Andreas Dingstad

47

Krig, pest og kirke og sånn...

Publisert: 8. nov 2012

Å vise interesse for barnas lekselesning er en av de dyder som skoleverket fremdeles oppfordrer til. Noen ganger skulle jeg imidlertid ønske at jeg slapp. 

Scenen: Sen ettermiddag. Rundt kaffemaskinen på kjøkkenet. Min datter på 10 (femteklassing) kommer tuslende inn og spør om jeg kan høre hva hun har skrevet i dagens sammenfattende sakprosa-øvelse. (gjenfortell en faktatekst du har lest)

I mitt stille sinn håper jeg på minste motstands vei – et klapp på skulderen og et "godt jobba". Stor var imidlertid forbauselsen da hun tok frem læreboken. Dagens tekster innledes slik:
Say what?

Jeg gjentar: Kort oppsummert er middelalderen altså "en dyster og mørk periode, preget av krig, pest og en kirke som urettferdig forfulgte uskyldige mennesker". Det kommer aldri et men eller noen form for nyansering — dette er hva femteklassingene lærer om den rike og komplekse historiske perioden kalt middelalderen.

Gi meg et lite øyeblikk.Sånn.

Etter et ganske mislykket og passivt-aggressivt forsøk på å forklare avkommet hvorfor dette avsnittet er så ille, var det først litt senere samme kveld at jeg klarte å stotre frem noe halvfornuftig om middelalderen, som for eksempel at:

* Innføringen av kristenretten fører til en mer human behandling av kvinner og barn

* Kunsten og arkitekturen blomstrer

* Universitetssystemet oppstår i høymiddelalderen, godt hjulpet av Den katolske kirke

* Klostervesenet ivaretar og viderefører kunnskapen fra antikken, pleier de syke og utvikler landbruket

... samt en del andre ikke helt ubetydelige ting.

For all del: Vi kan ikke forvente at 10-åringer helt skal kunne ta inn og forholde seg til disse nyansene. Det er heller ikke deres oppgave.

Men av lærebokforfattere bør og kan vi forvente mer. Det er faktisk ganske mainstream blant dagens historikere å hevde at middelalderen ikke bare var tristesse. Kanskje er det på tide med en faglig oppdatering?

Det mest bekymringsverdige er allikevel at vi sakte men sikkert er i ferd med å få en generasjon unge som er totalt fremmedgjort fra sine kristne røtter, hvor "kritisk tenkning" automatisk forbindes med forslitte anti-religiøse myter.

Menneskerettigheter, menneskeverd, verdien av samvittigheten, demokrati: Dette er ikke størrelser som tilfeldigvis dalte ned fra den sekulære himmel dandert på en seng av økologisk tofu, men en naturlig konsekvens av et kristent verdensbilde hvor enkeltmennesket er unikt, og naturen følger Guds rasjonelle orden og derfor kan erkjennes og studeres gjennom fornuften.

Men hvis noen skulle tro noe annet: mytene er effektive. En klassevenninne av min datter ytret spontant etter møtet med Den mørke middelalder™:  Og jeg som trodde at kristne var snille.

Au da. Og jeg som trodde at barna hadde gode og objektive lærebøker... Det er jo lov å håpe.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Jan Einar Øvensen

0 innlegg  4 kommentarer

Ja, mytene er effektive

Publisert over 7 år siden

bl. a. fordi de ofte formidler gode historier som skal bekrefte fortidens dumskap sett opp mot vår egen tids opplysthet og fortreffelighet.

Selv er jeg vokst opp med den like usanne myten om at i middelalderen trodde man at jorden var flat. Det gjorde et enormt inntrykk da vi på skolen fikk høre om redselen for å seile utfor kanten og ut i den store fortapelsen, om den modige Columbus og hans vettskremte mannskap. Som lærer var jeg dessverre i begynnelsen med på å holde liv i denne fortellingen ( fra Washington Irwing?). Den var god å ha i timene og førte til at elevene satt som fjetret og fulgte spent med.

Usannhetene om middelalderen og Kirken er gode å spille på som effektive, retoriske grep. Gode historier, godt fortalt, blir husket og videreformidlet og fortsetter derfor sin seiersgang.

Jeg har vært ute av skoleverket siden 2002, men jeg skjønner at det fremdeles er mye å ta tak i når det gjelder utrolige usannheter om mennesker og samfunn,  bl. a. i "den mørke middelalder".

Det er jo alltid godt å ha en tydelig fiende. Blant annet Kirken?

Kommentar #2

Kjetil Lurås

0 innlegg  7 kommentarer

Kirke, indoktrinering, vrangforestillinger, og sånn.

Publisert over 7 år siden

Det som står i boka er sant, men kristne vil jo gjerne pynte på sin dystre fortid. Dagens skole vil oppfordre til kritisk tenking og forhindre inndoktrinering og hjernevasking fra foreldrene i primærsoialiseringa ved å gi dem kunnskap i sekundærsosialiseringa. Derfor heter faget religion, livssyn og etikk, og ikke kristdendom, religion og livssyn. Barna må få alle faktaene lagt på bordet og en sjanse til å bestemme hva de skal tro på selv. Det blir for eksempel undervist mer om kristendommen enn om Darwin og evolusjon, men de kristne ser ikke noe problem med at barn som en følge av dette ikke klarer å forstå den biologiske verden. 

Det var noen punkter her jeg reagerte på som jeg synes burde tas opp:

"Innføringen av kristenretten fører til en mer human behandling av kvinner og barn."

 Dette er direkte feil. For dere som har lyst til å google hvorfor det er feil så har dere noen stikkord her: voldtekt, kvinnediskriminering, heksebrenning, barnemishandling, indoktrinering, osv.

  "Kunsten og arkitekturen blomstrer"

Dette er sant, men det var på bekostning av de fattige og sultende som måtte betale for dette, med blant annet avlatsbrev.  


 "Menneskerettigheter, menneskeverd, verdien av samvittigheten, demokrati: Dette er ikke størrelser som tilfeldigvis dalte ned fra den sekulære himmel dandert på en seng av økologisk tofu, men en naturlig konsekvens av et kristent verdensbilde hvor enkeltmennesket er unikt, og naturen følger Guds rasjonelle orden og derfor kan erkjennes og studeres gjennom fornuften."

Sekularisme er et ganske nytt fenomen i et historisk perspektiv, men man skal ikke gi religion æren for menneskerettigheter, menneskeverd, verdien av samvittighet og demokrati selv om sekularismen ikke er grunnen til alle disse.  Religion og demokrati hører ikke sammen, bare ta Midt-Østen og USA som eksempler på dette. GPI (Global Peace Index) viser at jo mindre religiøst et land er, desto mer fredelig er det

Vi kan jo bruke et eksempel fra kristendommen som bryter menneskerettigheter, menneskeverd og verdien av samvittighet i ett. Kristne misjonærer misjonerer det "gode budskap", det vil si bibelen, og den inkluderer legitimering av mord på homofile. Som en direkte effekt av den kristne misjoneringa i Afrika så er både Uganda og flere andre land i gang med å skrive en lov som gjør homofili straffbart med både fengselsstraff og dødsstraff.  

Du sier at klassevenninna til dattera di sa "og jeg som trodde at kristne var snille" , dette gjør meg glad. Dette viser at skolesystemet i vårt sekulære land klarer å hamle opp med vrangforestillingene som foreldrene presser på barna, dette viser at sannheten kommer fram til slutt. Som dere sikkert skjønner så er jeg ikke troende, men det betyr jo ikke at jeg er djevelen selv.. Jeg vil gjerne avslutte med et sitat/visdomsord som de fleste ateister holder veldig høyt.
- Question everything.

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
6 dager siden / 2846 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
28 dager siden / 1889 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
3 dager siden / 1377 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
9 dager siden / 1014 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
3 dager siden / 718 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 625 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere