Helge Simonnes

924    59

Vær varsom!

Hele våren har én person sittet på tiltalebanken. I dag stilles det norske samfunn under tiltale. Det er grunn til å oppfordre til varsomhet.

Publisert: 13. aug 2012 / 757 visninger.

Pårørende som mistet sine kjære på Utøya har naturlig nok store forventninger til 22. juli-kommisjonens rapport som legges fram i dag. Hele våren har de måttet levd med en rettssak som ble svært forvirrende i spørsmålet om gjerningsmannens tilregnelighet. Den ti ukers lange rettssaken og den faglige tautrekkingen mellom ulike rettspsykiatere må ha blitt opplevd som en tilleggsbyrde.

Både rettssak og rapport fra en regjeringsoppnevnt kommisjon må ha saklighet som varemerke. For dem som sørger og fortsatt leter etter svar om hvorfor det forferdelige kunne skje, kan det oppleves svært provoserende når ekspertene inntar en saklig tilnærming til sakskomplekset.

Mai Tove Iversen fra Vadsø mistet sin 18 år gamle datterTina Iversen Sukuvara på Utøya. Hun ble drept ved pumpehuset nordvest på øya. Ved dette åstedet skjedde noen av de siste drapene før Anders Behring Breivik overga seg til politiet. Pårørende til de siste som ble drept sliter med spørsmålene om hvorfor politiet kom så sent til øya.

Iversen sier følgende til NTB: «Jeg har en vanvittig stor tiltro til at kommisjonen kommer med en usminket rapport, og at noen vil bli stilt til ansvar».

Vårt Land har i dag intervjuer med fagfolk som advarer mot heksejakt når 22. juli-rapporten legges fram. Den erfarne krisepsykiateren Lars Weisæth advarer media og ber dem være tilbakeholdne med å utøve følelsesmessig sterk kritikk av enkeltpersoner.

Denne påminnelsen er svært nødvendig. Selv om det er betimelig kritikk som fremføres, har det mye å si hvordan denne formidles og viderebringes.

Vi har stor tiltro til at 22. juli-kommisjonen har vært opptatt av å holde på denne balansen, men det er ikke lett å kontrollere hvordan kritiske utsagn fra kommisjonen brukes i det offentlige rom. Her hviler det et stort ansvar på mediene som skal formidle innholdet i rapporten og alle de som vil bli bedt om å kommentere funnene til 22. juli-kommisjonen.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Massedrapsmannen er den skyldige

Publisert over 5 år siden

Det må aldri bli slik at hjelperne skal bære skylden. Da begynner det å ligne skremmende på amerikanske tilstander der det er tryggest å ikke gjøre noe, for å prøve å berge sitt eget skinn.

Nå er dette riktig nok snakk om profesjonelle hjelpere, men tross alt. Situasjonen var ekstrem og utenkelig inntil det skjedde.

Jeg ønsker av hele mitt hjerte at noe lignende aldri må skje igjen. Men skulle det skje, så tenker jeg at det riktigste kanskje ville være å sette inn militæret som er topptrent for ekstreme situasjoner.

Vi må lære av historien, og det gjør vi ikke gjennom å drive heksejakt. Da fanges vi av de metodene som vi ønsker å bekjempe.

Svar
Kommentar #2

Gunnar Lund

0 innlegg  6281 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Nå er det vel ganske logisk at noen må ta sitt hatt å gå.

Å ha statsråder som gjør slett arbeid kan koste oss dyrt ved neste korsvei.

Svar
Kommentar #3

Gunnar Søyland

18 innlegg  2442 kommentarer

"Amerikanske" tilstander?

Publisert over 5 år siden
Lilli Spæren. Gå til den siterte teksten.

begynner det å ligne skremmende på amerikanske tilstander

Hadde vi hatt like god politiberedskap som de har i USA, så hadde sannsynligvis gjerningsmannen vært stoppet lenge før han kom seg til Utøya.

Dette med "amerikanske tilstander" er et innarbeidet skjellsord som vi vel først og fremst har media og et meget ensidig, venstrevridd og amerikahatende journalistkorps å takke for.

Men jeg har også hørt folk som jobber i politiet bruke uttrykket "amerikanske tistander" på en nedsettende måte. Dette får meg til å undres på om anti-amerikanisme hører med til de holdningene de lærer allerede på politiskolen? 

Svar
Kommentar #4

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3175 kommentarer

amerikanske tilstander

Publisert over 5 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.

Dette med "amerikanske tilstander" er et innarbeidet skjellsord som vi vel først og fremst har media og et meget ensidig, venstrevridd og amerikahatende journalistkorps å takke for.

man kan mene mange ting med begrepet amerikanske tilstander, en sak er hvordan terrorsaken ville bli løst, enn annen sak er rettsystemet, hvor man saksøker noen for millionsummer, der man i norge knapt ville fått en månedslønn, om saken i det hele kom opp.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
8 minutter siden / 337 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
32 minutter siden / 337 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
38 minutter siden / 337 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1613 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 337 visninger
Robin Tande kommenterte på
Straff som fortjent
rundt 2 timer siden / 987 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 382 visninger
Per Søetorp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 337 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Ernas lukkede kultur
rundt 2 timer siden / 2061 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 337 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 3 timer siden / 382 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 337 visninger
Les flere