Dan Lyngmyr

191

"De kristne ekstremistene" i Dagbladets versjon

Hatefulle og stigmatiserende ytringer videreført i god Dagblad ånd.

Publisert: 16. sep 2012

Et lite hjertesukk !

En av Dagbladets reportasjer på nett som omhandler filmen som har ført til opptøyer i flere muslimske land, inneholder en rekke stigmatiserende "kristenbeskrivelser". Desverre er dette ikke enestående, i det som ser ut til å være en Richard Dawkins inspirert redaksjon.(Den kjente engelske ateisten som er kjent for å være lite begeistret for troen på høyere makter)

Filmen som utelukkende har hatt som formål å krenke, og som enhver normalt oppegående både kristen, muslim og ateist tar avstand fra, er naturligvis en tragedie, og har sterkt beklagelig medført tap av uskyldig menneskeliv og foråsaket mye skade.

Det ser alikevel ut som det nærmest er umulig for Dagbladet å ta ordet kristen i sin munn uten  beskrivelser av typen : "den sterkt fundamentalistiske" - "den ytterliggående konservative kristne gruppen" - "den kristne kontroversielle". "den fanatiske kristengruppen", "kristenfundamentalister" osv.

Dagbladet bidrar på denne måten til å forsterke et allerede vanskelig og tildels hatefullt klima ved sine karakteristikker. Dette gjør dialogen mellom mennesker av ulik tro og livssyn enda vanskeligere.

Det er trist for alle.

Fra den relativt korte reportasjen finnes blant annet følgende "kristenbeskrivelser/koblinger" :

1)) Ekstreme kristne koptere. 

2) "Firerbanden"

3) Kristen-fundamentalistisk.

4) Kontroversielle.

5) Hatfilm.

6) Det ekstreme produksjonselskapet Media for Christ.

7) Selverklært kristen kopitisk aktivist.

8) Møte for kristne fundamentalister og islamhatere .

9)En fanatisk egyptisk-født kristen kopter.

 10) ...For å hisse på seg muslimer.

11) Leder en ekstrem koptisk gruppe.

Nå er slett ikke disse Dagblad beskrivelsene enestående, men føyer seg inn i en rekke av lignende beskrivelser som beskriver kristne, sett med "Dagbladbriller"

Og, det er selvsagt en rett avisen har i et fritt demokrati. Allikevel,selv den minste refleksjonen i Dagbladets redaksjon rundt bruken av slike stigmatiserende beskrivelser, er åpenbart fullstendig fraværende.

Ikke overraskende,men desto mer beklagelig.

 

 

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden

Jeg ventet bare på betegnelsen ekstremistisk fundamentalistisk kristenkonservativfundamentalist...

Det var en latterlig dårlig reportasje. Ikke minst fordi det er i de muslimske landene du finner de virkelige ekstremistene og fundamentalistene. Hvis du dreper og begår grovt hærverk fordi du blir sint av en filmsnutt, er det du som er problemet - ikke filmskaperne. For ikke å snakke om alle de andre ekstreme tingene de driver med som steining av folk som er utro, steining av homofile, æresdrap, drap på konvertitter, osv. Her retter journalisten skytset mot totalt feil målskive. Skulle islams overgrep fått en dekning som hadde stått i forhold til dekningen av denne filmen måtte avisene hatt et ekstra bilag hver eneste dag hele året. 

Kommentar #2

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

det samme

Publisert nesten 7 år siden

Dagbladet har mye av samme ånd og hensikt som de som skapte filmen...

Kommentar #3

Dan Lyngmyr

191 innlegg  1189 kommentarer

Eget vidsyn....

Publisert nesten 7 år siden

Det må finnes en overbevisning i Dagbladets redaksjon som antar at man fritt kan benytte stigmatiserende uttalelser uten at dette rammer store grupper  mennesker. Spesielt når det ikke gjøres det minste forsøk på å definere "vanlig/normal, og "ekstrem".

Det som er spesielt vanskelig å forstå er de unødvendige konsekvenser dette kan få, i form av mistenksomhet og fordommer for de enkle mellomenneskelige forhold i hverdagen.

På mange måter ødeleggende for et mulig godt og fredfylt samspill mennesker imellom. 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere