Verdidebatt

TRUST

En film som jeg tror alle som har fått med seg ordfører saken i det siste vil ha nytte av å se. Og absolutt en film som burde være obligatorisk for alle som har barn. Spesielt i våre dager med internett og alle typer chatterom.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg leide tre filmer forrige fredag. Det er tilbud om at dersom man leier tre så får man ha dem i en uke. Og jeg fikk ikke sett siste filmen før nå i kveld.

Uten å ha tenkt over hva den egentlig handler om, så endte jeg opp med den fordi jeg ikke fant noen andre som fristet mer da jeg skulle finne den siste filmen. Og da jeg satte den på i kveld, så hadde jeg helt glemt hva som sto bak på coveret.

Det er ekstremt lenge siden en film har gjort et så stort inntrykk på meg. Det var en sterk og tankevekkende bra film, og satte dette med slike overgrep mot unge jenter virkelig i perspektiv.

Selv om filmen handler om en en ung jente som treffer en mann hun ikke kjenner fra før, men blir kjent med på internett. Og at de kun møtes en gang hvor han forgriper seg på henne. Så er selve grunnkjernen i dette med denne typen overgrep svært godt poengtert.

For det handler om manipulering, manipulering og manipulering. Gjerne over tid.
Få den unge jenta til å føle seg sett, hørt, vakker, elsket, forstått, og alt det hun ønsker seg som hun kanskje ikke får "dekket" andre steder. Og da mener jeg ikke nødvendigvis jenter som kommer fra ødelagte hjem eller som sliter med problemer utover de vanlige "tenårings-greiene". For svært mange jenter som blir utsatt for slike ting kommer fra vellykkede vanlige hjem, hvor både mor og far er til stedeværende.
Men tenåringer er svært sårbare likevel. Og en som er god på å manipulere vet akkurat hvor han skal trykke for å treffe de riktige knappene.

Det verste er kanskje det at mange av disse mennene faktisk tror at de blir likt og elsket tilbake. Og mener at disse jentene faktisk ønsker å være med på disse tingene fordi de tilsynelatende faktisk gjør det helt "frivillig". Samt at noen av dem også er så lite modne at de faktisk gjør seg selv til offer, fordi de anser den unge som manipulerende.

I tillegg så er det nok mange av de unge jentene som også er overbevist om at de liker og elsker den eldre mannen.
Noe denne filmen viser på en svært bra måte at likevel ikke er sannheten, men et resultat av en usunn og uheldig måte å manipulere unge mennesker på.

Filmen viser også på glimrende vis hvordan slike ting skaper ringer i vannet. Familie, venner, skolesammenheng, osv. Livet til alle blir snudd på hodet. På mange måter, og på lang sikt...sannsynligvis kanskje for alltid.

Og den viser hvor tydelig det egentlig er at et JA likevel alltid er et NEI når det handler om sex mellom barn (under 16) og en voksen.
Selv om barnet i etterkant påstår og selv er overbevist om at det var frivillig.

Jeg håper at voksne menn (og kvinner) som går rundt og tror at sex eller sexprat med unge jenter og gutter (har sett i en annen tråd her at hvertfall en mente at det var helt greit), etter å ha sett denne filmen, kanskje kan se dette fra faren eller moren til denne jenta sin side.

For svært mange av disse voksne mennene (og kvinnene...det finnes noen av dem også) som driver med sexchatt, eller som har sex med unge jenter og gutter, er selv foreldre.
Og dersom det finnes en smule empati i dem et sted, så vil de jo skjønne at de ikke ønsker at noe tilsvarende skal skje med deres egne barn.

Litt mer info:
Filmen heter "TRUST", er produsert i 2010, regissert av David Schwimmer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt