Verdidebatt

Pass på Høyre, KrF!

Nå er Høyre farligere for KrF enn Frp er.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange i Kristelig Folkeparti har en betydelig allergi mot Fremskrittspartiet, men denne helgen vil partiet likevel åpne for å kunne regjere sammen med Siv Jensen.

Knut Arild Hareide er påpasselig med ikke å kalle vedtaket for en garanti, men er klar på at KrF skal bidra til å få fjernet den rødgrønne regjeringen.

Med den farten Høyre nå har på gallupene, trenger ikke KrFs avklaring få noen stor betydning. I en måling som Respons Analyse har foretatt for Bergens Tidende og Aftenposten, får Erna Solberg en oppslutning på hele 38 prosent.  Både Venstre og KrF er godt over sperregrensen og Frp ligger rundt 11 prosent.

Høyre kan dermed få flertall ved å samarbeide med de to mellompartiene eller ved å inngå et samarbeid med Frp.

Dette ville gitt Høyre en svært god forhandlingsposisjon. Så god at alle partiene som skal samarbeide med Høyre, må tenke seg godt om. I eventuelle regjeringsforhandlinger kan Høyre nesten presse gjennom hva de vil. Får Erna Solberg ikke nok gjennomslag hos Venstre og KrF, kan hun raskt vende seg Frp.

Et slikt utfall må være den store frykten for Siv Jensen. Nok en gang risikerer hun å bli plassert på sidelinjen. Endelig hadde hun en mulighet fordi mellompartiene har endret samarbeidsholdning til Frp – men så kan den nye høyrebølgen velte planene.

Men både Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide har også grunn til å være betenkte. Det er bare å ta en titt på småpartiene i den rødgrønne regjeringen. Både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er nok en gang under sperregrensen på siste måling. Kostnadene ved å regjere sammen med en storebror som er altfor mektig, skal man ikke ta for lett på.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt