Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
203    110

Trist jubel

Det er ikke moro å juble for gullvinnere som er dømt for juks. Men hva skal man gjøre når Alexandre Vinokurov og Erik Tysse slipper til i OL?

Publisert: 29. jul 2012 / 4856 visninger.

At Vinokurov skulle vinne fellesstarten på sykkel var en trist åpning på OL. Dessverre var det ikke uventet i en sport hvor storstjernen Alberto Contador for tiden soner en ultrakort dopingsuspensjon og hans fremste rival Frank Schleck akkurat er tatt i doping. Dette mens den største stjernen av alle, Lance Armstrong, endelig ser ut til å havne der han hører hjemme: I retten, og deretter forhåpentligvis i fengsel.

Idrettsmenn som doper seg, stjeler fra sine konkurrenter. Det gjelder ikke bare før de blir tatt. Det gjelder også etterpå, når de slipper til igjen etter en kort utestengelse.

Ny norsk grunnforskning viser det man lenge har hatt mistanke om: At doping kan gi en livslang fordel. Den endringen som skjer på cellenivå, forsvinner aldri selv om man slutter å dope seg. Derfor vil doperne i resten av karrieren ha lettere for å bygge styrke enn de rene utøverne.

For å ha nevnt det: Vinokurov ble tatt for doping under Tour de France i 2007. Han kunngjorde da at han hadde syklet sitt siste ritt.

Dessverre holdt han ikke ord.

Aktiv hjelp. Bak Vinokurov spurtet norske Alexander Kristoff inn til en flott tredjeplass lørdag. Kristoff gjorde seg bemerket før OL startet ved å si at han følte ubehag ved å ha Erik Tysse i den norske leiren. Ikke fordi han ikke liker mannen, men fordi han synes det er prinsipielt forkastelig å slippe til dopingdømte.

Ja, ledelsen i norsk idrett har ikke bare sluppet til Erik Tysse. De har aktivt hjulpet ham, ved å lønne treneren hans under utestengelsen, ved å sanksjonere et uttaksstevne på den datoen suspensjonen utløp og ved å ratifisere Tysses klubb Norna Salhus som et rent idrettslag selv etter fem dopingsaker på ni år. 

Vi vet hvordan norske idrettledere og norsk media reagerer når slikt skjer i Finland eller Russland. Men da Tysse gikk seg inn i OL-troppen, ble han tatt i hånda og gratulert av NTBs mann på stedet, mens Friidrettsforbundet sluset ham rekordraskt inn i OL-troppen.

Hva skjer hvis Tysse tar medalje til helgen? Jeg tviler ikke på at det blir jubel i hjemkommunen Os, slik det ble jubel i Kazakhstan da Vinokurov tok sykkelgull på lørdag.

Men det blir en emmen jubel å være vitne til.

På tide? Med Tysse i troppen legger norsk idrett lokk på sin rett til å kritisere andre moralsk. Kanskje på tide, vil noen si. Stian Grimseth, som ble dopingtatt under OL i Sydney, ble trent av Øystein Holt, en vektløfter som ble dopingdømt på 80-tallet. Norsk friidretts nye kasthåp, Fredrik Amundgård, trenes av tidligere dopingdømte Trond Ulleberg.

Hvis norsk idrett ønsker å kjempe mot kreftsvulsten doping, må man begynne i egne rekker. Når Erik Tysse hjelpes fram til OL-start, sendes det signaler om at medaljer er viktigere enn alt.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Magnus Husøy

19 innlegg  4126 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Enig med deg der Lars! Idretten ødelegges av disse stadige dopingsakene... I tillegg har vi kampfiksinger... Sportsmenn (og kvinner) har vel tre hovedoppgaver: 1) underholde, 2) inspirere (særlig barn og unge) til fysisk aktivitet og 3) fredelig kappestrid (i stedet for krig). Veldig dumt at idrettsstjernene ødelegger for seg selv og fellesskapet med denne juksinga!

Svar
Kommentar #2

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Du har helt rett Lars

Publisert over 5 år siden

Hei

Per Inge Thorkidsen sa at de Øst-Tyske kvinnelige "bodybuldere" var dopet. Det var ingen tvil om det. Trine Hattestad slpp fri fordi hun var så pen.

I år var Tour De France kjedelig. Det var ingen Pantani som kunne rykke i fjellene.

Vinneren, Wiggins, sa at det ble kjedekig nå pga de var vanskeligere å dope seg.

Hva vil vi se på. Hvor ligger pengene?

Mvh Petter

Svar
Kommentar #3

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Den brysomme journalisten

Publisert over 5 år siden

Det er tøft gjort Lars Gilberg, at du fortsetter dine hyppige konfrontasjoner og kommentarer vedrørende dopingjuks i idretten.

Den enklere veien for en sportsjournalist må jo være å stryke den norske toppidretten etter hårene ved å ønske dopingtatte utøvere med det norske flagget på brystet "VELKOMMEN TILBAKE" - etter en relativt kortvarig utestengelse - fremfor å være det brysomme journalisthåret i toppidretts-suppa.. Go'e greier, den "linja" du har lagt deg på! 

(Og ved en positiv A- og B dopingprøve bør det etter min oppfatning være en utestengelse på minst 5 år, og livstidsfravær fra toppidretten ved en ny forseelse).

 

 

Svar
Kommentar #4

Lars Gilberg

203 innlegg  110 kommentarer

Takk

Publisert over 5 år siden

...for fin respons. Jeg har ikke noe i mot å være "et hår i suppa". Norske sportsjournalister har ikke verken lange eller stolte tradisjoner når det gjelder å kikke makten i kortene. Da jeg ble medlem i Norske Sportsjournalisters Forbund på 80-tallet het det i statuttene at NSFs formål blant annet var «å støtte norsk idrett».

Jeg vil benytte anledningen til å gi honnør til Dagbladets Esten O. Sæther, som over lang tid har holdt trykket oppe mot Norges Idrettsforbund og Friidrettsforbundet i Tysse-saken. Sæther har blottstilt dobbeltstandarden til flere av de ledende personene i norsk idrett. Den praksisen de har fordømt hos andre nasjoner, har de nå selv lagt seg på.

Svar
Kommentar #5

Fredrik W. H. Steensen

99 innlegg  844 kommentarer

Glansen som forsvant?

Publisert over 5 år siden

Nå pågår OL i London, vi skriker opp om dopingspøkelset som ødelegger idretten og det med rette, men er ikke problemet også nettopp selve Den Olympiske Bevegelsen?

Takk for en, som vanlig god særdeles god og reflektert artikkel. Doping ødelegger idretten, den skaper juksemakere som belønnes for sin etisk svake holdning. Utestengelse på livstid burde være en selvfølge, også for trenerne som ofte står bak den systematiske dopingen av idrettsutøverne. Kanskje burde til og med hele lag straffes, men idretten sliter ikke bare med dop.

Vi reagere f. eks. ofte på kinesiske idrettsutøvere som fra ung alder trenes hard for å nå den politiske maktelitens mål, men det samme skjer ved hjelp av ivrige foreldre her til lands. Foreldre som fra ung alder presser barna fram til hva de håper skal bli en lysende idrettskarriere.  Vi møter dem på sidelinjen under en guttekamp i fotball, eller langs langrennsløypa der de står og skriker. Og det er vel Lasse Kjuus som sa så korrekt: "Det viktiste talentet i norsk alpint i dag er foreldrenes lommebok." Idretten er blitt for alvorlig og selvgod. Jeg er forlengst kommet over stadiet der jeg tror toppidrett er sundt. Alt for ofte bærer den i seg kimen til juksemakeriet fra ung alder.

Og jeg er blitt av den formening at Den Olympiske Bevegelse er en viktig årsak til det som på mange måter ødelegger idretten gjennom de gigantarrangementer OL er blitt. Det snakkes bare om gull, gull og atter gull, ikke om idrettsglede. Moderne toppidrett, ja bredde idrett med,  handler om å vinne bli best, og i alt for liten grad om å ha det gøy. Alvoret preger idretten og mange forsvinner ut, nettopp fordi giga arrangementer som OL gjør det å vinne så viktig.

Ser vi idretten i lys av dette så mener jeg glansen forlengst har forsvunnet fra idretten, både ut i fra de krav som stilles til utøverne fra ung alder og på grunn av de enorme kostnadene som ligger bak utøvere og arrangementer som OL. Jeg mener IOC ødelegger idretten og utøvere gjennom blott det å være til slik det er blitt i dag. 

Jo, glansen har forsvunnet.

Fredrik 

Svar
Kommentar #6

Hans Aage Gravaas

48 innlegg  149 kommentarer

Ja, meget trist

Publisert over 5 år siden

Jeg kan ikke bli mer enig. Idretts-Norge er dobbeltmoralsk så det holder. Vi står der – røde, blå og hvite – med våre moralske pekefingre når andre (f.eks finnene) gang på gang tas i doping. Hva får oss til å tro at nordmenn alltid er automatisk “rene”?

Vinokorovs gull er en skam for idretten. Tysses OL-deltakelse likeså. Hvorfor skulle vi gjøre hans retur til idretten så enkel?

Hva dopere gjør med andre utøveres treningsvilje og idrettsglede vet svenske Per Elofsson mye om. Se hva dopede Johann Mühlegg gjorde med supertalentet Elofssons skikarriere her:

Olympics 2002, Salt Lake city - Men's 30 km

Juks skal aldri lønne seg.

Svar
Kommentar #7

Rune Eskeland

0 innlegg  3 kommentarer

Erik Tysse – offer for justismord.

Publisert over 5 år siden

Doping er noe dritt som må bekjempes. Strenge straffer for utøvere, ledere og trenere må vi forvente. Vi ønsker en dopingfri idrett, men for enhver pris? Skal vi lukke ørene for alle som hevder de er uskyldig dømt? Er WADA, IAAF og CAS en treenig allmektig Gud som kan gjøre hva han vil og som aldri gjør feil?

Lars Gilberg hevder at det sendes signaler om at medaljer er viktigere enn alt. I forhold til Erik Tysse stemmer ikke dette. Når Erik Tysse er med i OL så er det ingenting ulovlig i det. Han har sont ferdig straffen i henhold til reglementet og har kvalifisert seg i et godkjent stevne til et godkjent tidskrav. Og dette er beundringsverdig. Han har i to år kjempet for sin uskyld, samtidig som han har trent som før. For som han har sagt, han har ingenting å skamme seg over. Han er uskyldig. Jeg kommer derfor til å juble høyt om han vinner medalje. Samtidig gruer jeg meg for debatten som vil komme i ettertid fra mange agurknyhets-elskende journalister som trekker lettvinte konklusjoner uten å ha det minste aning om hva som har skjedd eller som ikke orker å sette seg inn i de enkelte dopingdom-sakene.

Jeg vil derfor, som en hjelp til deg,Lars Gilberg, kompisen i dagbladet samt andre meningssammensvorne skrive en liten faktaoversikt over feil som har blitt gjort i Erik Tysse saken. Så kan dere, om dere orker å gå ut over deres bekvemmelighetssone, sette dere inn i Tysse-saken og få et innblikk i et av de styggeste justismord sakene innenfor dopingdommer som noensinne har funnet sted. Legger også ved et par linker/kilder i tilknytning til dette.

-         - SDA analysen viser fravær av CERA (som han ble dømt for å ha brukt).

-        -  Tysses prøve er endret under lagring og gir opphav til «CERA bevisene». Ansvarlig for laboratoriet i Paris visste ikke dette da hun signerte at prøven var positiv.

-        -  De skrevne instruksene for en positiv prøve med IEF analyse har WADA ikke oppfylt.

-        -  WADA laboratoriet har manipulert bildet av SDS analysen slik at det skal se ut som CERA .

-        -  Ingen uavhengige laboratorier utenom WADA får etterprøve dopingprøvene. Noe som selvfølgelig går utover utøverenes rettsikkerhet. 

-        -  IAAF var trege med å ta blodprøve av Tysse, og derfor tillagt liten verdi selv om den viste ingen tegn til CERA.

-         - 94 uavhengige fageksperter, inkludert 45 professorer, deriblant en amerikansk Nobelprisvinner i Kjemi og to svært anerkjente tyske forskere har skrevet under på at Erik Tysses data fra dopinglaboratoriet ikke påviser CERA i urinprøven.

-          -Professor Werner Franke, en ledende forsker innenfor biokjemi/cellebiologi og en av verdens fremste dopingjegere, støtter Tysse.  Han har brukt flere tiår på å bekjempe doping og har avslørt systematisk doping i forhenværende DDR. Etter denne saken med Erik Tysse sa han at han aldri mer vil bruke sin kompetanse til å bistå CAS i dopingsaker. Det forteller sitt om denne skitne saken..

 

Kilder:

Skotland T, Oftebro H, Østerud B. Erik Tysse er uskyldig. www.bt.no/meninger/kronikk/Erik-Tysse-er-uskyldig-1755628.html 24.2.2012).

 

Skotland T, Østerud B. Idrettens domssystem må endres.http://blogg.bt.no/preik/2011/10/10/idrettens-domssystem-ma-endres/ (24.2.2012).

http://tidsskriftet.no/article/2254501

 

Hva skal vi så si til dette? For meg virker det ut som dopinglaboratoriene støtter hverandre. Det bør være et krav at WADA benytter uavhengige fageksperter i saker det kan være snakk om doping, spesielt der rådataene er så dårlige som i denne saken.

 Det ser også ut som dommerne er systemtro. Tankegangen synes å være: Det er bedre å ofre en utøver som Erik Tysse enn å risikere at WADA-laboratoriene mister sitt gode navn og rykte. For det vil gå utover antidopingarbeidet.

Så lykke til i din kamp om medalje i OL, Erik Tysse, men først og fremst lykke til med kampen om å renvaske ditt gode navn og rykte!

 

Rune Eskeland,

Erik Tysse patriot, sambygding og en som brenner for rettferdighet.

 

 

 

 

Svar
Kommentar #8

Arne Ivar Mæhle

0 innlegg  2 kommentarer

Grundig innlegg

Publisert over 5 år siden

Rune Eskeland har skrevet et meget grundig innlegg, og jeg håper at journalisten tar seg tid til å sette seg inn i Tysse-saken skikkelig. Det er nemlig stor forskjell på systematiske dopere som Vinokurov og Tysse som også er dømt for doping.

"Vinokurov er ikke bare avslørt en gang, han er en seriesynder. Han er fullstendig tilgriset, sier molekylærbiologen og dopingeskeperten {Werner Franke} til det tyske nyhetsbyrået DPA" (Haugesund Avis/NTB 30.7.2012). Det er ellers et uomtivstelig faktum at dommen mot Tysse er meget omdiskutert. Synd at Vårt Lands redaksjon ikke har tatt dette inn over seg på tross av at det også er kommentert i papiravisen av avisens egne lesere.

Ellers så støtter jeg oppfatningen av at en doper vil dra nytte av å ha dopet seg i mange år etter at han har både sluttet å dope seg og etter at en eventuell dopingdom er sonet. Blant annet derfor håper jeg virkelig at doperne blir tatt! Men internasjonal og norsk idrett må og skal også ivareta utøvernes rettssikkerhet. Det er ingen tvil om at i en sivil sak ville aldri bevisene mot Tysse holdt. Til det er det gjort for mange tekniske feil og tvilen rundt funnene er alt for stor. Vårt Land burde heller satt fokus på den lille manns kamp mot mektige WADA enn å slå inn åpne dører ved å fordømme doping.

Minner ellers om at Trine Hattestad ble frikjent for doping. Jeg kan ikke huske at Vårt Land markerte hennes VM-gull med bismak i munnen. Også Ine Vigernes ble frikjent for doping. Derfor er det for meg helt ufattelig at ikke Erik Tysse har blitt det. Men det ser ut til at når det først har gått prinsipp i en sak, så blir rettsikkerheten ofret. Å inrømme feil blir for ydmykende for de internasjonale dopingjegerne.

Det er med stor interesse jeg kom mer til å følge Erik Tysses innsats. Han har vist virkelig styrke ved å ikke la seg knekke, og gjort det eneste riktige; fortsette å trene og konkurere etter som han med all sannsylighet er ren. Noen systematisk doper lik Vinokurov er han uansett ikke!

Arne Ivar Mæhle

 

Svar
Kommentar #9

Lars Gilberg

203 innlegg  110 kommentarer

Norsk troverdighet

Publisert over 5 år siden

Her er det mye engasjement, og det er bra. Kritikken i mitt første innlegg gikk ikke først og fremst mot Tysse, men mot norske idrettsledere som tidligere har fordømt at dopingdømte får konkurrere igjen – men som nå tilrettelegger aktivt for at det samme kan skje med en nordmann. Tilretteleggingen handler blant annet om at Olympiatoppen har lønnet treneren hans mens han var utestengt.

Dette ødelegger troverdigheten til ledelsen i norsk idrett når de går høyt på banen mot finske, russiske og spanske forbund som tar lett på juks i egne rekker.

Det er lett å forstå at både nordmenn og spanjoler tror mer på sine egne helter enn på utlendinger. I denne saken kan man diskutere flere ting:

1. Er Tysse skyldig eller uskyldig?

2. Har utøverne tilstrekkelig rettssikkerhet?

3. Bør ting tilrettelegges for OL-deltakelse for utøvere som er dopingdømt?

Det er forståelig at de som er hellig overbevist om at Tysse er uskyldig, har mindre imot at han får delta i OL. Det er også forståelig at Tysse-tilhengerne mistenker oss som mener at han ikke burde fått være med i OL for dermed å mene at han har dopet seg.

Tysse selv uttalte da han ble dopingtatt at han ville bruke all sin tid på å renvaske seg. Han lot det skinne igjennom at han ikke ville konkurrere mer dersom han ikke ble frikjent.

Kappgjengeren ønsket opprinnelig også å DNA-teste urinprøven for å være sikker på at den var hans. Da han fikk lov til å teste den, ville han ikke likevel.

http://www.dagsavisen.no/sport/patalenemnda-tviler-ikke-pa-tysses-positive-prove/ 

Tredjegenerasjons bloddoping i form av Cera er ikke et naturlig stoff som dannes i kroppen. Det må injiseres. Leder ved dopinglaboratoriet ved Aker, Peter Hemmersbach, er helt klar på at Cera ikke kan dannes på grunnlag av jerninjeksjoner, slik Tysse spekulerte i like etter at han ble dopingtatt.

Det Tysse innrømmet da, var at han hadde fått jern injisert med sprøyter. Man kan si mye om dette, men slik opptrer man nok ikke dersom man vil beskytte seg selv mot uforskyldt å få i seg ulovlige stoffer.

Det skrives i et annet innlegg på denne tråden at «SDA-analysen viser fravær av Cera» (som Tysse ble dømt for å ha brukt). Vel, Tysse ble ikke dopingtatt med SDA-metoden, men med IEF db-metoden.

Jeg skal ikke gå inn på alle påstandene som fremkommer i detalj, men alle som vil kan kryssjekke dem mot premissene i dommen mot Tysse. Det er veldig strenge regler for hvordan akkrediterte laboratorier jobber, ellers mister de akkrediteringen. Dette er vitenskapelig arbeid, og 100 prosent av deres funn må kunne forklares og forsvares.

Det er nok grunnen til at Tysse ble dømt, til tross for alle teorier som forsvaret hans lanserte under saksbehandlingen.

Som legmann verken kan eller vil jeg mene altfor mye om den faglige kjernen i denne saken. Men det betyr ikke at jeg ikke har satt meg inn Tysses sak, slik det påstås i denne tråden. At jeg i samme slengen blir stemplet som en «medsammensvoren», forteller nok mye om hvor velutviklet konspirasjonstenkingen kan bli bare man tror sterkt nok på noe.

Svar
Kommentar #10

Rune Eskeland

0 innlegg  3 kommentarer

Svar til «Norsk troverdighet»

Publisert over 5 år siden

For å begynne med det siste: jeg har aldri brukt ordet «medsammensvoren» men «meningssammensvorne», uansett, jeg kunne valgt et bedre ord som for eksempel «meningsfeller». Noen stor konspirasjonsteoretiker er jeg ikke..

Jeg nevnte med vilje ingenting om jernsprøyte-teorien, ettersom det i bunn og grunn ikke har noe med den urett som er begått mot Erik Tysse. Han er dømt for CERA-injeksjon, noe som 94 uavhengige fageksperter er totalt uenig i. Hva mener du Lars Gilberg om disse 94 ekspertene og om professor Werner Franke, som har vært verdens fremste dopingjeger. Ikke bare er han uenig i dommen, men han har sagt at han aldri mer vil bruke sin kompetanse til å bistå CAS i dopingsaker. Vet ikke han eller de andre 94 fagekspertene hva de snakker om?

Ellers forstår jeg ikke ditt problem med at han har nevnt jernsprøytene. Langrennsjenter/gutter med astma bruker astmamedisin. Idrettsutøvere med jernmangel må få tilført jern. Verre er det ikke.

I forhold til dopinglaboratoriene: De gjør nok en utmerket jobb som mange andre yrkesgrupper. Men så lenge vi har med mennesker å gjøre blir det gjort feil. Problemet her er at det rammer uskyldige som Erik Tysse. Derfor hadde det vært på sin plass med uavhengige laboratorier utenom WADA sine dopinglaboratorier for å ivareta utøvernes rettsikkerhet.

Mot slutten sier du noe som oppriktig talt skuffer og provoserer meg: «Som legmann verken kan eller vil jeg mene altfor mye om den faglige kjernen i denne saken.»

Du er ingen legmann, du er journalist. Jeg trodde en journalist sin jobb er å grave og jobbe frem opplysninger som bidrar til å se en sak med nytt lys, spesielt i slike saker som med Erik Tysse, der det etter all sannsynlighet er blitt begått et justismord. Jeg savner et engasjement, en vilje til å gå dypere i materien hos norske journalister når det gjelder denne saken. Så til dere journalister som sitter på gjerdet, et sitat fra Arnulf Øverland:

«Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem! Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.»

 

Rune Eskeland

Svar
Kommentar #11

Lars Gilberg

203 innlegg  110 kommentarer

Urett

Publisert over 5 år siden

Bra sitat av Øverland, Rune Eskeland. Mange av oss er nok mer tilbøyelige til å tåle urett som ikke rammer oss selv. Jeg også.

Noen mener det er begått urett mot Erik Tysse. Andre mener Tysse gjorde urett mot konkurrentene sine ved å bruke doping.

En journalist bør være dyktig på å grave fram informasjon, det har du rett i. Likevel blir vi nok legmenn når det kommer til å debattere faktagrunnlaget i en sak som handler om avansert kjemi og biologi.

Selvsagt legger jeg merke til at Tysse får støtte av flere professorer. Slik var det også med Aham Okeke, før han ble tatt for doping for andre gang. Syklisten Floyd Landis klarte også å moblisere en rekke eksperter da han hevdet sin uskyld. I ettertid har han innrømmet at han jukset.

Samtidig skal vi ikke glemme at det finnes unntak: Da skiskytteren Sylfest Glimsdal hadde for høye testosteronverdier i en test, lot Olympiatoppens den kristne guttens gode omdømme telle så mye at de ga ham en grundig utredning før noe ble offentliggjort. Utredningen viste at Glimsdal hadde mye høyere naturlige verdier enn det dopingkontrollene hadde satt som grenseverdi.

Nå er testosteron et stoff som finnes naturlig i kroppen. Cera er det ikke.

Men, som sagt: Mitt innledende anliggende var ikke å diskutere hva Tysse er dømt for å ha gjort, men å påpeke dobbeltmoralen hos norske idrettsledere som tidligere har svingt storslegga mot finske langrennsløpere og trenere som har fått jobben sin raskt tilbake, og som – med den varige effekten doping kan gi – igjen forsøker å stjele medaljer og inntekter fra de vi betrakter som rene norske utøvere.

Svar
Kommentar #12

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Du skal ikkje vitna rangt mot nesten din, Gilberg og VL!

Publisert over 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.

igjen forsøker å stjele medaljer og inntekter fra de vi betrakter som rene norske utøvere.

Midt i flokken av ekspertar er det vel frimodig av ein (rein!) amatør å blanda seg i debatten.

Når eg likevel gjer det, har eg to grunnar. Først ein teologisk. Eg skjønar teksten til Gilberg slik at han  impliserer at Gilberg  meiner Tysse "forsøker å stjele medaljer og inntekter fra de vi betrakter som rene utøvere." Det er i sofall ein sterkt krenkjande og injurierande påstand, som Gilberg og VL helst burde vera varsame med å lansera-.

Enn om det no er slik at Tysse snakkar sant?

Med all den ekspertisen som går god for han, skulde i det minste regelen om at

"tvilen skal koma tiltalte til gode" gjera Gilberg litt mindre skråsikker?

Men hovedgrunnen til at eg vågar meg frampå er at me i Veteranlaget i Gular som ei tid trena noko samstundes med syskinparet Tysse i Waltherhallen, og kjenner  til miljøet dei kjem frå, har stor tillit til deira kultur og moral.

Kjerrnekaren Tysse er  ikkje ein tjuv og kjeltring  som

"forsøker å stjele medaljer og inntekter fra de vi betrakter som rene  utøvere."!

Orsak meg, men eg spør om Gilberg og VL

"forsøker å stjele medaljer og inntekter fra den vi betrakter som ren norsk utøver"!!. 

Du skal ikkje vitna rangt mot nesten din!

Om DNK ikkje toler ordet harm lenger, vil eg nytta det.

Eg tykkjer det er umåteleg harmeleg

at de er med i skitkastingi mot Erik Tysse, og heile hans miljø!

Svar
Kommentar #13

Lars Gilberg

203 innlegg  110 kommentarer

Å vitna rangt

Publisert over 5 år siden

Du har en snedig måte å klippe og lime på, Sønnesyn.

Det jeg skrev om finske langrennsløpere, later du som om jeg skrev om Tysse. Her er hele avsnittet fra mitt forrige innlegg:

«Mitt innledende anliggende var ikke å diskutere hva Tysse er dømt for å ha gjort, men å påpeke dobbeltmoralen hos norske idrettsledere som tidligere har svingt storslegga mot finske langrennsløpere og trenere som har fått jobben sin raskt tilbake, og som – med den varige effekten doping kan gi – igjen forsøker å stjele medaljer og inntekter fra de vi betrakter som rene norske utøvere».

Klubbmiljøet til Tysse, som du er så begeistret for, består sikkert av mange bra mennesker. Men en oversikt i Dagbladet viser at fem utøvere fra Tysses klubb, Norna Salhus, er dopingdømt på ni år. Og de har sluppet dopingtreneren Aage Odfjell til blant de aktive igjen.


Svar
Kommentar #14

Fredrik W. H. Steensen

99 innlegg  844 kommentarer

Dopingmarerittet!

Publisert over 5 år siden

Jeg ser mange tar Erik Tysse i forsvar, og det kan være de har rett. Men saken er den: Erik Tysse er dømt og utestengt i to år på grunn av bruk av det forbudte stoffet CERA (og jeg som trodde CERA bare var dyr glider for ski). Jeg har nå forstått det er et dopingmiddel som jeg leste om på denne linken. Erik Tysse er ikke renvasket for det dopingbruk han er dømt for, så langt jeg har forstått. 

Vi kan like det eller ikke når noen vi føler vi kjenner eller står oss nær blir tatt for doping, men vi skulle heller være glade når de blir tatt. Men for meg er det ikke det denne saken prinsippielt sett dreier seg om, men hvorvidt de som er dømt for bruk av doping og deres trenere så raskt skal kunne returnere til idrettsbanen eller ikke. Og her står vi ovenfor et prinsippielt viktig valg, hvordan vi skal behandle dopingdømte?

Norge har gjennom år flagget antidopingarbeidet høyt, og snakket høyt om en ren idrett. Vi beklager oss når utenlandske utøvere som er dømt for doping raskt kommer tilbake på idrettsbanene rundt i verden, men nå har vi altså gjort det samme selv, nok en gang. Vi liker så gjerne å tro vi er bedre enn andre her i landet og at våre idrettsutøvere ikke doper seg, men sannheten er at også noen norske idrettsutøvere doper seg. Det var et sjokk den gang Øystein (Holt) ble tatt/dømt for doping fordi han stakk av fra en vektløfter konkurranse hvor han hadde vært tilskuer. 

Han ble dømt fordi han brøt regelverket, om det var med rette eller ikke vet jeg ikke, men han brøt regelverket og dommen var grei nok. Siden har jeg mistet venner på grunn av "doping" for å orke idretten. Noen er blitt vrak og noen er ikke med oss lenger, og det er dopingens skremmende og faktiske bakside. Dop dreper og ødelegger, for de som er rene må det være forferdelig å vite at man drev med forskjellige idretter. Jeg vil si det så sterkt.

Derfor er det trist når norsk idrett legger forholdene så godt til rette for at Erik Tysse skal kunne komme tilbake til idrettsbanen etter sonet dom. Det gir en nummen smak i munnen. Vi kutter beina unna for jobben som er gjort i anti doping arbeidet og ødelegger for de mange som søker en ren idrett i et sunt legeme med en sunn sjel. Det som er trist er at vi Norge ikke er annerledes enn andre, ei heller her.

Fredrik 

Svar
Kommentar #15

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Heimemiljøet til Tysse!

Publisert over 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.

Klubbmiljøet til Tysse, som du er så begeistret for

Lesarane kunde lett kontrollera korleis eg bruka sitat, trur eg!

"Du lyt tola det, Blessomen"!

Eg har ikkje sagt eitt ord om "Klubbmiljøet til Tysse"!

Sant å seia er eg ikkje so oppglødd for det.

Eg skreiv om"syskinparet Tysse "

og " miljøet dei kjem frå", og "har stor tillit til deira kultur og moral"

Heimemiljøet til Tysse har eg tillit til,

og den staselege, truverdige karen Erik Tysse!

Og so ho Kjersti Tysse Plätzer, då!!

Det var det eg skreiv om.

Ta ein tur dit du, Gilberg!

 

Svar
Kommentar #16

Lars Gilberg

203 innlegg  110 kommentarer

Dommen

Publisert over 5 år siden

Her CAS' dom mot Erik Tysse i dopingsaken, for dem som er interessert:

http://www.tas-cas.org/d2wfiles/document/5180/5048/0/Award20235320_internet_.pdf

På basis av punktene 4.23 og 4.29 (og de andre punktene fra 4.13 til 4.30) kan det neppe kalles et mysterium at han ble dømt.

Svar
Kommentar #17

Rune Eskeland

0 innlegg  3 kommentarer

Den feilaktige dommen

Publisert over 5 år siden

Først av alt: Mange gratulasjoner til Erik Tysse som på mesterlig vis har gjennomført sin første store konkurranse på to år.

Flott å se at du, Lars Gilberg, har begynt å grave deg litt mer ned i Tysse-saken. Dette er tusen ganger bedre enn den journalistikk som blir gjort i VG i disse dager om samme sak. Like fullt, dersom du ønsker mer enn å vinne debatter og få en god oversikt over Tysse saken, må du også sette deg inn i motargumentene, ikke bare de som støtter opp om din oppfatning. Derfor for å begynne med din måte å argumentere på:

Her er Tore Skotland og Bjarne Østerud sin artikkel der de går imot CAS ‘ dom mot Erik Tysse, forsvarer Erik Tysse sin uskyld og river WADA’s argumentasjon i fillebiter, for dem som er interessert..

http://blogg.bt.no/preik/2011/10/10/idrettens-domssystem-ma-endres/

På bakgrunn av denne artikkelen er det neppe et mysterium at mange støtter Tysse i denne saken.

 

Og der kunne jeg stoppet å komme med flere kommentarer, men siden Lars Gilberg også har vært konkret i forhold til et par av punktene i dommen vil jeg også si litt om dem.

I punkt 4.23 i dommen fra CAS blir det hevdet at Erik Tysse sine blodprofil (2006-2008) er mistenkelig. Tore Skotland og Bjarne Østerud kommenterer det på denne måten i sin artikkel:

«En italiensk professor hadde laget et notat der det ble påstått at Tysse hadde vært bloddopet siden 2007. Denne konklusjonen var basert på at han hadde fått tilgang til hemoglobindata fra to analyser av Tysse utført i 2007 og 2008. Det er uforståelig at en professor kan finne på å komme med den type påstand ut fra to hemoglobinanalyser og uten å vite noe om Tysses helsetilstand eller bruk av høydeopphold før disse analysene ble tatt. Tysses grundige notater gjort gjennom mange år viser ingen unormale hemoglobinverdier; alle data kan forklares ved bruk av høydeopphold og hvileperioder.»

I punkt 4.29 blir det vist til at Dr.Lasne aldri har sett en falsk positiv prøve for CERA. Betyr det at det aldri vil kunne skje? Tore Skotland og Bjarne Østerud sier i sin artikkel at de skrevne instrukser (WADA Technical Document TD2009EPO) for en positiv prøve med IEF analyse ikke engang er oppfylt.. Dopinglaboratoriets analyser vise også at Tysses urinprøve er endret ved lagring og gir dermed opphav til de bånd som dopinglaboratoriet mener skal være CERA.

Dr.Lasne sier også at hun aldri har komt over et tilfelle hvor et positivt utslag på CERA er et resultat av jerninjeksjon. Tore Skotland og Bjarne Østerud sier dette om den saken:

«I rekonstruksjonsforsøk har vi vist at det kroppsegne EPO er endret tre dager etter jerninjeksjon (vandrer som en såkalt dimer i SDS analyse med reduksjonsmiddel). Åtte dager etter jerninjeksjonen er alt normalt igjen. Vi viste disse data under saksbehandlingen i Lausanne. Vi håper å skaffe nok informasjon om dette til å publisere resultatene i et internasjonalt fagtidsskrift. Selv om jernteorien skulle vise seg å være feil så har det ingen betydning for vår konklusjon om at analysedata fra dopinglaboratoriet viser at det ikke er CERA i urinprøven.»

Når vi da i tillegg vet at 94 fageksperter, derav 45 professorer samt verdens fremste dopingjeger Professor Werner Franke støtter Tysse, hvordan kan da noen i det hele tatt tvile på at det er gjort alvorlige feil i CAS –dommen?

Det blir for billig argumentasjon , Lars Gilberg når du avfeier Tysse sine fageksperter fordi andre dopingdømte også har brukt ekspertise. Intervju noen av disse ekspertene i stedet for. Og presenter gjerne hele bildet av Tysse-saken i en artikkel eller artikkelserie. Det hadde vært interessant!

 

 Rune Eskeland

 

 

Svar
Kommentar #18

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Ein uvøren bladfyk?

Publisert over 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.

Klubbmiljøet til Tysse, som du er så begeistret for,

Eg kan ikkje sjå at Lars Gilberg har bede om orsaking

for si usanne skulding om at eg er " så begeistret for Klubbmiljøet til Tysse".

Rett nok kjøpte eg eit par lette joggesko hjå ein tidlegare medlem i laget,

som eg etterpå fekk vita hadde vorte dømd for doping, - men det var no ikkje

av noko stor "begeistring for Klubbmiljøet til Tysse"!!

Eg trur ikkje Tysse juksa, men eg veit at eg ikkje er

" så begeistret for Klubbmiljøet til Tysse".

Det er vel ein bagatell, men eg ventar at ein VL-mann 

held seg til det som er sant, og vedgår ein usann påstand,

og til og med bed om orsaking!

Vert det nokon tur til Søfteland?

Svar
Kommentar #19

Lars Gilberg

203 innlegg  110 kommentarer

Meningsbrytning

Publisert over 5 år siden

Sønnesyn, du skrev i ditt første innlegg:

«Eg tykkjer det er umåteleg harmeleg at de er med i skitkastingi mot Erik Tysse, og heile hans miljø».

Det er vel ikke urimelig å regne klubbmiljøet som en del av «hele hans miljø»?

Vel, du har nå presisert at du ikke mente klubbmiljøet, der det har vært fem dopingsaker.

Jeg merker meg at det kalles skittkasting å si at Erik Tysse er dopingdømt, noe han vitterlig er.

Ellers er Verdidebatt et forum for meningsbrytning, så det er fint at det kommer fram nye opplysninger og argumenter. Jeg skriver ikke på denne tråden for å «vinne noen diskusjon», men forsøksvis for å bidra til refleksjon.

Svar
Kommentar #20

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Ny feilsitering!

Publisert over 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.

«hele hans miljø»?

Eg skreiv heimemiljøet,- altso Søfteland og deromkring!

Eg får seia med eit gamalt Bergens-uttrykk: "Gå te Salhus!"

Det er ein god bladskikk å sjekka sitat!

Og eit kart kan vera nyttig stundom!

Sov godt, og tenk litevetta!

Beste helsing

Per Einar

Svar
Kommentar #21

Lars Gilberg

203 innlegg  110 kommentarer

Nei

Publisert over 5 år siden

Sjekk siste setning i ditt første innlegg.

Svar
Kommentar #22

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Hans miljø!

Publisert over 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.

Sjekk siste setning i ditt første innlegg.

PS.Eg skreiv om "syskinparet Tysse i Waltherhallen, og kjenner  til miljøet dei kjem frå, har stor tillit til deira kultur og moral." Det er deira heimemiljø

Eg reknar ikkje heile Salhus for Tyssefolket sitt miljø!(Norna Salhus sitt heimemiljø er Salhus!

Har Gilberg teke bryet med å gjera seg kjend med heimemiljøet til Tyssefolket på Søfteland?

 

Svar
Kommentar #23

Arne Ivar Mæhle

0 innlegg  2 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Snart er OL over, og vi har fått en rekke nye dopingtilfeller. Jeg er dog usikker på om de faktisk har dopet seg når jeg tenker på idrettsutøvernes rettsikkerhet.

Jeg vet ikke lenger om det er noe fart i denne debatten, men jeg har siden sist gjort meg noen tanker om hva som ville skjedd om det var en av våre langrennsutøvere som var blitt tatt for doping og som hadde bedyret sin uskyld, og ikke en utøver i en marginal idrett fra ei lita bygd på vestlandet?

Jeg føler meg ganske trygg på at man da hadde satt inn HELE kavaleriet, både hva idrettsleger, idrettsledere og media hadde angått. Med så dårlige tekniske bevis som foreligger mot Erik Tysse og med forskere med stor personlig integritet i ryggen, så hadde man ført an krigen til denne langrennsutøveren til han hadde blitt frikjent. Desverre for Erik Tysse så er han nå engang kappgjenger og ikke langrennsløper. I lys av denne betrakningen tenker jeg at arrangementet som gikk av stabelen i juli der Tysse ble kvalifisert mer vitner om dårlig samvittighet overfor en utøver enn "gull for enhver pris".

Dersom Erik Tysse hadde gått til sivilt søksmål, ville han med stor sannsynlighet vunnet saken slik jeg forstår de sakkyndige. Hvorvidt han har dopet seg eller ikke vil strengt tatt være et ubesvart spørsmål. Poenget er at de bevis som foreligger ikke er gode nok, er delvis forfalsket(!) og for man har påvist prosedyrefeil. Feil gjøres faktisk også ved laboratorier (Laboratoriet som behandelt Trine Hattestads prøve mistet lisensen og måtte betale oppreisning til henne).

Særlig sett i lys av en meget omstridt dom, så syns jeg det er fint at man holder seg til jusen og lar det være med det, selv om man kan stille spørsmål ved moralen. Man kan som kjent gjøre mye innenfor lovens rammer som ikke holder mål moralsk. I tilfellet Erik Tysse finner jeg personlig også hans moral troverdig. 

Svar

Siste innlegg

#metoo og RID-modellen
av
Øyvind Holmstad
15 minutter siden / 26 visninger
0 kommentarer
På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 12 timer siden / 1113 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 12 timer siden / 163 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 22 timer siden / 135 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 22 timer siden / 138 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

#metoo og RID-modellen
av
Øyvind Holmstad
15 minutter siden / 26 visninger
0 kommentarer
På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 12 timer siden / 1113 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 12 timer siden / 163 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 22 timer siden / 135 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 22 timer siden / 138 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
8 minutter siden / 191 visninger
Lars-Arne Høgetveit kommenterte på
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
9 minutter siden / 1806 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
13 minutter siden / 191 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
20 minutter siden / 191 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
28 minutter siden / 1380 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
33 minutter siden / 214 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1380 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 191 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 191 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1380 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 191 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 412 visninger
Les flere