Verdidebatt

En Nullvisjon

Stortinget vedtok i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan for 2002–2011 "en visjon om et transportsystem som ikke fører til tap av liv eller varig skade" – Nullvisjonen. Denne gangen handler det om ekteskap i norske menigheter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kan virke som et merkelig initiativ å skulle selge en nullvisjon til menigheter i Norge, men når grunnlaget for visjonen handler om brutte samliv bør enhver menighetsleder spisse ørene. Tematikken er langt mer aktuell enn vi liker å innrømme, og trenden er sterkt økende. Skilsmisse er i ferd med å bli en akseptert løsning på relasjonelle utfordringer og samlivsproblemer også i kristen Norge. Vi burde vite bedre!

Det er et faktum at skilsmisser fører til både stor psykisk uhelse i vårt land. Dette gjelder både de to voksne, men ikke minst alle barna som blir påvirket av dette. Det er ikke få sykemeldinger i forbindelse med skilsmisser og det er dessverre slik at også noen menneskeliv går tapt på grunn av dette i vårt kjære land. Ingen har turt å regne på hva dette koster det norske samfunn, men at summen hvert år er svært stor er helt sikkert.

I forkant av en skilsmisse er det som oftest en lengre prosess av vansker som leder til beslutningen. Dessverre slutter ikke vanskene og konfliktene etter at man er skilt. Veldig mange som har felles barn opplever at problemene ikke avtar, men rett og slett øker i forhold til den ektefelle man nå er skilt fra. Man må jo snakke sammen og enes om så mange ting i forhold til barna og da må man faktisk snakke med den man ikke kan orke å leve sammen med, eller i noen tilfeller ikke klarer å snakke fornuftig til.

Det er i denne virkelighet at nullvisjonen har oppstått.

En nullvisjon som ikke går på dette med tapte liv i trafikken, men på skilsmisser. Vi er vel vitende om at det i noen tilfeller kan være det beste å skille lag, men vi vil allikevel gå for en nullvisjon.

Nullvisjonen går ut på at kirkesamfunn, menigheter, organisasjoner, prester og pastorer går inn for å gjøre hva de kan for å snu den trend som er i Norge i dag. De må hjelpe par til å klare ikke bare å bli gift, men å forbli det livet ut. For å nå dette mål, må de som er med på å vie mennesker ikke bare stille opp med den høytidelige seremonien, men se at det er evig ekteskap de nå skal være med på å starte. Ved å tenke at det et livslangt oppdrag man leder de unge menneskene inn i må man tilby dem en opplæring og oppfølgings plan.

La oss tenke at et kirkesamfunn bestemmer seg for at de ikke lenger kan se på at deres medlemmer i stort antall opplever den store krise en skilsmisse er. Om nullvisjonen gripes, vil det bety en forskjell for alle de som fra nå av skal vie seg i deres kirkesamfunn.

Det blir et krav at alle som skal vie seg går igjennom et førekteskapelig kurs. «Å bli ett» er et slikt kurs som vi i Familiefokus anbefaler, men andre lignende kurs kan også benyttes.

Paret vil gjennom kurset få en forståelse for noen av utfordringene som følger valget om å bli ett med et annet menneske. Etter det første året som gift tilbys en oppfølgings samtale med veilederparet. Deretter er det tilbud om en ekteparsamtale i forbindelse med dåp/velsignelse av hvert barn. Innhold i en slik samtale skal handle om det å være foreldre og det å holde på kjærligheten i et liv preget av små barn. Når barna meldes opp til konfirmasjon vil de igjen få tilbud om en ny ekteparsamtale. Da med fokus på tenåringsfasen som foreldre, og igjen hvordan kjærligheten i parforholdet kan holdes levende og sterk. Dette er ikke tenkt å være terapi eller langvarige forhold, men er ment som en hjelp for å holde fokus på dem som ektepar og hjelpe dem til å holde sammen. Ved behov for videre hjelp kan dette videreformidles.

Nullvisjonen handler om å få mange til å bli med på denne visjon og forplikte seg til å sette den ut i praksis slik at troen ikke blir en død tro, men en tro omsatt i gjerning

Nullvisjonene skal ikke være nok en ting som legges på prest, pastor eller forsamlingsleders allerede fullbookede timeplan. Nullvisjonen er en flott mulighet til å bygge bredde og bærekraft i enhver sammenheng. Det er mange par som absolutt ikke ønsker å si noe høyt i en forsamling. Noe helt annet er en positivt ladet og målrettet samtale hjemme, med et annet yngre par.  Nullvisjonen vil dermed bidra til en ansvarsfordeling og en langt større bærekraft i de fleste sammenhenger.

Veilederparene vil gjennom Nullvisjonen også få hjelp til fokus på egen relasjon.

Nullvisjonen gir en mulighet for å bygge en ærlighetskultur i våre sammenhenger. Bare sammen kan vi klare å snu den ødeleggende trenden som er i ferd med å feste grepet.

Trond Sæthren -leder Familiefokus

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt