Verdidebatt

Er Jesus misforstått?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

ER JESUS MISFORSTÅTT?

Ja, jeg har en mistanke om at han er det. Den Jesus som forkynnes, er en frelser som skal hjelpe oss etter at vi er død. Så vi ikke skal gå fortapt. Han skal med andre ord redde oss inn i himmelen.

Men la oss nå se litt nærmere på det siste Jesus sa før han forlot jorden. Vi må gå ut fra at han da ville samle sammen essensen i sitt budskap:   Den såkalte misjonsbefalingen. Det er der han lover å være med alle dager inntil verdens ende. Merk at han sier "inntil verdens ende". Altså å være med hver dag så lenge vi lever i denne fysiske verden.

Hjelp til å komme inn i himmelen etter at vi er død, nevner han ikke. – Merkelig, for det er jo det forkynnelsen stort sett har gått ut på.

Men la oss gå tilbake til misjonsbefalingen. Han sa også følgende: "Gå og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere." Ja, hva var det han befalte?  Jeg skal prøve å sitere noen av befalingene hans:

”Slik skal dere la lyset deres skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen.

Vær da fullkomne, liksom deres himmelske Far er fullkommen!

Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre! Som jeg har elsket dere, skal også dere elske hverandre.

Vær da helhjertet i godhet, slik deres Far i himmelen er det.

Hvorfor kaller dere meg Herre, Herre! - og gjør ikke det jeg sier?”

Dette var noe av det han befalte. Ting som har med vår hverdag her og nå å gjøre.

Jeg har ofte undret meg over at han sa det som er sitert ovenfor (i misjonsbefalingen), dette med å lære dem å holde alt han befalte. Hvis vi ser på mye av det som forkynnes, både nå og i tidligere tider, ville det vært naturlig om det var følgende han hadde sagt:

Nå har jeg levd livet slik dere skulle levd det og dødd for dere. Derfor trenger dere ikke gjøre noe selv. Jeg har tatt straffen dere skulle hatt. Den strenge Gud i himmelen er nå fornøyd. Det eneste som kreves, er at dere sier at dere tror på meg. Da er alt i orden fra Guds side. Da er dere sikret en plass i himmelen.”

Men det var altså ikke dette han sa. Nei, læremesteren Jesus sa: Gå og lær dem ----. Men så vidt jeg har forstått, går kirkas lære ut på at det finnes et fortapelsens sted. Videre sies det at alle mennesker har syndet. Og Gud er en vred Gud, som ikke tåler synd. Derfor skal alle mennesker i utgangspunktet kastes i helvete. Dette høres grufullt ut. Ja, egentlig helt utenkelig. Først skaper Gud mennesker, til og med i sitt bilde, for så siden å kaste dem i helvete. Her må det være noe som ikke stemmer. Kirkas løsning på dette problemet er at Gud blidgjøres av offer. Derfor ofret han sin egen sønn. Ved å tro på hans sønn, blir menneskene frelst, og slipper evig straff.

Kirka har antakelig tenkt seg at Gud sa til seg selv: ”Nå er jeg fornøyd. Nå kan menneskene si at de tror på Jesus. Hvis de gjør det, vil jeg ikke straffe dem for deres synder. For jeg har ofret Jesus for deres skyld. Og det offeret godtar jeg. Jesus har tatt menneskenes synder på seg, og han har også fått den straffen som menneskene egentlig hadde fortjent. Så hvis menneskene sier at de tror på Jesus, blir de frelst og får komme til meg når de dør. I motsatt fall blir det fortapelsen som venter dem.”

Det er vel dette som har vært læren til den kristne kirke, for å si det litt firkantet. Men var det egentlig slik Jesus mente at hans lære skulle utformes?

Det er nå vi kommer tilbake til det jeg tror var Jesu egentlige oppgave her på jorda. Nemlig å lære oss hvordan vi skal leve sammen med hverandre. Som Guds barn. Som Guds sønner og døtre. Som en stor familie, som alle tar vare på hverandre. Alle land på planeten Jorden skulle være som en nasjon, hvor alle vil hverandre vel. Der kjærligheten får råde, og ikke egoismen og hatet.

 Det er altså her Jesus kommer inn som verdens frelser. Hvis vi lever etter hans befalinger, vil det ikke bli noe helvete på jorda. Snarere en himmel. Da vil Guds rike være inni oss, som Jesus sa. Det er på denne måten Jesus frelser oss inn i Guds rike. Han frelser oss ikke fra helvete, men inn i Guds Kjærlighetsrike her på jord.

Før jeg slutter, vil jeg stille to spørsmål vedrørende Jesus. 1:Er han frelser? 2:Eller er han mester? La oss se på de to alternativene.

1. Er Jesus en frelser som skal redde oss inn i himmelen når vi dør? Berge oss fra fortapelse?

 2.   Eller er Jesus en mester som skal lære oss hvordan vi skal leve her på jorda? Hvordan vi skal leve for ikke å ødelegge verken oss selv eller kloden vår. Skal vi ta på alvor det han sa om å gjøre alle folkeslag til disipler? Og at disiplene skal opplæres til å holde alt det Jesus befalte? Og essensen av det han befalte, er samlet i kjærlighetsbudet. Da vil Jesus bli den mesteren som frelser oss inn i Guds Kjærlighetsrike her på jord! Hvis vi følger Jesu befalinger, vil jorda virkelig bli et godt sted å bo på. Da får vi også fare herfra i fred når livet på jorda er slutt. Da får vi dra til det paradiset som røveren på korset ble lovet. Vi har ikke noe annet sted vi kan dra til. Jeg personlig er tvilende til at det finnes noe helvete. Så barbarisk kan jeg ikke få meg til å tro at Gud er.

Jeg tror Gud vil vi skal leve her og nå, leve i nuet, i Guds kjærlighetsrike på jord. Når så dette livet er slutt, skal vi få møte den kjærlighet som Gud utstråler – i det kjærlighetsrike som kalles himmelen

Det er interessant å se at i evangeliene omtales Jesus som frelser bare to ganger, mens han kalles mester hele tolv ganger. Om Jesus er frelser eller læremester, får hver enkelt av oss ta stilling til. Hva tror du?

01.08.2012

Bjarne Løvnes

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt