Verdidebatt

Rapport 22.juli-kommisjonen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva skjer 13. august når 22.juli-kommisjonen legger fram sin rapport?

Politiet forberedere seg på at kommisjonen kan komme med kritiske bemerkninger. Og det er vel ikke uten grunn. Politiet sin egen granskning var en liten farse. Ingenting kunne vært gjort bedre. Alt var bra.

Jeg er ikke helt overbevist om det. I et slik krevende oppdrag, som ikke har skjedd i Norge før så var det altså ingenting som kunne gjøres bedre. Om det hadde vært så så hadde det ikke vært bedre. Men virkeligheten er en annen. Mennesker vurderer feil, gjør feil og det er hele tiden noen som kan gjøres bedre. Det som er haken ved det hele er at det er mennesker det handler om. Skal enkeltmennesker stilles til avsvar i en slik situasjon?

Mitt svar er båre ja og nei.

Ja, i den forstand at der det er begått tydelige feil så må det kunne påpekes. Vi kommer ikke videre dersom ikke enkeltbestutninger og jobbutførelser ikke kan påpekes. Dette fører til at personer stilles til ansvar for det som ble gjort. Slik er det jo ellers i samfunnet. Det er en belastning for den det gjelder. Kritikk er ikke hyggelig.

Nei, i den forstand at man skal drive heksejakt. Politiet gjør så godt de kan og i en slik krevende situasjon gjøres det feil. De personene som eventuelt får kritikk har nok allerede fått sin ”straff” i form av gjennom gang av hendelsen med tanke på sin egen opptreden. Derfor er det viktig med oppfølging.

I ettertid er alt så mye lettere. Vi har fasiten og da er det lett å si at slik skulle vi ha gjort.

Men dersom vi ikke kan at alvoret inn over oss å se hvor vi kan forbedre oss, da har vi ikke lært noen. Det håper jeg ikke skjer.

Mitt råd: Les rapporten med edrulighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt