Verdidebatt

Den kristne kulturens uvitenhet om bibelvitenskap og bibelarkeologi

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

GT-professor Werner H. Schmidt diskuterer i sin bok Old Testament Intro­duction (2. utg. 1995, kap. 31) den ødeleggende virkning som bibel­forskningens innsikter i GT-religionens historie har hatt på troen på GT-teologien. På 1890-tallet kom flere verk – som f.eks. av R. Smend (1893) og K. Marti (1897) – som hevdet at GT-religionens historie viste at GT-teologien varierte for mye i de forskjellige perioder til at man kan snakke om en perma­nent underliggende GT-teologi. Det oppsto akademisk splid mellom studiet av GT-religionens historie og studiet GT-teologi. Det ble gjort forsøk på å gjen­forene de to, men dette var i hovedsak mislykket. "Katten hadde sluppet ut av sekken, og ville ikke tilbake". I den grad de kristne inkorporerer GT i sin egen teologi eller kosmologi, blir de også berørt av denne spliden.

At bibelvitenskapens innsikter i GT-religionens historie virker ødeleggende for troen på bibel­teologien, er kanskje forklaringen på hvorfor bibelvitenskapens innsikter de siste 130 årene er så lite kjent, både i den jødisk-kristne kulturen og i folkekulturen generelt. Hvor mange uten teologisk utdannelse har hørt om Julius Wellhausen, eller kan presentere en eneste bibel­vitenskapelig innsikt fra de 130 siste årene? På Internet finnes knapt en eneste fagartikkel om Dokumenthypotesen på norsk; man finner heller ingen diskusjon av den.

I de siste tiårene har også bibelarkeologien rokket ved mange av de historiske påstander som GTs historiske bøker fremfører. Den jødisk-kristne kulturen virker heller ikke særlig interessert i bibelarkeologiske innsikter som er i konflikt med påstandene i GTs historiske bøker.

****************************************************

Teksten over er avslutningen på et web-kapittel, som kan leses her:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt