Verdidebatt

Tør å vær uenig!

Politiet kan minske konsekvensene av ekstremistiske handlinger, men kan ikke forhindre at ekstremisme finner sted. Det vi trenger aller mest er ikke bedre beredskap, men et samfunn hvor ekstremisme ikke får sjansen til å blomstre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hovedårsaken til at ABB fikk utvikle sitt forskrudde verdensbilde, var at han fikk dyrke holdningene sine uten at folk rundt han reagerte. Den største ukulturen vi har her i landet er en konfrontasjonsvegring, at folk rett og slett ikke tør å si seg uenig. Da snakker jeg ikke om den offentlige debatten. Heldigvis har vi et demokratisk samfunn hvor ytringsfriheten står sterkt. Men ABB fikk ikke formet verdensbildet sitt av den offentlige debatten, men i høyreekstreme miljøer som bekreftet og bygget opp om hans egne fordommer. Hvordan kan slike miljøer ha eksistensgrunnlag i dagens åpne og opplyste samfunn?

Menneskene som er en del av slike miljøer er også en del av andre fellskap, enten det er på arbeidsplassen, på skolen, i vennekretsen eller andre steder. Her er ytrer de kanskje ikke holdningene sine like fritt, men når de først gjør det, så får de alt for ofte lov til å forbli uimotsagt. Slik sett blir aldri meningene og holdningene deres satt på prøve, og får dermed blomstre fritt.

Audun Lysebakken var den eneste som pekte på det i dagens stortingsmøte: alle har et ansvar for å si i fra når vi ser at noe er galt! Hvordan kan vi forhindre at barn vokser opp til å bli terrorister? Lysebakken peker på barnevernet, men jeg vil gå lenger å si at det er du og jeg! Hjelpeapparatene kan ikke hjelpe hvis det ikke varsles om at noen trenger hjelp. For at det skal skje, må lærere, naboer og familie tørre å ta ansvar og stille de kritiske spørsmålene.

"Pass dine egne saker!" får man høre hvis man setter spørsmålstegn ved oppdragelsen til en annens barn. Og du blir fort anklaget for personangrep hvis du påpeker det du mener er rasistiske holdninger til en kollega. Men hvis ingen tør å ta støyten og si i fra, skapes en ukultur av frykt og ansvarsfraskrivelse.

I dagens åpene informasjonssamfunn er fakta åpent tilgjengelig for alle. Samtidig er folk utrolig flinke til å sile ut alt informasjon som ikke passer inn i deres virkelighetsforståelse. De færreste får mulighet til å overbevise en ekstremist om at han tar feil, men vi kan alle være med å skape en kultur hvor slike ytterligående holdninger blir korrigert før de utvikler seg til ekstreme handlinger. Et åpent samfunn er ikke åpent før vi får en kultur hvor folk tør å si ifra når de mener noe er galt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt