Verdidebatt

"De andre" må spesifiseres på meningsmålingene

På meningsmålingene er "De andre" et av få "partier" som vokser i Norge. En av "De andre" har mangedoblet oppslutningen siden forrige stortingsvalg, og de har hatt historiske mandater på Stortinget på flere målinger. Hvem er de?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På VLs siste meningsmåling utgjør gruppen "de andre" 2,5%: Det er 1,5% mer en Rødt,  bare 1% mindre enn SV, 1,9% mindre enn V og 2,2% mindre enn KrF.  "De Andre" er blant de få "partiene" som vokser på nesten hver måling som blir publisert. Tall for KrF, SV, SP og V er stadig stabile, eller viser nedgang. Er det uinteressant for Vårt Land eller dets lesere å vite hvem "de" er ?


Noen aviser spesifiserer ikke gruppen "de andre" fordi de ikke bestiller tallene fra byråene. Men de som gjør det, forteller at det er Miljøpartiet De Grønne som står for veksten. Det anerkjente valgresultatet Poll of polls peker på at det er en trend at De Grønne vokser, og oppfordrer media til å spesifisere gruppen. Aftenposten og TV2 er blant mediene som nå publiserer resultater for De Grønne.

Jeg ble overrasket da jeg oppdaget De Grønne for få år siden. De var ikke slik jeg forestilte meg. Politikken var genial og vakker, og representerte en ideologi som klarte det jeg lengtet etter: å forene det beste av alle partiene jeg hadde stemt på tidligere, som alle manglet noe eller var for ensporet for meg. De Grønnes fundament er noe så naturlig som miljøet; livsgrunnlaget, omgivelsene og relasjoner, og det fungerer! De er ikke først og fremst sosialister eller liberalister, eller er fremfor alt opptatt av jordbruk og distriktspolitikk. Det lyser av partiprogrammet hvordan alt er viktig for De Grønne.

For få år siden, med 0,1% oppslutning, var det det nokså "alternativt" å oppfatte De Grønne som et reelt alternativ. Slik er det ikke lengre. Ikke når Eva Joly går god for politikken. Det er også betryggende at svært mange i ledelsen av Miljøpartiet De Grønne i dag, er tidligere KrF, Ap, H, V, SP eller SV politikere.

Ressursmangel og overforbruk, klimaendringer og befolkningsvekst, forteller oss at det haster med en kursendring. Det må nok skje både på personlig og på politisk plan. Jeg er særlig spent på om det kan vise seg at en slik kursendring er på gang ved at mitt "fødefylke"  Hordaland skyver De Grønne inn på tinget neste år. - Fylket der ekspert på kontrajihadisme og høyreekstremisme Øyvind Strømmen er fylkesleder, og der sokneprest, misjonær og "Norges fremste miljøprest" Tom Sverre Tomren, er førstekandidat.

Men det er delvis avhengig av at aviser som Vårt Land forteller om alternativet De Grønne, om ikke annet så med en fotnote om hvem som utgjør "De Andre"; hvem som utgjør fremgangen på meningsmålingene. Oppfordringen er herved gitt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt