Kommentar

Modig dom

Oslo tingrett har vist juridisk mot ved å anse Anders Behring Breivik som tilregnelig. Og dermed er vi forhåpentligvis ferdige med ham.

Dommerne i Oslo tingrett har utvilsomt felt en dom som det store flertallet av befolkningen er enig i. Men de har vist stor selvstendighet i forhold til de sakkyndige og riksadvokaten og våget å gå opp nye juridiske veier. Derfor er det modig gjort.

Tingrettsdommerne viste sin selvstendighet allerede tidlig i prosessen, da de på tvers av riksadvokatens ønske oppnevnte nye sakkyndige. Om de ikke hadde gjort det, ville dagens dom neppe vært mulig.

Riksadvokaten har dessuten hele tiden hevdet at prinsippet om at tvilen skal komme tiltalte til gode, må føre til at han dømmes som utilregnelig, fordi den første sakkyndigrapporten har skapt tvil om hvorvidt han er tilregnelig. Dette prinsippet ble også lagt til grunn for aktoratets prosedyre.

Hvordan dommerne begrunner at de ikke har fulgt dette prinsippet, er ennå ikke kjent. Mye tyder på at de har lagt til grunn at det er et mer dramatisk  å frakjenne en person ansvaret for sine handlinger.

Men dommerne kan også ha lagt vekt på de inntrykk de selv har fått av tiltalte gjennom ukene i retten, og dermed avvist de første sakkyndiges rapport som dårlig fundert.

Det kommer derfor helt sikkert til å bli debatt om dommen, både om jussen og ikke minst om rettspsykiatrien. Men det er grunn til å håpe at dommen ikke blir anket. Breivik har varslet at han ikke vil anke en tilregnelighetsdom, og vi håper også riksadvokaten vil ta den til etterretning, slik at vi kan bli ferdige med saken.

Da kan vi også forhåpentligvis være ferdige med Breivik. Men dommen vil ikke gjøre slutt på debatten om hva som førte til terroren 22. juli. Nå kan det ikke avskrives som en gal manns verk. Det vil føre til en fornyet debatt om høyre-ekstremismen.

Breivik selv ønsket denne dommen. Den er forutsetningen for at han kan skape den rollen som forgrunnsfigur for en ny politisk bevegelse, inspirert av ham fra fengselet. Det bør myndighetene sørge for at han ikke får anledning til.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar