Verdidebatt

Norge har fått økende grov kriminalitet. Kan vi gjøre noe med det?

Trygghet er en forutsetning for god livskvalitet. Flere undersøkelser viser at mange i dag ikke føler seg trygge i det offentlige rom grunnet redsel for å bli utsatt for kriminelle handlinger. Vaktsselskapene har de siste årene i økende grad overtatt leveransen av trygghet og sikkerhet i det offentlige rom. Trygghet skal være for alle, ikke bare de som har råd til å kjøpe seg trygghet fra fra privat næring

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kriminalitet er i dag en av våre største politiske utfordringer og krever en mye større innsats fra de folkevalgte på Stortinget enn det som er gjeldene i dag. Kriminalitet koster det norske samfunn minst 88 milliarder i året viser en studie politihøysskolen la frem i mars 2011. I tillegg kommer de menneskelige kostnader som ikke kan måles i penger.

Vi har fått et kriminalitetsbilde i dagens Norge som stiller nye utfordringer til både samfunn og politi. Politiet trenger i dag en styrking på mange områder, økt bemanning (idag er det 1,8 årsverk pr.1000 innbygger.), bedre materiell ,kunnskapog kompetanse slik at de kan takle de utfordringer som et nytt kriminalitetsbilde har gitt oss. Få land har så lav bemanning i politiet som i Norge.

Det skal ikke lønne seg å begå kriminalitet. Vi vil ha et samfunn hvor det faktisk skal være utrygt å begå kriminalitet og faren for å bli tatt er stor. Derfor er detet viktig grunnprinsipp at politet og lensmannsetaten må ha en lokal forankring. Politet har etter politireformen i år 2000 blitt mer sentralisert ,noe som har medført at det er vanskeligere å komme i kontakt medpolitiet for publikum. Økte ressurser er også nødvendlig for domstolene og fengsler slik at straffesakskjeden går raskere enn det som er tilfelle i dag. De siste årene er det blitt stadig flere henlagte anmeldelser med kjent gjerningsmann fordi politiet og lensmannsetaten ikke har kapasitet til å etterforske dem grunnet ressursmangel.

Resultatreformen legges frem for Stortinget høsten 2012. Dette er den nye politireformen for morgendagens Norge. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider med en omfattende melding til Stortinget om politiet. Meldingen vil behandle alle sider ved politiets virksomhet b.l.a styring og ledelse, oppgaver, teknologi og metode, kompetanse og læring. Også distriktstrukturen i etaten sentralt og lokalt vil bli gjennomgått med særlig vekt på politiets førstelinjetjeneste og forholdet til lokalsamfunnet og publikum.

Dette er en viktig melding fordi den legger føringer for hvordan vår hverdag i politi-Norge skal se ut i fremtiden. Meldingenbør behandles også på det lokale politiske plan da kriminaliteten skjer lokalt.

Økende internasjonalkriminell virksomhethar vært en stor utfordringi mange år. Politiet må gis mulighet til å etterforske bakmenn og personer som opererer i disse kriminelle gjengene. Politiet må derfor gis mulighet til å benytte etterforskingsmetoder som er virksomme og som gir resultater. Norge må ikke oppfattessom et eldorado for kriminell virksomhet blantinternasjonale kriminelle bander lenger.

Partiet « De Kristne»vil ta opp bekjempelse av kriminalitetsom en av våre aller viktigste saker.Vi ønsker ikke lenger å sitte og se på den utvikling vi når faktisk har fått i kongeriket gjennom alle typer kriminalitet. Hvis samfunnet ikke klarer å ivareta rettstaten ved hjelp av de virkemider en har nemlig politi og rettsapparatet vil Norge som land være i fare for å miste demokratiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt