Gunn Pound

177

Stopp Breiviks mediesrkus

Flere samfunnsgrupper sliter med å få innpass i mediene

Publisert: 23. jul 2012

STOPP BREIVIKS MEDIESIRKUS

Stopp Breiviks mediesirkus og slipp andre til. Mange med meg er nå mektig lei av de store presseoppslagene om Anders Behring Breivik. Hans dominans i mediebildet skjer på bekostning av flere samfunnsgrupper som sliter med å få innpass i mediene og samfunnslivet.

De fleste som sender samfunnsnyttige debattinnlegg til riksavisene Aftenposten, Dagsavisen, Dagbladet og VG får disse refusert. Breiviks store plass i riksmediene skjer på bekostning av din og min ytringsfrihet.

Som mangeårig tillitsvalgt i organisasjonen Mental Helse vet jeg at folk med psykiske, sosiale og fysiske funksjonshindringer sjelden får plass i det offentlige rom. Et viktig unntak : om en mann/kvinne med en psykiatrisk diagnose begår en straffbar handling blir det store medieoppslag. De ovennevnte grupper støter oftere på daglige barrierer enn den generelle befolkningen. En massedrapsmann med 77 liv på samvittigheten får nærmest ubegrenset plass til å fremme sine ideologiske syn. Om psykiske helseutfordringer hadde fått en tiendepart av Breiviks oppmerksomhet kunne mange fordommer og stigmatiserende holdninger blitt avlivet og mange flere kunne fått innpass i samfunns- og arbeidsliv. Fordommer er til for å avlives.

En annen gruppe som er forsømt av riksmediene er alle de trofaste kvinner og menn i organisasjons- og foreningslivet som deltar i frivillig/ulønnet arbeid for barn, ungdom og eldre. Disse bidrar i aller høyeste grad til å berike livskvaliteten til mange mennesker.

Gunn Pound

Leder Mental Helse Stovner

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Ikke utenom men gjennom

Publisert rundt 8 år siden

Breiviken sitter nå der han sitter. Han kan ikke annet. Overfor offentligheten er han taus, som rimelig kan være forholdene tatt i betraktning. Det er vi andre som holder ham varm.

Slik Krigen fikk lov å prege etterkrigstiden med alle sine historier om lidelse og heltedåd har han satt sitt preg på debatten de nærmeste tiår. Dette må vi leve med. Enda vil det gå lang tid før han er kokt ned til en essens vi kan forholde oss iskaldt til. Selv jeg som ikke har opplevet Krigen var veldig opptatt av den opp til en gang på nittitallet. Da parkerte jeg den som uttømt. Slik regner jeg med at Breivik og kommende terrorister vil sette sitt preg på sin tid i et lavintenst og opplevelsesfattig kongerike. I land som opplever like store katastrofer hver dag, slik som Irak 23. juli 2012 tvinges man til å rasjonalisere slikt raskere med det samme, men også der holder man blodhevnen varm over generasjoner. Det vi opplever er helt naturlig. Det slår inn og fester seg som var det brennt inn i huden.

Forøvrig håper jeg vi toner ned minnemarkeringene snart. Nå bør det værste være gjort, og vi kan forsøke å gjøre det til en forretning på ettermiddagen neste gang. Da vil markeringen falle på en mandag og det blir naturlig med andre typer arrangementer. Slik vil tiden arbeide for en nedtoning av ganske praktiske årsaker. Med søndagens tunge liturgi i bakhodet virker det som en grei løsning å gjøre det til mindre betydningsfullt og rippe opp hvert år.

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3141 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
9 dager siden / 1209 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1106 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
14 dager siden / 871 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
6 dager siden / 790 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
6 dager siden / 610 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
18 dager siden / 555 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 494 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere