Verdidebatt

"De kristne" sprer glørne

Den 6. juli i år meldte NRK at et nytt parti har dannet fylkeslag i Møre og Romsdal. Partiet "De kristne" vil være et alternativ til KrF, og tar nå sikte på å stille lister over hele landet ved neste års stortingsvalg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For oss som ønsker å løfte fram kristne verdier som et fundament for politisk arbeid og samfunnsengasjement, er det viktig at vi står sammen og ikke "sprer glørne". Som verdikonservativ KrF-politiker opplever jeg det derfor som fortvilende at "De kristne" nå framstår som enda en politisk gruppering som vil konkurrere om velgere med et klart kristenkonservativt ståsted. Dette vil bare føre til følgende uunngåelige resultater:

1. Vi vil få en ytterligere fragmentering av den delen av velgermassen som ønsker en tydelig politikk tuftet på kristne verdier. Resultatet vil fort kunne bli at verken KrF eller "De kristne" blir representert på Stortinget.

2. Den konservative delen av velgermassen og tillitsmannsapparatet til KrF vil bli svekket, med de konsekvenser det vil få for utforming av partiets politikk og valg av samarbeidspartnere.

Jeg har i utgangspunktet stor respekt for grunnleggerne av "De kristne". Dette er mennesker som ønsker å legge de tidløse verdiene i kristen tro og etikk til grunn for arbeidet med å bygge et godt samfunn. Det er også utgangspunktet for mitt politiske engasjement. Men i motsetning til grunnleggerne av "De kristne" ønsker jeg å kanalisere dette engasjementet gjennom Kristelig Folkeparti.

Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt som står i programmet til KrF. Det er nok noe som gjelder for de fleste politikere også i andre partier når de studerer sine respektive programmer i detalj. Men i respekt for demokratisk fattede vedtak i min egen partiorganisasjon slutter jeg likevel lojalt opp om det programmet som KrF har gått til valg på. Utbryterne fra KrF som dannet "De kristne" hadde en annen tilnærming: Fordi de ikke fikk fullt gjennomslag for sine synspunkter i ett og alt, valgte de å etablere et nytt parti i konkurranse med KrF.

Dette er et skoleeksempel på hvordan man bidrar til stadig fragmentering av velgergrunnlaget, og dermed mindre innflytelse. Hvis alle i KrF som er misfornøyd med et vedtatt program skal bryte ut og danne egne partier, blir resultatet med lovmessig forutsigbarhet det motsatte av det man ønsket å oppnå. I Møre og Romsdal kan resultatet bli at verken KrF eller "De kristne" får stortingsmandat etter valget neste år. For tre år siden var det svært små marginer da KrF fikk ett mandat i vårt fylke. "De kristne" vil neppe oppnå noe annet enn å få dette mandatet til å ryke med å stille liste i Møre og Romsdal. De vil ikke være i nærheten av å sanke nok stemmer til å ta dette mandatet verken fra KrF eller andre partier.

Min oppfordring til alle kristenkonservative velgere i Møre og Romsdal er å støtte opp om KrF i kommende valg, slik at vi fortsatt kan være en stemme som blir hørt i norsk politikk. La vår dyktige og engasjerte stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide få en ny periode på Stortinget! Da trengs hver eneste stemme til KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt