Verdidebatt

Integralisme i Norge?

Nå vil jeg skrive ett lite innlegg som kanskje ikke er helt spiselig for noen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Men de får bare bite i seg det, siden noen av dem har, eller støtter fortsatt en ideologi som er det største onde i den moderne historie, ved siden av nazismen.

Jeg har lenge hatt sans for landet Portugal og de portugisisk-talende land. Derfor vil jeg vise til en liten sammenheng, og om den kunne vært overført til vårt land.

Antonio de Olivieira Salazar er i min personlige mening den største politikeren, i etterkrigstidens Europa. Også i mange portugiseres mening er han den største portugiser noensinne.

Da spør kanskje mange noe naivt her til lands, hvorfor?

JO, fordi han samlet Portugals folk, vernet om landets kristne kultur og styrket økonomien i stor grad. Han forbød de ekstreme fascistiske nasjonalsyndikalistene, styrket utdannelsesvesenet og ikke minst, under krigen tilbød han jøder og politiske motstandere av nazismen få komme til Portugal. Dette er bare noe av hans bragder.

Estado Novo het hans styre, og blant mange portugisere vekker det fortsatt som nevnt, kjære minner.

I Brasil hadde de en beslektet bevegelse, brasiliansk integralisme, der lederen var Plinio Salgado. I tillegg til å være filosofisk anlagt og musikalsk anlagt, så var han en svoren anti-rasist. Selv om noen av hans medarbeidere dessverre var noe anti-semittisk, så stod allikevel hans organisasjon for: " Enhet av alle raser, og alle folk!". Ett annet slagord var: "Gud, Hjemlandet, Familien". Bevegelsen til Salgado ble faktisk den største massebevegelsen i Brasils historie, med over en million aktive tilhengere.

Den senere regjeringen til kanskje Brasils største president noensinne, Getulio Vargas, benyttet seg av noe av Salgados filosofi. Men det er en litt annen historie.

Både Portugal og Brasil er som kjent katolske land, og har nok en litt annen kultur enn for eksempel Norge, særlig religiøst sett. Men jeg finner mye av ideologien til Salazar og Salgado noe som kunne vært overført til Norge, da gjennom nettopp en konservativ, kristen anti-rasisme. Hvis jeg har noe å utsette særlig på Salazar, så er det hans feilaktige kolonipolitikk og påfølgende kriger i Afrika. Der hengte han ikke med i tiden.

Dette innlegget blir mest en slags drømmevisjon, det innrømmer jeg. Men siden jeg som tidligere nevnt ikke er helt fremmed for økumenikk, og også har respekt for ikke-kristne trosretninger, så håper jeg ihvertfall man kan samarbeide politisk uten å tråkke på hverandres tro.

Nå 42 år ganske nøyaktig etter Salazars død, så står han fortsatt som en politisk leder med stor L for meg. Nå som sosialistene også i Portugal er i full gang med å avkristne landet, så kan man bare sette sin lit til Gud, og be om bedre tider for kristendommen i hele verden.

La meg tilslutt si at dette innlegget gjenspeiler min politiske tro, siden selv som kristen er det lov å være aktiv politisk også ;). Man trenger ikke lukke seg inne i sin egen verden, selv om man synes verden eller Norge går feil vei.

Jeg er ikke medlem i noe politisk parti, men stemmer høyresiden av gammel vane. Hvis noen vil sette noen merkelapper på meg nå, så værsågod...Jeg er ihvertfall ærlig, og gir egentlig blanke i om dette blir politisk ukorrekt, i det sosialdemokratiske Norge. Nazisme hater jeg forresten like mye som kommunisme.

Jeg får avslutte med ett lite "Avante!", og ønsker alle nordmenn en god søndag.

MVH

SAF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt