Verdidebatt

Mer pedagogikk i gudstjenesten

Mer pedagogikk i gudstjenesten Flere har undret seg over hva kirkebesøkende får ut av de to første lesningene av bibeltekster ved gudstjenestene i Den norske kirke, særlig hvis tekstene er hentet fra Det gamle testamente.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For det må sies at det ofte ikke er lett å skjønne hva som er budskapet i en tekst når man ikke er kjent med sammenhengen. Det er ofte vanskelig selv for oss om jevnlig går til kirke.

Hva så med dem som er der fordi det er dåp? Jeg vil anta de har en del problemer med å få med seg innholdet. Selv opplevde jeg nylig at i alle fall én menighet har gjort noe med dette, nemlig den eldste lutherske menighet i USA, etablert av nordmannen Albert Bradt og andre i Albany i New York på 1650-tallet. I programmet for gudstjenesten var det en forklarende innledning til tekstene.

Kort informasjon

Til teksten fra Jeremia 23, 1- 6 står det (her oversatt): ”Jeremia profeterte før eksilet i 587 f. Kr. I dette avsnittet bruker han metaforen hyrde for å beskrive de dårlige kongene som har spredt Israels ”flokk”. Gud lover å samle flokken og reise opp en ny konge fra Davids ætt for å frelse Israel og Juda”.

Som innledning til teksten fra Efeserbrevet 2, 11 – 22: ”Forfatter av dette brevet minner sine tilhørere om at de opprinnelig ikke var en del av Guds utvalgte folk. Men ved Jesu død er de blitt inkludert i Guds forsamling av troende, der hjørnesteinen er Jesus Kristus”.

God hjelp

Jeg synes det var en god pedagogisk hjelp. Jeg har ikke hørt om noe lignende er gjort skriftlig her i landet, men det kan være tilfellet. Og jeg vet om prester som noen ganger gir en kort forklaring muntlig. For selv om vi har tillit til at Guds ord virker, er det lov å tenke pedagogisk.

Når det gjelder nattverd, er det mange spørrende ansikter blant dåpsfamiliene når ikke noe er sagt om hva nattverden er, selv om det leses viktige bibelvers. Men det er positivt at enkelte prester av og til gir informasjon om nattverden. Det vil være en fordel om gudstjenestedeltakerne får litt mer informasjon om hva nattverden er og hvem den er for. Ikke minst når det er dåp er det ønskelig.

Torbjørn Greipsland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt