Verdidebatt

Åndelig mat på veien.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hei

Åndelige mat på veien er svert viktig, hvordan fyller man opp sitt hjerte med mat som holder helt inn. Livets brød som er kilden til liv. en kilde som gir oss kraft til å stå løpet ut. er man forbredt på den kommende tid, forbredt på den ondskap som den lovløse vil forføre oss med. Jesus kom med denne lignelsen om de ti jomfruer. dette er en lignelse som viser oss hva som er viktig. hvilke mat man skal ta med på veien det løpet vi løper kan man ikke løpe alene, man bør ha med seg den sanne Åndelig niste, som man kan spise av.  i lignelsen sier Jesus Fem av dem var uforstandige, og fem var kloke.3De uforstandige tok med seg lampene sine, men ikke olje.4Men de kloke tok med seg kanner med olje sammen med lampene.5Da det trakk ut før brudgommen kom, ble de alle trette og sovnet.

Her sier Jesus at de som var kloke tok med seg ekstra olje på veien. Ekstra åndelig mat som besto av Ånd, sannhet. En mat som skal holde løpet ut så lenge man tar til seg den rette næring på veien så holder man seg i Jesus sine fotspor. på veien så kan det vere farer og prøvelser, åndskamper og fristelser i det kødelige. mange skilt på veien som fører til fall og til fortapelse. De fem uforstandige som kun hadde olje på lampen ga opp på oppløpet gikk tom for olje de fem forstandige hadde ekstra olje slik at de hadde sikret seg de var godt rustet mot løgnen, de ikledde seg Guds sanne rustning. Vi ser flere pesoner i bibelen som forteller at det var en strevsom reise.

sitat fra evangelisk tro

Men Herrens engel kom igjen andre gang og rørte ved ham og sa: Stå opp og et! Ellers blir veien deg for lang. Da stod han opp og åt og drakk. Og styrket ved denne maten gikk han førti dager og førti netter, til han kom til Guds berg, Horeb. Der gikk han inn i hulen og ble der om natten." 1Kong 19,7-9.

Dette er viktige ord, og en nødvendig påminnelse for alle troende. Det fortelles i 1. Kongebok om profeten Elias og livssituasjonen hans. Han levde samtidig med den onde kong Akab og dronning Jesabel.

Han ligger trett og motløs under en gyvelbusk. Til slutt sovner han av utmattelse. Det hadde gjennom lang tid skjedd mye i livet hans av forfølgelse og motgang. Han er faktisk i ferd med å gi opp. Livet er ikke lenger verdt å leve, synes han. Men her under gyvelbusken blir han vekket av en Herrens engel som sier: "Stå opp og et!" Det var Gud som på denne måten rørte ved ham.Han fikk øye på et lite nybakt brød og en krukke vann. Han spiste og drakk, og styrket av måltidet gikk han videre i førti dager og førti netter, til han kom til Guds fjell, Horeb. Slik er Gud. Han kjenner oss og ser oss, og han har omsorg for alle. Elias fikk råd og hjelp til å holde seg på veien.Jeg tror at det er mange som er i samme situasjon som Elias. Livet kan bli så vanskelig at man ikke en gang orker å spise. Da er det fare på ferde. Å spise er helt nødvendig. Uten næring vil jo kroppen gradvis bli svekket.

Men vi trenger også det vi med rette kaller åndelig næring. Noen er mindre opptatt av det. Guds Ord er kilden til den åndelige næring. Mange forsømmer dessverre de regelmessige måltidene i den åndelige verden.

Vi registrerer også at det finnes mange som heller vil diskutere kristendom og som har sterke oppfatninger om hvordan man skal tolke og forstå Guds Ord, uten selv å ta det til seg. Gud vil at Ordet skal tas på alvor. Derfor: Spis! "Jeg fant dine ord og jeg åt dem. Og dine ord var til fryd for meg og til glede for mitt hjerte," sier profeten Jeremia 15,16.

Det er i dobbelt forstand viktig å ha god "niste" med seg på veien gjennom livet. Dersom en overser og løper forbi "matstasjonene", vil en ikke ha nok krefter til å fullføre løpet og kan også stå i fare for å komme på avveie - åndelig talt. Paulus er svært opptatt av at de kristne må være godt og riktig rustet i troens strid. "Stå da ombundet med sannheten som belte om livet og vær iført rettferdighetens brynje. Ha som sko på føttene den beredskap som fredens evangelium gir. Grip framfor alt troens skjold, som dere kan slokke alle den ondes brennende piler med. Ta frelsens hjelm og Åndens sverd, som er Guds Ord." Ef 6,14-17.

Bibelen forkynner, og vi vet det også av erfaring, at det skjer noe med oss når vi leser og hører Guds Ord, for Ordet er en Guds kraft som alltid virker og skaper noe i et menneske. Det er derfor så viktig at Bibelen får veilede og være selve kraftkilden i hverdagen.Dette ble i hvert fall en ny påminnelse for meg: "Stå opp og et! Ellers blir veien deg for lang.Bare hvis vårt blikk er rettet mot Jesus, får Guds Ord virke med hele sin kraft i oss. Da bærer, helliggjør og frigjør det oss under hele vårt virke." O. Stockmayer.

noen sluttord

Vi må aldri glemme den åndelige dimensjon i hverdagen! vi må vere bevist på hvilke kilder vi drikker, og spiser av på veien. for det finnes mange slags fruktrer på veien som ligger åpent og klar til plukking om vi sakker ut fordi kildene viser oss feil rettning heller man sakker ut fordi man begynner å skikke seg lik verden. for det åndelige markedet for shopping har aldri vert større.  så drefor er viktig å gjøre som de kloke ta med riktig mat som gir deg livet.

TENKER MAN OVER HVILKE KILDER MAN FYLLER SEG MED ?

Tenker man over at man slipper inn løgn ?

For veien kan bli lang og man kan bli sliten og trøtt. men vit at vår kraft kommer fra Gud til å stå løpet helt ut ord til oppmuntring. spis sunt fra livets brød Jesus og ver alltid sulten på kilden som gir liv.

MVH

Rune

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt