Verdidebatt

Hvis du fikk bestemme hvem som fikk ta abort

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I tråden "Hvem er et menneske" dro jeg inn noe jeg følte var relevant der, men som jeg ikke fikk noe svar på. Jeg starter derfor en egen tråd på emnet.

Så kan alle som har diskutert i abort-tråden og hvem som er et menneske-tråden selv komme med hva de kunne stått for når det kommer til en abort-lov. For en lov rundt det må vi jo ha uansett.

Jeg har kopiert mitt innlegg fra den andre tråden her, hvor det står hva jeg tenker rundt emnet:

Jeg har aldri skjønt hvorfor akkurat 12 uker er grensen, eller lest noe om grunnlaget til at det ble bestemt.

Jeg skjønner at i et samfunn hvor abort er tillatt, så må man ha en grense som gjør at den gravide hvertfall rekker å oppdage at hun er gravid. Derfor vil en grense på 4-6 uker være litt kort. For enkelte som har uregelmessig menstruasjon vil en grense på 7-8 uker også kanskje være vanskelig. Men jeg personlig synes 8 uker ville vært bedre enn 12 uker.

Men det innebærer at mange kanskje måtte bestemme seg veldig fort dersom de feks allerede var 6 uker på vei når de oppdaget det. Eller hvis de var 7 uker. Så grensen på 12 uker er kanskje delvis satt fordi kvinnen skal og bør ha god tid til å tenke seg om. Det kommer tross alt stort sett som en overraskelse på de kvinnene som har blitt ufrivillig gravide.

Å få en lov i Norge som forbyr abort vil være urealistisk. Å få en lov hvor alle aborter ble bestemt av en nemnd tror jeg også vil være urealistisk. Men å sette ned grensen på antall uker man kan være på vei, er kanskje realistisk. Og med en nemnd som i dag, men som da vurderte søknader om abort fra 8-12 uke. Og at etter 12 uke var det kun hvis det var fare for liv at en abort vil tillates.

Men da har man plutselig en problemstilling som går på at den gravide får liten tid til å tenke seg om og bestemme seg. En gravid kvinne under tidspress, vil kanskje fortere velge abort fordi hvis hun ikke gjør det så er det snart for sent.

Så dersom man evt skulle satt ned grensen for abort, måtte det blitt lagt opp til et formidabelt og svært godt støtteapparat rundt dem som oppdager at de er uplanlagt og ufrivillig gravide. En gravid kvinne som oppdager graviditeten først når hun er feks rundt 7 uker på vei, må få hjelp på timen. Tilgang til å snakke med noen som er "profesjonelle" og nøytrale, kanskje opp til flere ganger over de nærmeste dagene. Og dersom hun velger abort, må hun kunne få denne også samme dagen som hun evt tar den avgjørelsen. Slik det er i dag må mange vente opp til uker fra de oppsøker lege til de kommer inn på sykehuset for abort.

Hva mener du er realistisk?

Og hva ville vært det beste i dine øyne og hvis du fikk bestemme lovene rundt abort i Norge?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt