Verdidebatt

Vårt frelsesforhold er aldri avhengig av menneskets daglige gode eller dårlige kristelige liv

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Trenger vi i dag en oppvåkning for "den rene lære"; budskapet om frelse for syndere i Jesus Kristus alene?

Vi hører i dagens forkynnelse at så vel rettferdiggjørelsen som utvelgelsen "er partiell", d.v.s. av Gud bare er gitt dem Gud ser kommer til troen og blir i troen inn til enden.

Læres dette, da er hele vekten lagt på troen, og ikke på ham vi tror på. Og da er også troen gjort til en lovgjerning og evangeliet forkastet.

Er i det hele tatt noe i vårt frelsesforhold "utsatt" til vi kommer til troen, da har vi nettopp gjort troen til en lovgjerning.

Like ens kan vi se forkynt at Guds utvelgelse av det enkelte menneske skjer som Guds arbeid med den enkelte, og hvor det konkluderes med at "Utvelgelsen blir altså aldri statisk", ut fra hvordan menneskets forhold til Gud aldri er "statisk".

Men takk og lov for at vårt frelsesforhold aldri er avhengig av menneskets daglige gode eller dårlige kristelige liv, men av Guds evige miskunnhet i og ved Jesus Kristus!

Kan du se at all slik forkynnelse som knytter noe som helst av vårt frelsesforhold opp til menneskets daglige forhold til Gud, eller selv til vår tro, det er helt konkret å forkaste evangeliet om frelse for syndere av bare nåde i Jesus Kristus alene?

Guds ord er tindrende klart på at så vel rettferdiggjørelsen som utvelgelsen tilbys alle mennesker i evangeliet!

Jesus ropte på Golgata et Fullbrakt!

Guds ord sier Jesus Kristus er hele vår frelse, og er vårt evige liv.

"mine øyne har sett din frelse" , Luk 2:30.

"og livet ble åpenbart, og vi har sett det og vitner og forkynner dere livet, det evige, som var hos Faderen og ble åpenbart for oss" 1Joh 1:2.

Og Guds ord forkynner at "Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, har velsignet oss med all åndelig velsignelse i himmelen i Kristus.

For i ham har han utvalgt oss før verdens grunnvoll ble lagt, for at vi skulle være hellige og ulastelige for hans åsyn", Ef 1:3-4.

Og i Rom 5:18 leser vi: "Altså, likesom en manns overtredelse ble til fordømmelse for alle mennesker, slik blir også en manns rettferdigge gjerning til livets rettferdiggjørelse for alle mennesker".

Der er bare en rettferdig!

"Dette er det navn han skal kalles med: Herren, vår rettferdighet", Jer 23:6.

"Mine barn! Dette skriver jeg til dere for at dere ikke skal synde. Og hvis noen synde, har vi en talsmann hos Faderen, Jesus Kristus, Den Rettferdige", 1Joh 2:1.

Der er bare en utvalgt! Se Ef 1:4 ovenfor!

"Og det kom en røst ut av skyen: Dette er min Sønn, den utvalgte. Hør ham!" Luk 9:35.

"Se, min tjener, som jeg støtter, min utvalgte, som min sjel har velbehag i! Jeg legger min Ånd på ham, han skal føre rett ut til hedningefolkene", Jes 42:1.

De gamle lærere forkyndte, bl.a. ut fra Rom 5:18, at hele verdens mennesker i og med Jesu Kristi fullkomne frelsesverk er rettferdige i ham.

Når det gjelder den individuelle utvelgele (Guds arbeid til frelse med det enkelte menneske), kan vi lese i Konkordieformelen: under Kapittel XI (svensk utgave Uppsala 1953): "Derfor skal denna Guds eviga utkorelse betraktas i Kristus ock icke utanfor honom eller utan honom. Ty i Kristus er vi utvalda..",

I "Kristen dogmatikk" av Pieper-Myller leser vi:

"Håller derfor en arm syndare sin tro riktad på evangelium utan nogra sidoblickar på Loven, tror hon i og med dette sin urkorelse(utvelgelse). Kort sagt, insikten om den eviga utkorelsen sammenfallar med tron på evangelium. Detta sett att komma till innsikt om den eviga utkorelsen lærer Skriften (Rom 8:32-33), ock endast deri, att insikten om den eviga utkorelsen sammenfallar med tron på evangelium, ligger forklaringen till at Skriften tilltaler dem, som tror på evangelium, så som utvalda".

Så arbeider Gud med det enkelte menneske, først til frelse og så til helliggjørelse gjennom livet, slik det bl.a. nevnes i 2pet 1:10: "Vær derfor desto mer ivrige, brødre, etter å gjøre deres kall og utvelgelse fast! For når dere gjør dette, skal dere aldri noen gang snuble", som det kan vær godt å sammenholde med 2Pet 3:18: "Men voks i nåde og kjennskap til vår Herre og frelser Jesus Kristus! Ham tilhører æren, nå og til evighetens dag! Amen", som viser at det med hele vårt kristenliv dreier seg om å bli bevart i Kristus inntil enden!

Men like klart ut fra hele Skriften er det jo at frelsen (så vel som alt vi har i og med frelsen, bl.a. rettferdiggjørelsen og utvelgelsen) til alle tider eies i Jesus Kristus alene, og kan ikke variere for den enkelte i takt med hvordan Guds helliggjørelsesarbeid til enhver tid lykkes eller mislykkes hos mennesket!! Konf. bl.a. 1Kor 1:30-

Det er derimot vårt forhold til frelsen som varierer og aldri er "statisk", og kan selvsagt også gå så langt at vi en dag faller ut av nåden og frelsen. Men også da kan komme tilbake for Jesu Kristi skyld!

Sier vi at"Guds utvelgelse er ikke noe statisk eller automatisk" da har vi gjort hele Guds evangelium med frelsen, utvelgelsen osv. i Kristus til intet. Da er frelsen ikke lenger ved tro av bare nåde. Da har vi gjort hele vår frelse med alt den innebærer avhengig av hvorvidt Guds helliggjørelsesarbeid i oss lykkes eller mislykkes. M.a.o. noe så alvorlig som å forkaste det rene evangelium! Det er da altså blitt "et annet evangelium"!

Det er jo det samme som å si at det står godt eller dårlig til med vår frelse, alt ettersom vi er "varme eller kalde kristne". Mens sannheten jo er at frelsen i Kristus alltid er konstant, mens vi har et stadig vaklende forhold overfor frelsen, og vil falle ut av den konstante frelsen i Kristus om vi ikke grunnfestes mer i den, - men kan, på ny komme tilbake i frelsen.

Vi må altså ha vårt blikk festet på budskapet om at alt er gitt oss i og med evangeliet, men gitt oss i Kristus:

"Og dette er vitnesbyrdet at Gud har gitt oss evig liv, og dette liv er i hans Sønn. Den som har Sønnen, har livet. Den som ikke har Gud Sønn, har ikke livet! 1Joh 5:11-12.

Så er spørsmålet til oss alle: Er du født på ny, og har livet i Guds Sønn i dag?

"Det loven ikke kunne utrette - ikke på grunn av noen mangel med den, men på grunn av menneskenaturens udugelighet - det har Gud på alle måter fullkomment oppfylt ved sin Sønn. I seg selv har menneskene ingen som helst rettferdighet. Men Gud har tilveiebrakt er rettferdighet for dem." (C.O.Rosenius)

Dette ble i lengste laget, men det får bare være for denne gangen. Det er i første øyekast litt "vanskelig", men det løsner ved nøyere ettersyn!! Det ble for meg et velsignet budskap som er et utdrag av en mail fra en nådebror for en kort tid siden.

mvh Svein

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt