Verdidebatt

Vi trenger «Skaperkraft»

Dersom en en kristen tankesmie som Skaperkraft skal lykkes, må de få nok investorer og støttespillere. Både økonomisk og på meningsarenaen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette debattinnlegget sto på trykk i Vårt Land torsdag 09.08

Vårt Land har hatt flere oppslag på den kristne tenketanken Skaperkraft og hva den har utrettet i sitt første virkeår. Oppsummert kom det frem mye kritikk, og undertegnede ble også fremstilt som kritisk til hva tankesmien har oppnådd.

Jeg har stor tro på Skaperkraft og jeg håper virkelig at de lykkes med sitt arbeid. Med tanke på at de fremdeles er i oppstartsfasen mener jeg de har lykkes med mye, samtidig som jeg håper at de i året som kommer klarer å nå enda lenger ut med sitt budskap. Det er utmerket med en slik kristen tankesmie som kan nå ut med fakta, notater, rapporter og forskningsmateriale som kan være med å utfylle debatter og underbygge argumentasjon knyttet til kristen etisk tenkning.

Visjoner. I andre land er tenketanker viktige ressurser for politiske partier. Også i Norge kommer denne utviklingen, og den liberale tankesmien Civita er et godt eksempel på en tankesmie som leverer gode innspill, grundige rapporter og forslag til reformer som snappes opp av media og ulike politiske partier. Det er en slik rolle også Skaperkraft forhåpentligvis inntar. Da vil de produsere viktig bakgrunnsmateriale, argumentasjon og visjoner som kan brukes av media og politikere fra alle partier som er opptatt av at Bibelens verdier og kristen tenkning skal være gjeldende i samfunnsbyggingen.

Oppfyller. Flere har kritisert Skaperkraft for ikke å være en stemme for hele kristen-Norge, men heller et smalere segment. Skaperkraft uttrykker selv at de er inspirert av Bibelens grunnleggende verdier og klassisk kristen tenkning, og ønsker å forene konservative kristne. I debattene de har reist mener jeg de oppfyller dette på en god måte. De løfter menneskets ukrenkelige verdi, med utgangspunkt i det kristne menneskesynet, de løfter tros- og religionsfriheten og de har blant annet konsentrert seg om innovasjon, inkludering og bærekraft. Det viser bredde, og det viser også en tydelig brodd. Ikke alle er like komfortable med brodden, men som er desto viktig at Skaperkraft også løfter på en slik grundig måte som de gjør.

Det er vanskelig å oppsummere alle debatter i «Kristen-Norge» med en stemme, det er vel derfor vi også har ulike menigheter og syn på spørsmål? Så er det da heller ikke enkelt å lage en fasit på hva som er «kristent» i politikk, og det er her ulikhetene fort kommer til syne.

Økonomi. Skaperkraft er i oppstartfasen, og de har fått på trykk gode kronikker som har vært med å utfylle og sette dagsorden på ulike saker. Tankesmien Civita har til sammenligning mange ganger så store ressurser til disposisjon som det Skaperkraft har. Derfor er det også viktig for meg å understreke at det avgjørende for om en kristen tankesmie som Skaperkraft skal lykkes, er at de får nok investorer og støttespillere, både økonomisk og på meningsarenaen.

Hvis ikke de får med seg flere økonomiske bidragsytere vil de neppe klare å fylle den viktige plassen en kristen tenketank kan og bør ha i vårt samfunn. Det betyr at de som synes det er viktig at tankesmier som er opptatt av at kristne verdier skal få gjennomslag i samfunnet, må være villige til å stille opp. Også økonomisk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt