Verdidebatt

I døden for sin tro?

I Pakistan er nå en funksjonshemmet jente på 11 år arrestert for blasfemi og den islamistiske mobben har jaget flere hundre kristne på flukt fra sine hjem i nabolaget

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En firebarnsmor risikerer dødsstraff for påstander om å ha krenket profeten Muhammed. En guvernør og en minister som forsvarte hennes menneskerettigheter er begge blitt drept. Dette er bare noen eksempler fra et land som ikke respekterer religionsfrihet i det hele tatt. Hva gjør egentlig Norge for å styrke trosfriheten i disse landene?

Min påstand er at vi gjør altfor lite. Det er underlig at det ikke er større kritikk mot disse landende fra norske myndigheters side. Særlig saken om den 11 år gamle jenta med Downs syndrom som er pågrepet og fengslet for blasfemi og som nå risikerer dødsstraff, opprører meg. Hun er anklaget for å ha brent sider med vers fra koranen, og sitter fortsatt fengslet. At et land reagerer slik mot et barn viser hvor brutalt det oppfører seg, og det burde bare forsterke vår kritikk.

Pakistan er ikke alene med slik oppførsel. I store deler av verden opplever mange grupper å ikke være like privilegerte som oss. Mange opplever å bli diskriminert og forfulgt på grunn av sin etnisitet eller tro. Vi leser og diskuterer mye om hvordan muslimer og jøder behandles i Norge og Europa. Det er bra. Men hva kristne nå gjennomgår i Midtøsten skriver nesten ingen om. Fagbladet Journalisten kåret til og med temaet i mars i fjor til et av de mest underrapporterte i norske medier.

«Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet» – slik starter § 18 i FNs Verdenserklæring om Menneskerettigheter. Det store flertall av FNs 191 medlemsland har akseptert erklæringen. Det er imidlertid langt mellom liv og lære. Omkring 200 millioner mennesker lever i samfunn der de enten blir, eller daglig står i fare for å bli, forfulgt. Flere norske frivillige organisasjoner som blant annet Stefanusalliansen, Amnesty, Helsingforskomiteen m.fl besitter viktig kunnskap om trosfrihetsproblematikken og kjemper daglig for den. Vi burde hatt et enda nærmere samarbeid med disse, og økt, det internasjonale arbeidet for trosfrihet.

Det er dessverre enkelt å trekke frem eksempler fra land der forfølgelsen kjennes hardt på kroppen. For eksempel Kina, Vietnam, Pakistan, Irak, Egypt, Indonesia og Iran. Også kristne i Gaza og på Vestbredden er under hardt press. Hamas har ingen interesse av å beskytte dem, og kristne palestinere må kjempe for troen sin. I Egypt ble en koptisk-ortodoks kirke i Alexandria angrepet med en bilbombe nyttårsaften i fjor. Minst 20 ble drept, flere enn 75 såret.

Den forfølgelsen som kristne opplever i mange muslimske land krever vårt engasjement og solidaritet. Noen av dem kommer også til Norge og søker om asyl – da bør de få dette. Samtidig så opplever muslimer å bli hetset i Norge. Særlig på internett er dette dessverre vanlig. Dette er også noe vi må vise motstand til. Norge må være et land som løfter trosfriheten høyt.

Vi må få øynene opp for mennesker som blir forfulgt for sin tro, uansett hva de tror på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt