Verdidebatt

Hva skal Israel gjøre?

Er Israel en evig "bad guy"?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

At enkelte israelske borgere setter seg til rette og applauderer bombeangrepene mot Gaza som om det var snakk om en fotballkamp, har vakt en viss bestyrtelse de siste dagene. Med rette, for dette er kvalmende. Men slike finnes på begge sider. Et vellykket palestinsk angrep på Israel vil nok også få frem applausen (og de underlige geværsalvene i luften) på Gazastripen.

Israel fremstilles ikke så skjevt som vanlig i norsk presse, men fremdeles oser medienes fremstilling av at Israel overreagerer med sitt “bomberegn” og sin “teppebombing”, mens palestinerne bare sender opp noen mislykkede raketter. Og israelerne lener seg tilbake og klapper i hendene, mens traumatiserte palestinske barn må reddes av Mads Gilbert.

Man kan selvsagt diskutere hvem som har skylden for opptrappingen av konflikten, men enhver har da rett til å beskytte seg mot angrep? Forskjellen på Israel og de palestinske militsene er først og fremst teknologisk. Israel har sitt “Iron Dome”, rakettskjoldet som uskadeliggjør Hamas-rakettene. Dermed er tapene på israelsk side små.

Hva skal egentlig Israel gjøre? Slå av rakettskjoldet, slik at dødstallene på deres side stiger – og man dermed får en utjevning i antall drepte? Skal de la være å rette sine angrep mot de palestinske utskytningsstedene, som gjerne er tett befolkede områder? Skal palestinernes feige bruk av menneskelige skjold belønnes?

Vi må ha klart for oss: Intensjonen til palestinerne er å drepe tilfeldige sivile, selv om de ikke får det til. Israels intensjon ser ikke ut til å være å drepe tilfeldige sivile.

Israelske militære advarer ofte palestinerne før de angriper, folk får beskjed om å fjerne seg før rakettene eller soldatene kommer. Noe slikt har jeg aldri fått med meg at palestinerne gjør. En slik advarsel kan selvsagt ses på som terror, en tydelig beskjed om at “vi er dere overlegne”. Men at liv blir spart, er likevel tilfelle.

Det er lett å glemme at palestinernes folkevalgte har som mål å utslette staten Israel. Hva vil man egentlig at Israel skal gjøre med det?

Og som et lite apropos, med tanke på all skriving om israelsk umenneskelighet, slikt som dette driver de i alle fall ikke med:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt