Verdidebatt

Begrensning av Breiviks ytringsfrihet

Som fri mann hadde Breivik samme ytringsfrihet som alle oss andre. Etter å ha drept 77 mennesker, blant annet motivert av hans politiske ideologi, mener jeg at hans ytringsfrihet bør begrenses betraktelig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som en høyrisikofange vil hans ytringsfrihet selvfølgelig automatisk avgrenses. Han vil ikke ha adgang til Internett og all hans korrespondanse med omverdenen vil overvåkes. Allikevel kan han ha mulighet til å publisere sine politiske tekster.

På rettsakens første dag korrigerte Breivik dommeren da hun beskrev ham som arbeidsledig. Jeg er skribent, sa Breivik. Hans manifest med 1000 sider bestående av hans egen tekst og en hel del klipp og lim fra andre forfattere er allerede velkjent. I manifestet både begrunner han voldsbruken sin og oppfordrer direkte til vold.

I fangenskap har Breivik fått en datamaskin, noe som er få fanger forunt. I fangenskap har han derfor hatt mulighet til å fortsette skrivearbeidet sitt og dermed sitt politiske prosjekt. Han skal ha skrevet kronikker som ikke har blitt utgitt, og han sier selv at han har tre bøker han ønsker å skrive. Vi må regne med at han også i fremtiden ønsker å skrive om politikk og idelogi.

Breiviks meninger kan lett finnes på Internett og deles av flere høyreekstreme både i Norge og internasjonalt. Ved å begrense Breiviks ytringsfrihet fjerner man ikke disse meningene, og det er heller ikke slik at høyreekstreme meninger skal forbys. Men det helt spesielle med Breiviks ideologi er voldsbruken. Det er vanskelig å se at hans politiske tekster ikke skulle inneholde direkte eller indirekte trusler om vold. Vold og ideologi er for ham nært knyttet sammen, og for at han skal realisere det samfunnet han ønsker seg er vold helt nødvendig. Breivik deltar i en krig hvor demokratiske virkemidler er både uinteressante og utilstrekkelige.

Innsatte i norske fengsler har selvfølgelig lov til å ha politiske meninger og de kan i mange tilfeller også ha noe å bidra med i den offentlige debatten. Demokratiet trenger også stemmene bak murene. Men Breiviks prosjekt er det stikk motsatte av en demokratisk debatt. Det vi har lest og hørt fra Breivik så langt er både grovt rasistisk og fullt av oppfordringer til vold.

Det er ikke mange som mener at Breivik kan bli en stor ideologisk leder i de høyreekstreme miljøene. Til det er volden for bestialsk og tekstene hans for usammenhengende. Men han har tilhengere og han har beundrere. Vi synes det ville være både farlig for omverdenen og urimelig hvis Breivik skulle få fortsette sitt politiske arbeid fra fengselscelle eller anstalt ved korrespondanse med høyreekstreme og publisering av tekster.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt