Mons Henrik Slagsvold

159    2386

Å finne sitt evangelium.

Jeg lurer på om noen kjenner seg igjen i dette?

Publisert: 18. jul 2012 / 751 visninger.

I kapitlet «Profeten finner sitt evangelium» forteller Van Dornik i sin bok om Frans av Assisi: «På en apostelfest var Frans engang ministrant ved messen. Da evangeliet ble lest, forsto han bare vagt det han hørte, og han bad presten om en utlegning. Presten ga ham en kommentar, punkt for punkt. Og da Frans hørte at Kristi disipler ikke måtte eie noe, hverken gull, sølv eller penger, at de på reise ikke måtte ta med noen pung, reiseveske, stokk eller noe brød  - og at de måtte preke Guds rike, ble han revet med av gleden i den Hellige Ånd og ropte ut: «Se, det er hva jeg vil, det er hva jeg søker, det er hva jeg fra det dypeste av mitt hjerte vil oppfylle med brennende lengsel!»

«Det som slår en,» sier Van Doornik videre, «er at eneboeren og asketen Frans for første gang bevisst har oppfattet denne teksten. Selv om han aldri hadde eid noen bibel, måtte han likevel ha støtt på teksten flere ganger. Men den hadde ikke berørt ham. Han hadde ikke vært moden for den.»

Personlig har jeg hatt en lignende opplevelse. At en tekst jeg hadde lest mange ganger uten å legge spesielt brett på den, plutselig sto frem og slo ned i meg meg på en sterk og særegen måte og ga mening og retning til viktige sider ved mitt liv. En opplevelse av «Dette er hva jeg vil, dette er hva jeg søker.» En opplevelse av fullstendig visshet uten tvil. En opplevelse av å ha funnet «Mitt evangelium.»

Om dette er en generell «greie» ved bibellesning som mange opplever aner jeg ikke. Men det kunne være interssant å høre om noen har en formening om det? Intuitivt og personlig eller med rot i Skriftene.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Randi TunIi

10 innlegg  3756 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jeg opplevde det spesielt mye da jeg var nyfrelst. Det var så mange ting, men også det å gi bort alt man eier og gi til de fattige. Jeg var skikkelig radikal på den tiden, men jeg følte en veldig stor glede ved det også. En stor frihet. Det var som at ordene ble åpenbart og levende. Jeg kan oppleve ordene som levende i dag også.

Svar
Kommentar #2

Ragnhild Kimo

8 innlegg  1937 kommentarer

Takk for ditt vitnesbyrd!

Publisert over 5 år siden
Mons Henrik Slagsvold. Gå til den siterte teksten.

En opplevelse av fullstendig visshet uten tvil. En opplevelse av å ha funnet «Mitt evangelium.»

Jeg har nok hatt lignende opplevelser mange ganger, men ikke alltid like sterkt. Første gang jeg husker, var da jeg som barn tok en bibel og leste Juleevangeliet i Lukas 2.

Engelens ord om at det ble forkynt "en glede som skal vederfares alt folket" åpnet mine øyne og mitt hjerte på en spesiell måte. Det angikk meg!

Jeg husker også Jesus-bildet med deler av Jesu yppersteprestlige bønn: "Fader, jeg vil at de som du har gitt meg skal være hos meg".... Jeg så det hver gang jeg besøkte mine besteforeldre, og tenkte at Jesus nok ville ha sine disipler hos seg.

Men senere, ved å lese hele kapitlet selv, slo disse versene ned i meg med all sin kraft:

Joh 17:20 Jeg ber ikke bare for disse, men også for dem som ved deres ord kommer til tro på meg, 21 at de alle må være ett, likesom du, Far, i meg, og jeg i deg – at også de må være ett i oss, for at verden skal tro at du har utsendt meg.

Jesus ba for meg før jeg var født! Hans ønske er at vi alle skal være ett, med Ham og med hverandre! Vi som kommer til tro ved vitnesbyrdene!

Også nå, når jeg leser det og skriver det, fyller det meg med en usigelig fryd og glede!

Mvh Ragnhild


 

 

Svar
Kommentar #3

Mons Henrik Slagsvold

159 innlegg  2386 kommentarer

Takk til Randi og Ragnhild.

Publisert over 5 år siden

Da jeg postet min forespørsel gikk det lenge før det kom noen respons, så jeg lot meg nesten smigre av at det bare var Frans og jeg som Herren hadde beæret med slike opplevelser. Men det er det tydeligvis ikke. Og takk for det!

Når det gjelder Frans så ble jo denne opplevelsen styrende for hele hans liv og var grunnlaget for måten han levde på og som var selve grunnstenen i den vekkelse og korreksjon av den tidens kirke han var årsak til.

Svar
Kommentar #4

Henrikke Wilhelmsen

0 innlegg  70 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Jo, det kjenner jeg igjen. Noen ganger trer teksten frem og oppleves som så sann og levende at jeg ikke bare tror det er noe i det, men jeg ser hva som er i det avsløres og popper fram og lever. Andre ganger når jeg ikke ser det levendegjort kan jeg velge å tro på det så mye at jeg vil levendegjøre det for å se det på ordentlig. Det viktigste skriftstedet for meg, fordi det endret mitt liv totalt, var Jesu ord: du skal bli som et lite barn. Da hengav jeg meg fullstendig, slik at Gud kunne endevende meg så alt som står i vegen mellom meg og Gud , alt som ikke tilhører Gud, kan forsvinne.

Men det var ikke fra et skriftsted jeg valgte min livsveg. Jeg spurte Gud "hva skal jeg gjøre ( i det store og hele)?" Da var jeg 22 år. Og det Gud da svarte har blitt mitt mål og noe jeg lever etter i større og større grad hver dag. Det var simpelthen noe så enkelt som: gå ut og tjen menneskene! / Ta deg av dere behov.

Å få til det med en følelse av mindreverd, sjenanse og manglende selvtillit var ikke lett, så det har tatt sin tid. Mange problemer har dukket opp på vegen som har gjort vegen meningsfull. Det tok tid å tro at kjærlighet via meg var verdifullt, men da jeg skjønte at kjærligheten er så verdifull at folk ikke bryr seg så mye om fra hvem den kommer fra ble jeg fri til å tjene. Men jeg lærte også å like meg selv.

Svar
Kommentar #5

Mons Henrik Slagsvold

159 innlegg  2386 kommentarer

Å levendegjøre.

Publisert over 5 år siden
Henrikke Wilhelmsen. Gå til den siterte teksten.

Andre ganger tror jeg så mye på det at jeg vil levendegjøre det for å se det på ordentlig.

Fenomenal formulering. Der aner det meg at du traff sentralnerven i Frans sin opplevelse. For det var nettopp det du sier han brukte sitt liv på å gjøre. Han realiserte og levendegjorde sitt evangelium fullt og helt. Fremtredende forskere og teologer mener at Frans av Assisi med sin "Elskede fru Fattigdom" er den i historien som har kommet lengst i å leve i Kristi etterfølgelse.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
16 minutter siden / 344 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
40 minutter siden / 344 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 344 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1616 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Robin Tande kommenterte på
Straff som fortjent
rundt 2 timer siden / 987 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 390 visninger
Per Søetorp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Ernas lukkede kultur
rundt 3 timer siden / 2064 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 344 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 3 timer siden / 390 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 344 visninger
Les flere