Kommentar

«Litt å lære»

En takk til Norges flotte håndballjenter – og en ekstra gratulasjon til Kari Aalvik Grimsbø for at hun er et så godt forbilde.

På sine sportssider torsdag presenterte VG den nye norske stjernen Kari Aalvik Grimsbø over to sider. Hun spilte en kanonkamp i kvartfinalen og bidro også til seier i torsdagens semifinale.
VGs vinkling er interessant: Prestedatteren Kari som ble viet av sin far er «personlig kristen», «et flott menneske, omsorgsfull med fantastisk flotte verdier»; keeperkollega Katrine Lunde Haraldsen er full av godord. Og Ida Alstad sier at keeperhelten «kanskje er litt flinkere enn oss andre til å holde tilbake bannord når det går mot. Vi har litt å lære av Kari der.»
Vi skal ikke bruke seiersjubelen og Karis flotte innsats til å moralisere. Men det er verdt å høre på Ida Alstads kloke ord. I de store idrettskonkurransene koker det fort under topplokket, og en del av våre stjerner har altfor lett for å ty til bannord når de skal uttrykke sorg og skuffelse eller glede og jubel. Det skjemmer idretten og utøverne.
All banningen gjør at nyansene forsvinner; noen stjerner gir opp å uttrykke seg på annet vis enn med de enkleste standarduttrykk. Vi har ikke ført statistikk, men ekstra ille synes det å være i skiskytterleiren. Dette bidrar også til at særlig motgangen blir vanskeligere å takle. Destruktiv språkføring gir ikke konstruktive løsninger på problemene. 
Kari Aalvik Grimsbø er heldigvis ikke alene med sitt gode eksempel. Håndballjentenes trener Thorir Hergeirsson ble av en NRK-reporter nærmest oppmuntret til å bruke kraftuttrykk etter kvartfinaletriumfen, men svarte kontant at slikt språk brukte han ikke på NRK. Seieren blir bare større når man greier å glede seg over den uten å bruke et språk som både kan signalisere fortvilelse og jubel. 
Idrettsledere skulle lytte til både Ida Alstad og Thorir Hergeirsson og på forsiktig måte ta opp hvordan språk kan åpne for ukultur og fungere dårlig som problemløser. Mental styrke og evne til å møte motgang offensivt og positivt er avgjørende for den som ønsker å lykkes i harde konkurranser. Det er ikke bare de fysiske ferdigheter som skaper en toppidrettsutøver.
Derfor en takk til Norges flotte håndballjenter – og en ekstra gratulasjon til Kari Aalvik Grimsbø for at hun er et så godt forbilde for dem og oss alle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar