brukte ham, og mange fikk sine liv forandret og fornyet.

Ingen av oss har oversikt over hvordan Gud vil bruke mennesker. Han bruker skarpskodde filosofer og enkle, alminnelige mennesker. Hvem vil neste gang bli årsak til at mange søker Gud her til lands? En professor i fysikk? En utviklingshemmet? Romanske romfolk?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt