Celina Hagen

13    4

Mangfull respekt

Den siste tida har vi opplevd fordommer,stigmatiserende spekulasjoner og anklager mot en hel folkegruppe, romfolket.

Publisert: 28. jul 2012 / 2071 visninger.

I kommentarfeltet på nettaviser har romfolket blitt omtalt som rotter, søppel og mindreverdige. Når det i tillegg oppfordres til vold og drap, så er det noe som er fryktelig galt i vårt samfunn.Europa opplever en økonomisk krise som har drevet mange mennesker vekk fra hjemland med fattigdom og arbeidsledighet. I likhet med de fleste andre av oss har de drømmer om et trygt liv der bolig, arbeid og det å kunne sørge for sitt eget livsopphold og sin egen familie er noe av det mest grunnleggende. Disse menneskene mangler det vi tar for gitt.
Når vi nå ser en liten flik av disse problemene i vårt eget nærmiljø, reagerer enkelte med å ville særbehandle en hel gruppe i negativ forstand. I stedet for å behandle disse menneskene som individuelle EØS borgere og å ta vår del av ansvaret for å bidra til å løse et sosialt og politisk problem i Europa, skal vi lukke grensene for enkeltgrupper og sørge for våre egne og kun dem.

De som oppholder seg i landet må selvfølgelig følge norske lover og regler, men de har også krav på respekt. Vi skal ikke tollere alt, men romfolket fortjener heller ikke å måtte tollere å leve i frykt for vold og eget liv. Jeg tror ikke de få kronene de får i koppen hver dag gjør de rikere, men jeg vet at respekt og medmenneskelighet er en rikdom alle fortjener.


Politikk handler ikke bare om å fokusere på øyeblikkets kamper, men også å se fremover mot våre mål. Et av KrFs mål er å bekjempe fattigdom, øyeblikkets kamp må vi bruke til å gjøre samfunnet varmere, slik at alle får den respekten vi selv forventer.
Populismen må aldri vinne over menneskeverdet, og nøden kan aldri hindres,bare løses.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Øyeblikkets kamp

Publisert over 5 år siden

Det er et godt uttrykk som jeg skal huske. Det er kanskje der vi vanlige hverdagsmennesker kan gjøre en forskjell.

Lykke til med å bekjempe fattigdommen ut fra ditt ståsted.

Svar
Kommentar #2

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Les og bli vis

Publisert over 5 år siden

Den dyktige og høyst reflekterte skribenten Knut Nærum har en interessant kronikk i Dagbladet.

 http://www.dagbladet.no/a/22708521/

 

Svar
Kommentar #3

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Hagen

Publisert over 5 år siden

Samme regler må gjelde for alle mennesker i Norge. Da må ta ansvar for ditt eget liv. Leve etter de regler som gjelder i Norge. Vanskeligere er det ikke.

Du kan komme hit enten som arbeidsinnvandrer eller på asyl. Som arbeidsinnvandrer må du finne deg bosted og jobb i løpet av en hvis tid. Eller du må reise hjem. Dette er enkle EØS regler. Eller du kan søke asyl og stille deg i køen med andre. Nøden er stor i verden og vi kan ikke forskjellsbehandle mennesker. Vi kan heller ikke hjelpe alle fattige i verden. Selv om det hadde vært fint.

Så burde du ikke henge deg alt for mye opp i skriblerier på facebook og i kommentar felt. Det vil alltid være en og annen idiot som helt mangler folkeskikk. Disse menneskene tror jeg ikke er representativt for den norske befolkningen. Jeg mener bestemt at vi har fått en ganske så balansert fremstilling i media denne gangen.

Ditt innlegg er unyansert og alarmistisk. Det blir helt hinsides når du sier at det er noe alvorlig galt i vårt samfunn fordi du finner noen skribenter i kommentarfeltene som omtaler romfolket som søppel og minderverdige.

Hanni

Svar
Kommentar #4

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Det jeg lurer på er

Publisert over 5 år siden

hvorfor det kalles rom-folket? Er de fra verdensrommet?

Også har du uttrykket romani, hva er forskjellen? Sigøyner og tater?

Jeg håper noen kan forklare meg hva som er galt med uttrykket sigøyner.....siden jeg lurer på det av ren nysgjerrighet.....andre ord vi har hatt i det norske språk på etniske minoriteter, kan jeg forstå er blitt erstattet....men igjen, hva er det som er så støtende med ordet sigøyner?

Ikke er de fra Roma, og heller er de ikke etniske rumenere.....fra India går jo historien om deres opprinnelse......

Men å omtale de som søppel og mindreverdige, burde nesten kvalifiseres til straffeforfølgelse, selv om man er anonym.

Svar
Kommentar #5

Per Steinar Runde

199 innlegg  2240 kommentarer

Er dette representativt?

Publisert over 5 år siden
Celina Hagen. Gå til den siterte teksten.

I kommentarfeltet på nettaviser har romfolket blitt omtalt som rotter, søppel og mindreverdige. Når det i tillegg oppfordres til vold og drap, så er det noe som er fryktelig galt i vårt samfunn.

Eg les sjeldan kommentarane til artiklar i nettaviser og har difor ikkje grunnlag for å seie noko om omfanget av slike heilt uakseptable karakteristikkar. Men eg har sett dette referert mange stader, så eg går ut i frå at ein eller annan har skrive det. Spørsmålet mitt til deg er om du sjølv har sett desse uttrykka brukt eller om også du, som eg, berre har andrehands kjennskap til dette. For det er ikkje uinteressant om det er ein, ti, hundre eller tusen som fornedrar seg sjølv og andre ved å skrive slik. Endå verre er det om mange oppfordrar til vald og drap, som er premisset for konklusjonen din om at det "er noe fryktelig galt i vårt samfunn". For skal heile samfunnet lastast, bør vel syndarane vere mange, ja, representative for samfunnet? Viss det derimot er snakk om nokre få feigingar som anonymt kjem fram med slikt, er det vel først og fremst haldningane til desse det er noko alvorleg gale med.

Problemet til romfolk her til lands er ikkje at dei blir utsett for diskriminering, men at det blir stilt same krav til dei som til andre. Vill-camping i parkar, under bruer eller på friluftsområde midt i bysentra eller nær busetnad er ikkje lov for nokon, ikkje eingong for landets eigne innbyggjarar. I Skandinavia er vi så heldige at vi alle derimot kan ferdast fritt i naturen, pga den såkalla allemannsretten. Men også denne stiller krav til dei som vil nytte han, m.a. om å ikkje vere til sjenanse for andre og dessutan om å rydde opp etter seg.

Svar
Kommentar #6

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Nå leser jeg i VG

Publisert over 5 år siden

at ett titalls sigøynere SKAL ha bostøtte fra NAV......den kyniske advokaten bak det hele ønsker å prøve staten, og avklare engang for alle om folk som kommer til Norge uten å gjøre en dritt, skal få rett til å leve i sus og dus på statens regning....

Advokaten regner med avslag, mens sigøyerne selv vil ha søksmål hvis de ikke får (vrang)viljen sin.

Nei, til h..... med Norge, skulle jeg nesten si, men tror jeg bytter det ut med til H...... med KrF og deres likesinnede naive rød-grønne partnere......måtte KrF ligge og råtne rundt sperregrensen.

Det får bli mine harde ord i denne debatten, men jeg blir eitrandes forbanna av forskjellsbehandling basert på etnisitet....

Ikke vennlig hilsen

SAF

Svar
Kommentar #7

Rune Holt

8 innlegg  10555 kommentarer

Det Krf

Publisert over 5 år siden
Celina Hagen. Gå til den siterte teksten.

. Et av KrFs mål er å bekjempe fattigdom, øyeblikkets kamp må vi bruke til å gjøre samfunnet varmere, slik at alle får den respekten vi selv forventer.

Ser helt bort fra i sånne saker som med romfolka,er at for å fortjene respekt,er det flere ting som må være til stede.

Krf ser helt bort fra den kriminaliteten som følger med disse menneskene...den dårlige respekten de viser mot norske som vil verne sine egne verdier f.eks...Den forsøplingen de driver med uten å rydde etter seg der de har levd i skoger og parker....når folk opplever å bli frastjålet ting osv...

På grunn av disse negative tingene,blir folk møkk lei....Så dette handler ikke om mangel på respekt fra bare oss nei...langt ifra. 

Svar
Kommentar #8

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Pluss, LIKHET FOR ALLE!

Publisert over 5 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

å fortjene respekt

er stikkordene. Basta!

Men likhet og respekt begynner å bli for "gammeldags" for de rød-grønne, og da inkluderer jeg også KrF.

Ut av de gjenlevende statsministerne fra Ap, er det vel bare Odvar Nordli som forstod seg på det...

Men så var han av den gamle skolens enkle kår, i motsetning til akademikerne og de politiske broilerne vi har idag.

Nei, Norge begynte sakte å gå mot dagens situasjon etter 1981.

Svar
Kommentar #9

Mette Solveig Müller

53 innlegg  4830 kommentarer

Dagsrevyen 19.08.2012

Publisert over 5 år siden

Sist søndag, 19.08.2012 var det et meget interessant innslag om romfolkets kulturelle bidrag til den spanske kulturen og om hvordan de har evnet å utvikle god skolegang også for romfolket, slik at det gir dem selv et håp for fremtiden.

Burde vi ikke virkelig studere hva som har funnet sted i Spania på dette området? Hva er det som har muliggjort denne virkelig positive utviklingen?

Innslaget i søndagsrevyen kommer ca, 25 minutt ut i sendingen og kan sees her.

vennlig hilsen mette

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Erlend Torp kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
rundt 4 timer siden / 371 visninger
Marianne Solli kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 4 timer siden / 481 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 4 timer siden / 239 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 5 timer siden / 239 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 5 timer siden / 239 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 6 timer siden / 239 visninger
Christian Lomsdalen kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
rundt 6 timer siden / 371 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
rundt 6 timer siden / 371 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 6 timer siden / 239 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 6 timer siden / 481 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 7 timer siden / 481 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 7 timer siden / 239 visninger
Les flere