Sverre Avnskog

227    7615

Ja til meningsmangfold

Jeg vil gjerne komme med en hyllest til den åpne debatten og det brede meningsmangfoldet her på VD.

Publisert: 9. aug 2012 / 1773 visninger.

Et åpent demokrati kjennetegnes ved at alle kan få publisere sine ytringer så lenge de holder seg innenfor norsk lov, og faktum er jo at all debatt ville forstumme dersom alle var enige eller visse ytringer ble sensurert, slik atbare ett bestemt syn ble representert.

Må innrømme at jeg er svært lite glad for og faktisk litt redd for antydninger om at enkelte ytringer er å anse som uønsket søppel, så lenge de uttrykker et syn som noen står for.

I det offentlige ordskiftet er vi helt avhengig av den dynamikken som oppstår i skjæringspunktet mellom ulike samfunnssyn og ulike oppfatninger av hvilken utvikling vi ønsker.

Det er som i en stor bedrift. Man er helt avhengig av såkalte "varslere"som tør å si fra om at noe ikke fungerer, selv om ingen ønsker å høre deres mening, og selv om ledelsen og maktgrupper ønsker å bekjempe deres ytringer.

Jeg er også helt uenig i at noen samfunnssyn er noe mer "oppkonstruerte" enn andre. Menneskenes ulike temperament og frie tanke og vilje medfører nødvendigvis at vi oppfatter virkeligheten ulikt. Ingen har egentlig noen kompetanse til å avgjøre hva som er den mest korrekte og komplette virkelighetsforståelsen, fordi vi alle bare er i stand til å oppfatte visse deler av den.

Den komplette oversikten finnes kun hos Gud, mens vi andre opplever brokker av den uhyre komplekse virkeligheten.

La meg også legge til at det synes som om det er de mest ekstreme på den ene ytterkanten som gjerne skriker opp om at folk på den motsatte fløyen er ekstreme. Den ekstremt venstrevridde roper nazist og razist selv mot moderate høyreorienterte ytringer, mens den høyreekstreme roper kommunisme og landssviker selv mot ganske moderate venstreorienterte ytringer.

Jo mer ekstrem, jo mer oppfatter man andre som ekstreme.

Jeg priser meg lykkelig for at jeg lever i et samfunn, der det er høyt under taket for kritiske ytringer. Og fri og bevare meg vel dersom noen på ytterkantene skulle få lov til å definere hvilke ytringer som er uønsket.

Jeg blir litt skeptisk når noen tilkjennegir at andres ytringer ikke bør ha livets rett, og ikke er annet enn søppel. Vær heller glad for at de eksisterer, slik at du kan profilere deg som en motsetning til de ytringene du er uenig i.

Og så kan debatten og ordskiftet vise hvem som får lesernes sympati.

Takk Gud for at Du har skapt og elsker meningsmangfoldet hos menneskene, og ikke krever eller forventer at vi alle skal tenke likt. :-)

 

Som noen sikkert forstår, så er ovenstående ytring inspirert av artikkelen Forsøpling av samfunnsdebatten og fanatikernes konstruerte verdensbilde

 

Oslo, 09.08.12

Sverre Avnskog

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1168 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg tror at internettdebattene i økende grad kommer til å flyttes fra fora som dette og over til Facebook og andre delvis lukkede nettverk, der det riktignok fremdeles vil være meningsbrytninger, men der de mer ekstreme stemmene vil bli luket bort.

Svar
Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Chi? Who? Hvem?

Publisert over 5 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

og til sist at noen støttet han også direkte i budskap, ble dråpen for meg.

Runde? Sikker på det?

Jeg trykket ihvertfall bra-knappen her, FORDI det er viktig at alle meninger kommer frem, så får vi ta det deretter.

Jeg meldte meg ut av Facebook, forresten.

Uansett, er Sverres budskap viktig, for at man IKKE skal flytte ihvertfall rasistiske meninger ut i det skjulte.

Og jeg aner ikke hva Fjordman og Anfindsen som nevnes her, virkelig står for...det har jeg fått referert til her inne på Verdidebatt...og da tjener det jo noe?

Svar
Kommentar #3

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1168 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Nei, det var ikke Runde. Helt konkret var det en kommentar av Reinhardtsen, nr 170, men jeg gikk ikke i metning pga den alene. Det er bare alt for mange her inne som støtter posisjonene til Anfindsen og Fjordman til at jeg gidder holde på.

Med deres samlede snakk om rase, forræderi/svik, bevæpning, kulturmarxisme, oppgjør med eliter og om at enten menneskerettigheter eller demokrati må revurderes, burde det vært selvsagt at de aller fleste tok avstand fra dem. Likevel så skjer det gang på gang at det er nettopp om dem at diskusjonene står. 

Svar
Kommentar #4

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Ok

Publisert over 5 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Nei, det var ikke Runde. Helt konktret var det en kommentar av Reinhardtsen, nr 170, men jeg gikk ikke i metning pga den alene. Det er bare alt for mange her inne som støtter posisjonene til Anfindsen og Fjordman, til at jeg gidder holde på. Med alt deres snakk om

jeg har ikke fått med meg denne Reinhardtsen, men så er jeg involvert i altfor mange debatter nå...nærmer seg leggetid, med min døgnrytme.

Men ett viktig innlegg fra Sverre, det er det.

Det er foreløpig mitt svar.

 

Svar
Kommentar #5

Th0rm0d N0rd&hl

17 innlegg  776 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.

Den komplette oversikten finnes kun hos Gud, mens vi andre opplever brokker av den uhyre komplekse virkeligheten.

Kasn jo ikke si meg enig i akkurat det, men ellers er ditt utmerkede innlegg vel verd et "Bra klikk" 

Svar
Kommentar #6

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

La meg ihvertfall si noen ord om dette:

Publisert over 5 år siden

Rasesnakk: NEI

Forræderi/svik: JA

Bevæpning: HVORDAN??

Kulturmarxisme: JA DEN FINNES PÅ EN MÅTE

Oppgjør med eliter: JA

Menneskerettigheter/Demokrati: MENNESKERETTIGHETER JA, DEMOKRATI=RELATIVT.

Da ender vi opp med mine ja-er:

"Kulturmarxistene" har på en måte begått ett svik mot oss alle nordmenn, kristne, jøder som muslimer osv....demokrati er det vi påstått har i Norge idag, men fungerer det på rette måten?

Og dette sier jeg, uten å ane hva eller støtte hva, nordiske karer som Fjordmann sier.

Jeg er livredd for hva fremtiden bringer faktisk her til lands, uansett om du heter Olav, Ali eller David...

Noe må gjøres, men hva? Bevæpning? Drømmetanker.

Nei, forhåpentligvis trenger vi en høyre-regjering....det er en bitteliten start.

Men er dette bare konspirasjonstanker? Når så mange er inne på samme bane? Om enn, i forskjellige spor?

Nei, jeg vet ikke, men sosialistene fra Nordli og bakover, forstod den vanlige mann litt mer.

 

 

 

 

 

 

Svar
Kommentar #7

Ketil Reinhardts1

17 innlegg  271 kommentarer

Baldersheim

Publisert over 5 år siden

Jeg ser av sammenhengen at du har endret teksten. Men av brokkene som er igjen tegnes det et bilde av meg som jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg deltar sporadisk på VD av fri vilje, og er med på leken. Men gitt temaets sensitivitet ønsker jeg så langt det er mulig å figurere i de tråder jeg følger med på, slik at jeg kan korrigere og oppklare om nødvendig.

Dette må ikke anses som noe krav, eller pekefinger. Jeg har ikke behov for noen lenger diskurs om forum etikette. Do as thou wilt.

Uansett, et svar til deg i den opprinnelige tråden :)

Svar
Kommentar #8

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1168 kommentarer

Publisert over 5 år siden

@Reinhardtsen

Det er riktig at jeg redigerte det første innlegget, for å begrense tematikken, men da hadde alt det andre avsnittet blitt kommentert. 

Siden det konkret ble rettet spørsmål om det var Runde sitt innlegg, hvilket det ikke var, så måtte jeg svare og ønsket da å presisere hva det var som gjorde at jeg syntes det ble nok.

I dette tilfellet var det et innlegg av deg som jeg referte til, mer som en saksopplysning enn et forsøk på å starte en diskusjon om kommentaren alene. Av den grunn presiserte jeg derfor at det langt fra var på grunn av den alene.

Svar
Kommentar #9

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Meninger er ikke farlige

Publisert over 5 år siden

Takk for enkelte bra-klikk og positive kommentarer. De fleste av oss opplever sikkert både å bli oppgitt og frustrert over andres tilsynelatende uforstandighet og skremmende eller idiotiske meninger, men jeg synes faktisk det er en verdi i seg selv å opptre tolerant og bruke saklige argumenter selv mot dem man befinner seg lengst unna politisk og religiøst.

Det klarer vi ikke alltid, selvfølgelig, og det er menneskelig å bli følelsesmessig engasjert i "kampens hete", men jeg vil alltid ha det som et overordnet ideal at alle skal få delta i den offentlige debatten, så lenge de ikke bryter norsk lov.

Selv er jeg tilhenger av det flerkulturelle samfunnet, og er gift med en utenlandsk kvinne, og jeg mener at vårt samfunn er såpass velfungerende at vi er fullt i stand til å integrere et visst antall innvandrere og flyktninger. Men det forutsetter selvsagt at vi har en vekfungerende integreringspolitikk og at de som kommer til Norge virkelig ønsker å bli integrert i vårt samfunn.

Det å ta imot flyktinnger og innvandrere er et såpass nytt fenomen i vårt samfunn, at våre myndigheter har trengt tid til å eksperimentere seg fram til en politikk som fungerer. De mest naive trodde nok at det bare var å åpne grensene, og så ville alt gå seg til av seg selv, og ønsket at Norge skulle fremstå som et godt og tolerant "vertskap" for innvandrerne. De mest naive innbiller seg at alle som kommer er gode og snille mennesker, og klarer liksom ikke å få seg til å tro at en gjest vi har tatt imot i vårt land, faktisk kan være en ondsinnet overgriper eller kriminell. Men det kommer selvsagt noen av dem også, innimellom.

Jeg synes vi ser tegn til at myndighetene er i ferd med å finne frem til en innvandrings- og flyktningepolitikk som bygger mer på de faktiske forhold, enn ønsketenkning, naivitet og drømmer, slik tilfellet kanskje var på 70-, 80- og 90-tallet. Vi trenger en politkk som gir muligheter for dem som ønsker å skape seg en god fremtid, og ønsker å integreres i samfunnet, mens vi må forhindre at kyniske kriminelle og individer som ønsker å utnytte oss uten å bidra med noe, får fritt spillerom til å begå kriminalitet og annen uønsket virksomhet.

Det tror jeg vi vil klare på litt sikt.

Men vi må selvsagt vokte oss for å ta imot flere enn det vi klarer å integrere. At det oppstår små samfunn i samfunnet, befolket av mennesker som ikke snakker norsk, ikke er integrert i arbeidslivet og som praktiserer helt unorske verdier i sitt eget lille samfunn er absolutt ikke ønskelig.

Man kan vel heller ikke lukke øynene for at det lett oppstår misnøye og uroligheter når store befolkninggrupper ikke har egne land, og ikke kan styre seg selv. Det er ikke noe spesielt rasistisk eller reaksjonært å hevde at historien viser oss at det mest velfungerende er at alle store befolkninggrupper har sitt eget land, hvor de kan styre seg selv og praktisere sin religion og sin kultur uten innblanding fra andre.

Jeg har kun lest en eneste ting som Fjordmann har skrevet, og det var et innlegg i VG, der han skrev under fullt navn. De meningene han uttrykte der var nettopp at han hadde tro på at feks muslimer helst burde få bo i muslimske land, der de kunne på praktisere sin religion og sin kultur i fred. Han synes ikke det er noen god ide at de skal flytte til Norge i store mengder. Det er jo et helt greit standpunkt, spør du meg.

Det er ingen menneskeplikt å være for at folk fra ulike nasjonaliteter og religioner bør blandes mest mulig. Er ikke det store roblemet i f eks Midtøsten at palestinerne ikke har et eget land?

Det synes å ligge som et grunnleggende ønske hos oss menensker å leve sammen med våre egne og få bestemme over oss selv. Norge ønsket heller ikke å være en del av Sverige, men løsrev oss fra deres overherredømme.

Men dersom man blander inn i dette at noen raser er overlegne andre, og uttrykker forakt og nedsettende syn på andre etniske grupper og religioner, er jeg selvsagt ikke med lengre.

Menneskene er merkelig lik hverandre over alt i verden, men jeg er også blant dem som mener vi må se i øynene at enkelte kulturer har gjennomgått en utvikling der respekten for mennesekelivet, toleranse og vidsyn er utviklet i høyere grad enn andre. Men de land eller kulturer som i dag ikke er særlig utviklet, vil selvsagt komme etter. Ingen menneskegrupper vil for alltid stagnere fordi de liksom skulle bestå av underutviklede raser uten utviklingspotensiale. Alle mennesker har muligheter og potensiale til å utvikle sine samfunn til en høyere grad av respekt for menneskeverdet, utvikle helsevesen, utdanningsinstitusjoner, teknologi og demokratisk styresett.

Men organiseringen av oss menensker i nasjonalstater har vist seg som en god løsning. Da får de aller fleste oppleve selvbestemmelse og frihet for sin kultur og religion. Men jeg mener absolutt at vi har et så velfungerende samfunn at vi kan ta imot en del nødlidende fra andre land som søker vår beskyttelse.

Såpass godhjertede og tolerante er vi, at vi kan dele våre verdier og vår velferd med et visst antall mennesker i nød i andre deler av verden, og vel og merke må vi forvente at de vi tar imot viser vilje og ønske om å bli fullverdige medlemmer av vårt samfunn.

Mvh Sverre

 

 

 

 

 

Svar
Kommentar #10

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Kinafisering

Publisert over 5 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror at internettdebattene i økende grad kommer til å flyttes fra fora som dette og over til Facebook og andre delvis lukkede nettverk, der det riktignok fremdeles vil være meningsbrytninger, men der de mer ekstreme stemmene vil bli luket bort.

"Kinafisering," som det også kunne kalles. ;) Det har jeg lenge forutsett. Det kommer såfremt vi borgere ikke protesterer meget høylytt og meget organisert.

Hva mener du om en slik utvikling som du selv her beskriver? Altså, til tross for at en Reinhardtsen skriver på en måte som du ikke liker.

Svar
Kommentar #11

Rune Holt

8 innlegg  10559 kommentarer

Det som er skremmende

Publisert over 5 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

. Det er bare alt for mange her inne som støtter posisjonene til Anfindsen og Fjordman til at jeg gidder holde på.

Er slike holdninger som det du her kommer med.Du mener altså at det bør bli mer sensur og MINDRE ytringsfrihet..???

Svar
Kommentar #12

Hermod Herstad

0 innlegg  7045 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Det som er skremmende Publisert 11 minutter siden Kommentar #11 Tor-Olav Baldersheim

Hvordan i alle dager klarer du å gjøre spørsmålet om hvorvidt Baldersheim gidder å delta om til et spørsmål om sensur?

Svar
Kommentar #13

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

`Fyyyyyyyyyyyyyyyyy så ekkelt.`

Hanni, jeg håper du en gang vil besøke debatt1 når den kommer og vise ditt engasjement og gode poeng også der. Seriøst. (jeg har for lenge siden sendt deg PM her på vd om det). Jeg har selv blitt kvalm, som du har påpekt, med det betyr ikke at jeg ikke setter pris på Avnskogs mange gode kommentarer og innlegg for det. Jeg gir rom for følelser på debatt1. Det må jeg ;) 

Håper vi kan legge ned stridsøksen.

Svar
Kommentar #14

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

En klok mann sa engang:

Publisert over 5 år siden

" Det er ideer jeg frykter, ikke mennesker. Mennesker dør, ideer lever videre."

Tror det var en eller annen amerikansk president, som sa det.. Men har glemt hvem.

Så at meninger er ufarlige, er kanskje ikke helt riktig?

Svar
Kommentar #15

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Kan man drepe noen med en mening?

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Så at meninger er ufarlige, er kanskje ikke helt riktig?

Nei, bare med våpen og vold.

Altså er ikke en mening i seg selv farlig.

Det er mennesker med voldelige tendenser som er farlige.

Mvh Sverre

 

 

Svar
Kommentar #16

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Vel....

Publisert over 5 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.

Sverre er Fjordman disippel! Mao rasist og ekstremist! Da er

....slik er det også noen som tenker. ;-)

Lenge leve nyanserte resonnementer, sier nå jeg.

Mvh Sverre

 

Svar

Siste innlegg

Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 13 timer siden / 93 visninger
0 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 14 timer siden / 162 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 1759 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 105 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
2 dager siden / 711 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 6 timer siden / 223 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 6 timer siden / 223 visninger
Stefan Hallman kommenterte på
Hit, men ikke lengre
rundt 6 timer siden / 868 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
rundt 7 timer siden / 3351 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 7 timer siden / 1583 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 7 timer siden / 2135 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Les flere