Anders Møller-Stray

16

Ikke viktig?

Bispekandidat i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, forsøker å avdramatisere at han inntil nylig var mot kvinnelige prester ved å si at spørsmålet ikke er viktig for ham.

Publisert: 31. okt 2012

I dagens Vårt Land (31.10.2012) beretter bispekandidat Stein Reinertsen om at han i den senere tid har byttet synspunkt i spørsmålet om kvinnelige prester. Et spørsmål de fleste andre i Dnk mener har et så innlysende svar at problemstillingen ikke lenger er interessant. Reinertsen sier ingen ting om grunnen for at han har endret syn, forhåpentligvis skyldes det at han endelig har satt seg nøye inn i saken. Dette sier Reinertsen han har kunnet vente med til nå, fordi "dette har aldri vært et viktig spørsmåle for meg". I den norske kirke er andelen kvinner i prestestanden blitt stor med årene, og når den eldre prestegenerasjonen pensjoneres vil den formodentlig ligge på rundt 50%. Hvordan det har kunnet være uviktig for Reinertsen å tenke over at han har vært prest i en kirke hvor han ikke aksepterer prestekallet til en så stor andel av sine kolleger forstår jeg ikke. Hvordan han har utsatt å ta et oppgjør med situasjonen i så lang tid er for meg en gåte, med tanke på hvor mange kvinner som i sin tid opplevde å komme i alvorlig sjelenød i en kirke der mange ikke aksepterte dem som prester (flere av pionerene har blitt utsatt for tidvis sterk hetset, noen steder pågår dette fortsatt). Hvordan vil Reinertsen klare å irettesette mannlige prester som nekter å samarbeide med sine kvinnelige kolleger, når han inntil nylig stod for det samme syn som dem? Og sist, men ikke minst: Hva skal til for at Reinertsen tar et like grundig oppgjør mot måten homofile behandles på i kirken i dag? Vil han fortsatt lulle seg inn i en tankegang om at så lenge det ikke gjelder ham, så trenger han ikke ta deres smerte alvorlig?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2536 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
19 dager siden / 1135 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 798 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
12 dager siden / 642 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 599 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
3 dager siden / 581 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
10 dager siden / 477 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere