Verdidebatt

Er helse kun en privatsak?

Folkehelse er politikk, ikke kun en privatsak. En målrettet folkehelsepolitikk gir frihet for dem som trenger det mest.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyres Bent Høie går til angrep på det han kaller rødgrønn formynderstat. Valgforsker Frank Aarebrot følger opp med å si at regjeringen må slutte å plage folk. Begge kritiserer regjeringen for å vise forbudsiver på sentrale folkehelseområder. Spørsmålet er om kritikerne mener vi skal ha, eller ikke ha, en offentlig folkehelsepolitikk i Norge.

Sosiale helseforskjeller er Norges største helseutfordring. God helse er knyttet til grupper med høy utdanning og inntekt.  Helse er et klassespørsmål. Senterpartiets svar er en folkehelsepolitikk som innebærer myndiggjøring av mennesker, forebygging og solidariske felleskapsløsninger. Også internasjonalt omfatter folkehelsepolitikken allmenne forebyggende tiltak og reguleringer.

Alkohol. Det har i flere år blåst en liberaliseringsbølge for alkohol. Likevel ønsket et flertall i befolkningen å redusere skjenketiden med en time. Regjeringen foreslo dette i et høringsforslag. Men Arbeiderpartiets stortingsgruppe snudde etter sterkt lobbypress. Pappvinforbud er aldri fremmet som forslag. Det ble til en sak etter at jeg ikke ville avvise en debatt om ulike tiltak mot at vinomsetningen er doblet på 20 år. Dette er en villet politikk. Men Høyre og Aarebrot mener at det økende alkoholforbruket er en privatsak.

Føflekkreft. 18-års aldersgrense på solarium får også kritikk. Norge er på verdenstoppen i føflekkskreft. Verdens helseorganisasjon plasserer solarium i samme kreftfarekategori som røyk og asbest. I følge internasjonal forskning øker kreftrisikoen med 75 prosent når solariebruken starter før 30 år. Land som Frankrike, Australia, Skottland, Island, England og Tyskland har allerede innført aldersgrense. I en undersøkelse gjort for Kreftforeningen svarte over 70 prosent at de var for å innføre aldersgrense og betjeningskrav.

Høyre og FrP er blant dem som kjemper for at det offentlige må tilby de nyeste kreftmedisinene for føflekkskreft. Det er forståelig. Men at Høyre, FrP og Aarebrot ikke stiller seg bak tiltak som sikrer at færre får føflekkskreft, er kritikkverdig og uansvarlig.

Tobakk. Norge har stolte tradisjoner for å drive en ansvarlig folkehelsepolitikk. Gjennom 45 år med tobakksforebyggende arbeid har Norge vært et forbilde. Som ett av de første landene vedtok vi en omfattende tobakksskadelov. Det ga gode resultater. Men nå blir Norge kritisert av Verdens Helseorganisasjon (WHO) for manglende gjennomføring av Tobakkskonvensjonen. WHO arbeider også for å redusere reklamen for usunne produkter rettet mot barn og unge. Det er gledelig at regjeringen i sitt folkehelsearbeid har sluttet seg til dette.

Vi opplever lite støy om regulerende tiltak slik som fartsgrenser og bilbelte. Her ser alle raskt sammenhengene og de negative konsekvensene. Regulerende helsetiltak er derimot politisk kontroversielt, på tross av store sosiale helseforskjeller. Her lider de med lav inntekt og utdanning mest. Høyre og Aarebrot overser dette. Folkehelse er politikk, ikke kun en privatsak. En målrettet folkehelsepolitikk gir frihet for dem som trenger det mest.

FØRST PUBLISERT SOM DEBATTINNLEGG I VÅRT LAND 16.07.2012

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt