Jon Magne Lund

Kommentar–<br></br>redaktør <br></br>i Vårt Land
396

«Litt å lære»

En takk til Norges flotte håndballjenter – og en ekstra gratulasjon til Kari Aalvik Grimsbø for at hun er et så godt forbilde.

Publisert: 10. aug 2012

På sine sportssider torsdag presenterte VG den nye norske stjernen Kari Aalvik Grimsbø over to sider. Hun spilte en kanonkamp i kvartfinalen og bidro også til seier i torsdagens semifinale.
VGs vinkling er interessant: Prestedatteren Kari som ble viet av sin far er «personlig kristen», «et flott menneske, omsorgsfull med fantastisk flotte verdier»; keeperkollega Katrine Lunde Haraldsen er full av godord. Og Ida Alstad sier at keeperhelten «kanskje er litt flinkere enn oss andre til å holde tilbake bannord når det går mot. Vi har litt å lære av Kari der.»
Vi skal ikke bruke seiersjubelen og Karis flotte innsats til å moralisere. Men det er verdt å høre på Ida Alstads kloke ord. I de store idrettskonkurransene koker det fort under topplokket, og en del av våre stjerner har altfor lett for å ty til bannord når de skal uttrykke sorg og skuffelse eller glede og jubel. Det skjemmer idretten og utøverne.
All banningen gjør at nyansene forsvinner; noen stjerner gir opp å uttrykke seg på annet vis enn med de enkleste standarduttrykk. Vi har ikke ført statistikk, men ekstra ille synes det å være i skiskytterleiren. Dette bidrar også til at særlig motgangen blir vanskeligere å takle. Destruktiv språkføring gir ikke konstruktive løsninger på problemene. 
Kari Aalvik Grimsbø er heldigvis ikke alene med sitt gode eksempel. Håndballjentenes trener Thorir Hergeirsson ble av en NRK-reporter nærmest oppmuntret til å bruke kraftuttrykk etter kvartfinaletriumfen, men svarte kontant at slikt språk brukte han ikke på NRK. Seieren blir bare større når man greier å glede seg over den uten å bruke et språk som både kan signalisere fortvilelse og jubel. 
Idrettsledere skulle lytte til både Ida Alstad og Thorir Hergeirsson og på forsiktig måte ta opp hvordan språk kan åpne for ukultur og fungere dårlig som problemløser. Mental styrke og evne til å møte motgang offensivt og positivt er avgjørende for den som ønsker å lykkes i harde konkurranser. Det er ikke bare de fysiske ferdigheter som skaper en toppidrettsutøver.
Derfor en takk til Norges flotte håndballjenter – og en ekstra gratulasjon til Kari Aalvik Grimsbø for at hun er et så godt forbilde for dem og oss alle. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Robert

Publisert over 7 år siden

Trenger en god porsjon normal oppdragelse.Det er totalt fraværende.

Kommentar #2

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

og du

Publisert over 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Trenger en god porsjon normal oppdragelse.Det er totalt fraværende

trenger et kurs i ironi.å være sur og vemmelig er noe annet.slå det opp.IRONI

Kommentar #3

Knut Haug

15 innlegg  140 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Takk til Jon Magne Lund for et meget godt innlegg med sitert overskrift.-Hadde nettop tenkt de samme tanker.-Så kom de altså fra Lund, som formulerte det så fint.-

Våre gode idrettsstjerner skulle jo nettop være et forbillede for andre.-Men så skjer det at her kommer banneord fra noen, som på et øyeblikk ødelegger det posetive vi har opplevd av utøveren, og således fratar seg selv "stjernestatusen"i våre øyne.

Derfor var det fint om disse gode idrettsutøvere nettop tenkte på at de har ansvar for det de sier, og ikke sier slike ord som ødelegger det inntrykk vi har fått av dem.- Det beste inntrykk gjøres når en midt i seierrusen kan vise litt YDMYKHET, så en er takknemlig for sine prestasjoner.-

Så nevner Lund noen gode eksempler på det, som vi kan lære av!

Kommentar #4

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Det er jammen godt

Publisert over 7 år siden
Jon Magne Lund. Gå til den siterte teksten.

trener Thorir Hergeirsson ble av en NRK-reporter nærmest oppmuntret til å bruke kraftuttrykk etter kvartfinaletriumfen, men svarte kontant at slikt språk brukte han ikke på NRK.

At noen utgjør en motvekt til det forsøplende språket som florerer på TV.
Det er oppmuntrende at noen viser vei som et godt eksempel. 

Kommentar #5

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Dukker det utskjelte nyordet "ytringsansvar" opp i en ny sammenheng? :-)

Slutter meg ellers til med gratulasjoner til ei åpenbart flott jente!

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
24 dager siden / 1723 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1327 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
3 dager siden / 1220 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
19 dager siden / 1146 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
23 dager siden / 1128 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
13 dager siden / 816 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 2 måneder siden / 809 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere