Verdidebatt

Har Gud forandret seg?

Guds befaling: #2. Mos. 12,22 Så skal dere ta en isopkvast, dyppe den i blodet i skålen og stryke noe av blodet fra skålen på bjelken over døren og på de to dørstolpene. Ingen av dere må gå ut gjennom døren til huset sitt før om morgenen.#

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Konsekvensene: #2. Mos. 12,23For Herren skal dra gjennom landet for å slå egypterne. Og når han ser blodet på bjelken og de to dørstolpene, skal han gå forbi døren og ikke la ødeleggeren slippe inn i huset for å slå dere.#

Da Gud skulle frelse Israel ut fra Egypternes slaveri ba han dem om å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpene. Guds påbud ga ikke rom for egne fortolkninger – lammets blod skulle strykes på dørstolpene – punktum. Gud tvang ingen til å gjøre dette, alle og enhver måtte gjøre dette av egen fri vilje. Alle hjem som ikke hadde strøketlammetsblod på dørstolpene, eller som hadde gått ut gjennom døren til huset sitt før om morgenen mistet sin førstefødte sønn. Dødsengelen ville derimot gå forbi alle hus hvor lammets blod var strøket på dørstolpene. Betingelsen for å bli frelst (ut av Egypt) var altså å følge Guds bud til punkt og prikke og stryke lammets blod på dørstolpene. Å ignorere Herrens befaling ville gitt alvorlige konsekvenser. Bibelen er full av eksempler på at frelsen er betinget. De israelittene som gjorde som Herren sa ble frelst ut av Egypt, de som valgte å overse Guds bud, eller løse problemet på sin egen måte, ble straffet.

Det er mye som tyder på at det er mange i våre dager som har en tro som tilsier at Gud har forandret seg. Det finnes mange som ser ut til å tro at det er det samme hva man tror bare man tror. Noen sier det rett ut at "jeg tror slik" eller "jeg tolker det slik" fordi det passer meg og mitt syn "å tro dette", selv om det helt åpenbart strider mot Guds ord. Jeg kan ikke se noen grunn til å tro at det er greit å gjøre som vi vil.

Dette reiser en del spørsmål, og her følger noen av dem. 1) Har vi noen indikasjoner på at Gud har forandret seg? 2) Har Gud slakket på kravene slik at det ikke er så nøye med å oppfylle hans krav lenger? 3) Har Gud overlatt til menneskene å finne sin egen vei til frelsen i våre dager? 4) Ville Gud gjort det annerledes i dag om han skulle ha ført oss ut fra ”vårt Egypt”? 5) Ville han ha sagt at vi kunne finne en vei som passet for den enkelte av oss? 6) Eller ville han også i dag bedt oss om å gå den veien han har valgt og som er best for oss, selv om det medfører en lang ”ørkenvandring” og at vi må oppgi våre egne verdier og våre egne måter å søke Herren på?

Hva sier Bibelen om dette?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt