Johannes Morken

Redaktør
404    908

Vuvuzela-debatt på NRK

Somme av oss hugsar kor lei vi var av vuvuzela-støyen under Fotball-VM i Sør-Afrika. NRK har plassert trampe- og skrålekor i studioet.

Publisert: 14. sep 2012 / 769 visninger.

Vi fekk høyre statsminister Jens Stoltenberg og Erna Solberg diskutere både helse og vegar torsdag kveld. Dei var på hogget begge to, og Stoltenberg meir pågåande enn venta på saksfelt som kunne vorte gjort vanskelegare for han, som helse. Men det er lettare å snakke om kreftoverleving enn om unødvendig død på grunn av sjukehussamanslåingane han pressar gjennom.

Men undervegs måtte eg bruke fjernkontrollen for å skru av lyden. Heller ikkje deltakarane kunne høyre seg sjølve når dei ivrige stlttrespelarane på kvar side skulle overgå kvarandre i applaus og heiahop.

Å ta debatten ut til folket som kan svare med applus er ein trend vi ikkje skal protestere mot. Men NRk bør syte for at tilhøyrarane i studio ikkje overgår kvarandre i å undergrave at dette faktisk er ein politisk debatt og ikkje ein konkurranse i hyl og støy.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

142 innlegg  19025 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Debatten var rettet mot publikum. At de fikk være tilstede er da ikke mer enn rimelig.

Men hvorfor i all verden avslutte for at over-menerne i media skal få kommentere der og da? Det kunne jo vært stoff til senere sendinger eller kommentarer i bladene de redigerer. Nå har over-menerne nådd hysteriske nivåer!

Alt til sin tid.

Svar
Kommentar #2

Johannes Morken

404 innlegg  908 kommentarer

Er det

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Nå har over-menerne nådd hysteriske nivåer!

kommentariatets diktatur du er mot?

Svar
Kommentar #3

Njål Kristiansen

142 innlegg  19025 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Yess. Dette ble bare hysterisk meneri mens vi satt der og kunne gjort oss opp vår egen oppfatning. Umiddelbart fikk jeg inntrykk av at vi for en hver pris måtte få med oss hva vi skulle mene i tillegg før vi kom på egne tanker. I denne sammenhengen ble det malplassert.

Like malplassert som når Stoltenberg er invitert til Dagsrevyen for å forklare seg, og på bordet bortenfor står Nakkim klar til å fortelle oss hva han nettopp sa. Politikerspråk er da ikke så vanskelig, og om det var så vanskelig må man heller arbeide med enklere uttrykk hos politikeren fremfor å forklare ham i hjel.

Svar
Kommentar #4

Th0rm0d N0rd&hl

17 innlegg  776 kommentarer

Helt enig.

Publisert over 5 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Å ta debatten ut til folket som kan svare med applus er ein trend vi ikkje skal protestere mot. Men NRk bør syte for at tilhøyrarane i studio ikkje overgår kvarandre i å undergrave at dette faktisk er ein politisk debatt og ikkje ein konkurranse i hyl og støy.

Og jeg går gjerne et skritt videre. Dropp pulikum i slike debatter. De er ikke der for å lytte til motparten. Begge sider er like ille. Jublende klakkører har aldri overbevist meg om noe som helst.

Svar
Kommentar #5

Pål Georg Nyhagen

147 innlegg  1545 kommentarer

Vi morer oss til døde

Publisert over 5 år siden

Det er et mett og overfladisk publikum som huier og heier, applauderer og roper, når samfunnets dypeste utfordringer blir tema. At det som drøftes går rett inn i samfunnets dypeste utfordringer, og dermed berører alle de ansiktsløse, er muligens en av grunnene til å opprettholde støyen? Neil Postmans bok (fra 1985 allerede) med den tittelen som jeg har lånt fra ham i dette innlegget berører allerede denne skjeve utviklingen. Han beskriver en prosess som leder til fremmedgjøring og reduserte evner til genuint engasjement og deltagelse.

Postmans fokus er TV-mediet og han fastslår berettiget at alle budskap blir tilpasset den "kule", trendy og overfladiske underholdningsflyten som preger fjernsynsmediet. Det budskap og den  kunnskapen som ikke passer til å bli formidlet via TVs markedstilpassede underholdningskonsept blir derfor satt til side og oversett. Konsekvensene er at alt blir performance, og det er dette som faktisk subtilt truer demokratiet. Postman skriver:

"Vår politikk, religion, idrett, utdannelse, nyhetsformidling og handel er forvandlet til samstemte vedheng til underholdningsindustrien, stort sett uten protester, faktisk uten at det har vakt særlig oppsikt blant folk flest. Følgen er blitt at vi nå er et folk som står i fare for å more seg i hjel."
Fra bokens innledning: "Vi lever i fiktive tider; ikke fordi vi leser eller ser god fiksjon, men fordi vi går oss vill i hva som er fiksjon og kva som er realiteter."

Vi "mister" altså blikket for å være til stede nettopp der vi trenger det. Jeg skrev "mister" med anførselstegn fordi sannheten er vel at man aktivt slipper grepet?

Muligens fordi vi ikke makter å se sannheten om oss selv, om det samfunnet vi skaper, og den veien det går? Tjo og hei hvilken herlig fart!!! Hvem spør etter kursen når vi har slik en medvind?

Selv ikke store sammenbrudd og katastrofer som pågår utenfor landets "husvegg" evner å vekke samfunnet. Snarere tvert i mot skrur man desto ytterligere mer opp volumet for å døyve de plagsomme skrikene fra den lidende verden her, og der ute... Hviskninger, ord og rop som vekker tilsvarende menneskelighet i oss selv?

Svar
Kommentar #6

Njål Kristiansen

142 innlegg  19025 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.

Selv ikke store sammenbrudd og katastrofer som pågår utenfor landets "husvegg" evner å vekke samfunnet. Snarere tvert i mot skrur man desto ytterligere mer opp volumet for å døyve de plagsomme skrikene fra den lidende verden her, og der ute... Hviskninger, ord og rop som vekker tilsvarende menneskelighet i oss selv?

Jeg liker det du skriver, Eriksen. I disse spennende dager med uro i Midt-Østen, valg av ny ledelse i Kina i tillegg til alt annet som rører seg i verden er det noe monomant over norske media. Ting som teller i et større bilde kommer ikke frem. Visst er det ille at oldemor ikke får annet værelse på gamlehjemmet enn et bad å sove på, men hva er det opp mot at dette kanskje er siste gangen det kinesiske kommunistpartiet velger en ledelse under regi av at det fortsatt er et kommunistisk parti? Eller hvorfor ikke ta opp uroen i muslimske land i lys av om vi kan bidra med noe på den demokratiske siden for å hjelpe folk til større sivilisasjon?

Nei, det skal jabbes. Førkveld, Senkveld, Dagsrevy med kommentarer, repriser hele formiddagen lang, Jessica Fletcher, Derrick...... Bakrommet...... det er pitlemeg snart slik at nordmenn ikke er orientert om hva som skjer utenfor den norske pengebingen. Det er skuffende navlebeskuende og perspektivløst. Musikkonkurranser, utholdenhetsprøver med skapte problemstillinger... det bare flommer over som bodde vi alle i et paradisisk hotell. For oss som leter etter mening i dagene er det langt mellom lyspunktene. Selv om både Raske Menn og brødrene Ylvis er morsomme, selv om de var morsommere i fjor, er det knapt mening tilbake. Bak oss ligger et år med sorgtunge reportasjer om terroren, og snart kommer flomsesongen hvor hver eneste kjerring med vasstrukken kjeller i Oslo skal få komme på skjermen i 10 sekunder og gi uttrykk for at det er forferdelig.

Alt er blitt til en saus som smaker likedan uansett hva som serveres til den.

Svar
Kommentar #7

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Feilslått regi

Publisert over 5 år siden

Er aldeles enig med Morken.

Debatten i går ble ikke bare skjemmet, men nærmest ødelagt av de tøysete klappe- og hylekorene i h.h.v. røde og blå T-skjorter. Det er en så oppstyltet og feilslått regi at det er forunderlig at noen i det hele tatt har kommet på ideen at statsministerdebatter på TV skal "sprites" opp med slikt vås. Hadde det vært en debatt om nye skjenkebestemmelser mellom lokalpolitikere på Toto's Pub her ned i byen, ja, så kunne det kanskje til nød gått an.

Når to seriøse politikere, to av våre aller fremste, som representerer de to største og viktigste partiene i Norge, og hvor en av de to skal regjere Norge i den neste fireårsperioden og dermed forvalte statsbudsjetter på omkring tusen milliarder og bokstavelig talt råde over liv og død og sette nasjonens kurs for en framtid som krever visjoner, handlekraft og fasthet, ønsker vi ikke heiarop og tull.

Få de to inn i et TV-studio uten publikum og la oss gjerne høre de politiske kommentatorenes vurderinger rett etter debatten. Det rekker, det er mer enn godt nok.

Svar
Kommentar #8

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Som flere her inne sier så var denne hylingen og skrålingen fullstendig tullete og meningsløst.  For det første var verken det Jens eller Erna sa noe å hyle over. Vi har hørt det meste før.  For det andre oppførte publikum seg som gale fotballfans, eller som menigheten når Apple forbarmer nok et "revolusjonerende" produkt for fansen og massene.

Når det gjelder "meneriet" så er vi et land stappfullt av "eksperter".  Se bare når et norsk middelmådig (i beste fall!) landslag spiller kamp så er studio fyllt opp av "eksperter".  Først sitter de uendelig kjedelige menn - unnskyld; jeg mener "ekspertene" -  og kakler en time før kampen, dernest sitter de og babler i pausen om hvorfor Norge ligger under 0-2 og så er det samme babling etter kampen om hvorfor det gikk som det gikk.  

Svar
Kommentar #9

Njål Kristiansen

142 innlegg  19025 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg synes fortsatt debatten var bra, og publikum hadde sin plass der. Vi har hatt dette mønsteret i tredve år siden Gro&Kåre-debattene, og i mine øyne funker dette bra.

Jeg vil bare gjerne ha min frie meningsdannelse i fred for kommentariatets påtrengende hysteriske tilstedeværelse. Det er blitt slik at når jeg drar til side dusjgardinen frykter jeg å møte Harald Stanghelle, og det vil jeg ha meg frabedt.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
6 minutter siden / 483 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
7 minutter siden / 483 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
17 minutter siden / 483 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
21 minutter siden / 483 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
22 minutter siden / 437 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
27 minutter siden / 1670 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
44 minutter siden / 483 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1670 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 437 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 552 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 483 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1670 visninger
Les flere