Verdidebatt

Ap-kulturen under lupen

I går fikk regjeringen ett problem mindre da Øystein Mæland valgte å fratre sin stilling som politidirektør. Samtidig forsterker denne saken bildet av kameraderi under rødgrønt styre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter at Gjørv-kommisjonens rapport ble lagt frem, fikk justisminister Grete Faremo vurdert sin habilitet i saker som omhandler Mæland. Justisdepartementets lovavdeling konkluderte med at det hadde oppstått en "situasjon nær inhabilitet", noe som fikk henne til å erklære seg innhabil.
Poenget er at dette kommer for sent. Selv om Faremo ikke var den som ansatte Mæland, det var det tidligere justisminister Knut Storberget som gjorde. Hun burde imidlertid fått sin habilitet vurdert da hun tiltrådte som justisminister - og skulle ha en politidirektør under seg som har vært hennes egen tidligere statssekretær. 
Øystein Mæland er ikke skyld i de alvorlige problemene som avdekkes i politiet av 22.juli-kommisjonen. Han har derimot opptrådt klønete og arrogant i tiden etterpå. Han har ikke vist tilstrekkelig ydmykhet rundt problemene som ble avdekket i rapporten, forsøkt å tildekke de store sprikene mellom politiets egen vurdering og kommisjonens rapport - samt at han har måttet beklage alvorlige faktafeil i sin omtale av politiets egen rapport.
Det er likevel ingen grunn til å bli behandlet av sin egen statsråd slik Mæland i går ble. Han ble ikke orientert om at statsråden kom til å annonsere hans avgang på direktesendt TV. Slik kom hun både ham og politidirektoratet i forkjøpet med orienteringen. Det man var vitne til på NRK i går, var en temmelig brutal prosess. 
Likevel er det Ap selv som sitter med svarteper. I et klima der folks tillit til partiets styringsevne, aktualiseres også bildet av en maktelite som deler ut maktposisjoner til hverandre. Og til sist: Et parti som kaster sine egne til ulvene når det kreves.

Les mer om mer disse temaene:

Åshild Mathisen

Åshild Mathisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt