Helge Erik Solberg

33    57

Klima-klagesang

Publisert: 18. des 2009 / 5 visninger.

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Unicode MS"; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:128; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-134238209 -371195905 63 0 4129279 0;} @font-face {font-family:"@Arial Unicode MS"; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:128; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-134238209 -371195905 63 0 4129279 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:none; mso-hyphenate:none; tab-stops:22.7pt; font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Arial Unicode MS"; mso-font-kerning:10.0pt; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Arial Unicode MS"; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1; mso-footnote-numbering-style:alpha-lower; mso-endnote-numbering-style:arabic;} -->

Klima-klagesang

Dagens tidebønn i Den katolske kirke om morgenen fredag 18. desember inneholder Jeremias' klagesang:

Tårene strømmer fra mine øyne

     natt og dag, uten stans.

For mitt folk, den unge datter,

     har brutt fullstendig sammen

     og fått et ulegelig sår.

Går jeg ut på marken, ser jeg folk

     som er gjennomboret av sverd,

og kommer jeg inn i byen,

     blir jeg vitne til hungerens kvaler.

Selv profeter og prester

     må dra til et land de ikke kjenner.

Har du helt forkastet Juda,

     har du bare motvilje mot Sion?

Hvorfor har du ellers slått oss

     så det ikke finnes helsebot for oss?

Vi har håpet på fred og lykke,

     men det kommer ikke noe godt;

vi har ventet en tid med legedom,

     men se, det er redsel som rår.

Vi kjenner vår ondskap, Herre,

     og våre forfedres misgjerning,

     for vi har syndet mot deg.

For ditt navns skyld, støt oss ikke bort,

     og la ikke vanære komme

     over din herlighets trone.

Kom i hu din pakt med oss,

     og gjør den ikke ugyldig!

[Jer 14:17-21]

Det er en gammel og god praksis å lese aktuelle temaer inn i tidebønnenes salmer og tekster. Jeremias' tekst traff meg derfor rett i brystet siden den ble brukt akkurat mens klimamøtet i København går mot sin avslutning, for mitt folk, den unge datter, har brutt fullstendig sammen og fått et ulegelig sår. Det er akkurat det vi frykter har skjedd med vår klode. Derfor er vi grepet av uro, for vi har håpet på fred og lykke, men det kommer ikke noe godt; vi har ventet en tid med legedom, men se, det er redsel som rår. Vi kan ikke skylde på andre for vi kjenner vår ondskap, Herre, og våre forfedres misgjerning, for vi har syndet mot deg. Vi har sannelig stelt dårlig med Skaperens gave til oss! Det er vi som har oppgaven å redde vår egen verden – med Guds hjelp: For ditt navns skyld, støt oss ikke bort! Så kan vi gjøre Jeremias' gripende klage til vår egen bønn når vi satser på tiltak for å motarbeide klimatrusselen.

Helge Erik Solberg

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Morten Aadnevik Tobiassen

19 innlegg  297 kommentarer

Ingenting med å gjøre.

Publisert rundt 8 år siden

Dette blir for dumt. Klagesangene har ingenting med jordas tilstand å gjøre, men Israels folkets fangenskap i Babylon. De hadde ikke syndet mot jorden, men mot Gud.

Jeg syntes ikke du kan dra den overføringen i det hele tatt. At det finnes mange problemer i denne verden som vi mennesker har stelt i stand er det liten tvil om, men jorden overlever og Gud gråter ikke over CO2 utslipp, men over at mennesker ikke vil ha noe med Ham å gjøre.

Folk må gjerne tro at CO2 utslipp er veldig farlig, men jeg syntes det blir helt feil når man bruker Bibelen for å gi seg selv dekningen i denne saken. Det er faktisk enda mange vitenskapsfolk som ikke tror at jorden er på vei mot noen dommedagskrise, selv om mennesket har litt påvirkning på tempratur.

At man kjører bil, fly, spiser biff, bruker energi tror jeg ikke vår Herre har problemer med. Kjenner mange Gudsmenn som gjør alle disse ting uten at Ånden har bedt la være.

Svar
Kommentar #2

Espen Utaker

298 innlegg  459 kommentarer

Trist sang

Publisert rundt 8 år siden

Velkommen til Verdidebatt Helge Erik Solberg. 

Det er en tankevekkende og alvorlig klagesang du åpner med. Det er bare timer igjen til klimatoppmøtet er over, så her trengs nok mer enn et under. 

Svar
Kommentar #3

Helge Erik Solberg

33 innlegg  57 kommentarer

Et lite svar

Publisert rundt 8 år siden

To bemerkninger til M. Tobiassens kommentar:

(1) Mennesket fikk råderett over jorden, og med det fikk det også ansvaret for å stelle godt med den. Ikke å passe på skaperverket er derfor å synde mot Skaperen.

(2) Når man bruker de gammeltestamentlige salmene i daglige tidebønner, er det ofte nødvendig å legge aktuelle intensjoner inn i dem, ellers kan det bli en meningsløs aktivitet. Dette har intet med å bruke "Bibelen for å gi seg selv dekningen i denne saken."

Med vennlig hilsen.

Svar
Kommentar #4

Frode Meland

82 innlegg  4856 kommentarer

RE: Ingenting med å gjøre.

Publisert rundt 8 år siden
18.12.09 kl. 12:10 skrev M. Tobiassen:   Folk må gjerne tro at CO2 utslipp er veldig farlig, men jeg syntes det blir helt feil når man bruker Bibelen for å gi seg selv dekningen i denne saken.

---

Dette er fornøyelig lesning.

Det er jo nettopp du Tobiassen som bruker Bibelen for å argumentere med at CO2-utslipp IKKE er farlig.  Sjelden hører man glass single så fortreffelig.

Svar
Kommentar #5

Morten Aadnevik Tobiassen

19 innlegg  297 kommentarer

RE: RE: Ingenting med å gjøre.

Publisert rundt 8 år siden
19.12.09 kl. 17:29 skrev Frode Meland:18.12.09 kl. 12:10 skrev M. Tobiassen:   Folk må gjerne tro at CO2 utslipp er veldig farlig, men jeg syntes det blir helt feil når man bruker Bibelen for å gi seg selv dekningen i denne saken.

---

Dette er fornøyelig lesning.

Det er jo nettopp du Tobiassen som bruker Bibelen for å argumentere med at CO2-utslipp IKKE er farlig.  Sjelden hører man glass single så fortreffelig.

 Og jeg mener å ha godt grunnlag for å si nettopp det. Bibelen sier ingen plass at vi skal være forsiktige med co2 utslipp, men den snakker mye om at vi ikke skal stjele fra hverandre og fråtse. Og nei, før du sier det...Bibelen snakker ikke om å fråtse i C02. Så Jeg føler meg på trygg grunn når jeg sier at Bibelen ikke er opptatt av dette som et problem.

 Mao bibelen kan gjerne brukes når det gjelder plyndring av ressurser, feks at USA invaderte Irak for oljen, eller Cecil Rhodes som tømte Afrika for diamanter. Dette taler Bibelen klart imot.

Men Bibelen advarer hverken mot overbefolkning eller mot CO2 utslipp. De aller fleste miljøvernere mener befolkningsvekst og problematiske mengder CO2 utslipp er uløselig knyttet sammen og at dette må reguleres.  

Bibelen derimot gjør det klart at det skapte er til for mennesket, ikke motsatt.  I bibelens første bok leser vi, vær fruktbare og fyll jorden og legg den under dere. Det er åpenbart at Gud ikke er bekymret for overbefolkning, og det er ikke jeg heller. Når man tenker på at hele jordens beolkning kan bo greit i delstaten Texas tror jeg ikke vi har så mye å bekymre oss for.

Thomas Malthus spådde at mot slutten av 1800 tallet ville befolkningsveksten nå et kritisk punkt hvor ressursene ikke lenger ville strekke til. Det vi har sett er stikk motsatt. Thomas Malthus la alt for liten vekt på teknologien. Og nettopp teknologien har gjort at ressursoppdagelse og ressursutnyttelse har blitt stadig bedre, sammen med at befolkningen har økt.

Til slutt: Jesus døde for syndere, ikke for jorden. Bibelen er klokkeklar på hva som skal skje med denne jorden. Herren skal brenne den opp når han kommer tilbake for å holde dom, og dernest skape en ny himmel og en ny jord hvor rettferdighet bor.

SÅ jeg føler ikke jeg er på tynn is i det hele tatt, men hvis du kan bevise med feil med Skriften i hånd skal jeg selsvagt lytte.

Svar
Kommentar #6

Frode Meland

82 innlegg  4856 kommentarer

RE: RE: RE: Ingenting med å gjøre.

Publisert rundt 8 år siden
19.12.09 kl. 17:56 skrev M. Tobiassen:  Når man tenker på at hele jordens beolkning kan bo greit i delstaten Texas tror jeg ikke vi har så mye å bekymre oss for.

----

Kan du dokumentere at hvis hele jordens befolkning bor i delstaten Texas og alle sammen forbruker jordas ressurser like mye som en gjennomsnittlig amerkikaner, så går det greit?

Svar
Kommentar #7

Frode Meland

82 innlegg  4856 kommentarer

RE: RE: RE: Ingenting med å gjøre.

Publisert rundt 8 år siden

---

Det er virkelig forunderlig å lese Tobiassen.  Han argumenterer med Bibelen i hånden for CO2-utslipp ikke kan være en klimatrussel, fordi han leser i Bibelen at "være fruktbare, og fyll jorden".

For meg blir dette religiøs fanatisme av verste slag.  Det er en farlig fanatisme, fordi vi vet at vi lever på en jord som ABSOLUTT har begrensede ressurser, og Tobiassens retorikk kan føre til at folk ikke får øynene opp for at jorda faktisk har en grense.  Jo flere som tror på denne løgnen, desto større sannsynlighet vil det være at vi går mot en katastrofe.

Svar

Siste innlegg

Mangfoldets mulighet
av
Mirjam Syltebø Endalew
rundt 3 timer siden / 68 visninger
0 kommentarer
Noen må gå!
av
Olav Egil Aune
rundt 5 timer siden / 93 visninger
2 kommentarer
Den eneste vi skal frykte
av
Espen Ottosen
rundt 5 timer siden / 364 visninger
8 kommentarer
Prinsippløst av de blågrønne
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 84 visninger
1 kommentarer
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
av
Terje Tvedt
rundt 16 timer siden / 286 visninger
1 kommentarer
TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 23 timer siden / 145 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
1 dag siden / 129 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
"Rett" til å dø?
36 minutter siden / 603 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
41 minutter siden / 357 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 364 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1364 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1364 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 364 visninger
Audun Aase kommenterte på
Guds Lam
rundt 2 timer siden / 386 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1364 visninger
Espen Ottosen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 364 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 364 visninger
Les flere