Audun Hjertager

143    1164

"De andre" må spesifiseres på meningsmålingene

På meningsmålingene er "De andre" et av få "partier" som vokser i Norge. En av "De andre" har mangedoblet oppslutningen siden forrige stortingsvalg, og de har hatt historiske mandater på Stortinget på flere målinger. Hvem er de?

Publisert: 27. jul 2012 / 905 visninger.

På VLs siste meningsmåling utgjør gruppen "de andre" 2,5%: Det er 1,5% mer en Rødt,  bare 1% mindre enn SV, 1,9% mindre enn V og 2,2% mindre enn KrF.  "De Andre" er blant de få "partiene" som vokser på nesten hver måling som blir publisert. Tall for KrF, SV, SP og V er stadig stabile, eller viser nedgang. Er det uinteressant for Vårt Land eller dets lesere å vite hvem "de" er ?


Noen aviser spesifiserer ikke gruppen "de andre" fordi de ikke bestiller tallene fra byråene. Men de som gjør det, forteller at det er Miljøpartiet De Grønne som står for veksten. Det anerkjente valgresultatet Poll of polls peker på at det er en trend at De Grønne vokser, og oppfordrer media til å spesifisere gruppen. Aftenposten og TV2 er blant mediene som nå publiserer resultater for De Grønne.

Jeg ble overrasket da jeg oppdaget De Grønne for få år siden. De var ikke slik jeg forestilte meg. Politikken var genial og vakker, og representerte en ideologi som klarte det jeg lengtet etter: å forene det beste av alle partiene jeg hadde stemt på tidligere, som alle manglet noe eller var for ensporet for meg. De Grønnes fundament er noe så naturlig som miljøet; livsgrunnlaget, omgivelsene og relasjoner, og det fungerer! De er ikke først og fremst sosialister eller liberalister, eller er fremfor alt opptatt av jordbruk og distriktspolitikk. Det lyser av partiprogrammet hvordan alt er viktig for De Grønne.  

For få år siden, med 0,1% oppslutning, var det det nokså "alternativt" å oppfatte De Grønne som et reelt alternativ. Slik er det ikke lengre. Ikke når Eva Joly går god for politikken. Det er også betryggende at svært mange i ledelsen av Miljøpartiet De Grønne i dag, er tidligere KrF, Ap, H, V, SP eller SV politikere.

Ressursmangel og overforbruk, klimaendringer og befolkningsvekst, forteller oss at det haster med en kursendring. Det må nok skje både på personlig og på politisk plan. Jeg er særlig spent på om det kan vise seg at en slik kursendring er på gang ved at mitt "fødefylke"  Hordaland skyver De Grønne inn på tinget neste år. - Fylket der ekspert på kontrajihadisme og høyreekstremisme Øyvind Strømmen er fylkesleder, og der sokneprest, misjonær og "Norges fremste miljøprest" Tom Sverre Tomren, er førstekandidat.

Men det er delvis avhengig av at aviser som Vårt Land forteller om alternativet De Grønne, om ikke annet så med en fotnote om hvem som utgjør "De Andre"; hvem som utgjør fremgangen på meningsmålingene. Oppfordringen er herved gitt.  

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

142 innlegg  19028 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Hjertager forlanger litt mye synes jeg. De Kristne og Kristent Samlingsparti teller så få at de er knapt statistisk synlig. En gylden regel er at man skal være tellbar for at man skal telle med. Akkurat nå er det et stykke igjen på det feltet. Og det kommer heller ikke etter.

Etter at den grønne fra Trondheim flyttet til Oslo ble de synlige der. På kommunetellinger i enkelte byer vil de nå kunne bli synlige, men på landsbasis konkurrerer de på linje med bygdelister enda.

Svar
Kommentar #2

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

skal noen få stemmer

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Hjertager forlanger litt mye synes jeg. De Kristne og Kristent Samlingsparti teller så få at de er knapt statistisk synlig. En gylden regel er at man skal være tellbar for at man skal telle med. Akkurat nå er det et stykke igjen på det feltet. Og det kommer heller ikke etter

bør de jo synes.på målinger?

jesus og sennepen vettu.sen nepen?

jan bojer vindheim har en støttegruppe på facebook for å gjøre de grønne synlige på målinger

Svar
Kommentar #3

Erling Rimehaug

550 innlegg  599 kommentarer

Jobber med det

Publisert over 5 år siden
Vi har tatt opp med Norstat å få egne tall for MDG. Det krever litt arbeid med sammenligningsgrunnlag og veiemetode. Men siden råtallene kan tyde på MDG og Rødt på julimålingen er noenlunde av samme størrelse, ville det være av interesse.
Svar
Kommentar #4

Njål Kristiansen

142 innlegg  19028 kommentarer

Publisert over 5 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

bør de jo synes.på målinger?

jesus og sennepen vettu.sen nepen?

jan bojer vindheim har en støttegruppe på facebook for å gjøre de grønne synlige på målinger

Jada, klart. Det er en ting med De Grønne, for de kan ha potensiale i seg om de markedsføres rett. De to små kristenpartiene bør nok vise seg som litt mer levedyktige sennepsfrø for å bli tatt på alvor som berettigede i partifloraen. De har en oppgave å gjøre, slik som Demokratene og nazistene og forskjellig annet rart før det er mulig å skille dem ut som tilstedeværende. Sant å si er det ikke nok å ha tre hundre stemmer på Sunnmøre for å få representasjon, så det er litt for enkelt å si at "de er sennepsfrø som en dag skal bli store, bare vent". Selv om historien er full av slike feilprediksjoner.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
Familiære bånd og politisk makt
4 minutter siden / 1708 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
12 minutter siden / 1820 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
22 minutter siden / 1253 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
Giske Rev vs Grandis - "Shetoo"
43 minutter siden / 61 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1820 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1253 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1253 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1253 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1253 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 1333 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 757 visninger
Les flere