Ståle Halsne

50

Bønn - hardt arbeid!

Det er èn som har sagt det slik: Bønn er hardt arbeid.

Publisert: 22. jun 2012

Det er knyttet bestemte løfter til bønn. Jesus har sagt det rett ut; “Be, og Dere skal få!”. Joh. 16, 24. Bønn er også beskrevet som det å tigge om noe som vår Gud ønsker, eller lengter etter å gi oss. Det er sagt; "Dersom bønn er så kraftfullt som dere kristne sier det er, hvorfor bruker dere det ikke mer enn dere gjør?"

I den siste tiden har jeg tenkt mye på dette. Hvorfor er det så vanskelig å være utholdende i bønn? Hvorfor ber vi så lite, og hvorfor er blir det mindre og mindre bønnemøter på bedehusene?

Fordi det er sant som det er sagt; det er hardt arbeid. Bønn er vår direktelinje til den Allmektige Gud i Himmelen. En direktelinje med helt konkrete løfter. Men den som vet mest om dette er Den Vonde! Han er smertelig klar over at vi mennesker har denne muligheten til å be Gud om hva det måtte være. For Den Vonde er det et mål å lage brudd på linjen, eller hindre at den brukes. Bønn er kamp mot åndskrefter.

Så hvordan gjør han det? Jo, han setter store åndskrefter i bevegelse for å sløve oss ned, og for å få oss til å glemme bønn. Eller sagt på en annen måte; han minner oss om alt annet enn bønn, slik at vi glemmer det ved å stikke til oss bekymringer, så egoistiske tanker, minne om flisa i min brors øye, så tvil om bønn egentlig virker, "Har Gud virkelig sagt...?" Om ikke noe av dette virker stikker han der det gjør mest vondt; “Bønn er sikkert kraftfullt når det kommer fra en gudfryktig og from kristen. Men hvem er du som våger å be med ditt syndige og skitne hjerte? Hva tror du Gud sier til det?”

For meg er fortellingen fra Getsemane, et av de stedene i Bibelen som skildrer denne voldsomme åndskampen best. Jesus er grepet av angst, og vil inn i hagen for å be. Han ber de nærmeste disiplene om å våke og be med han. Men de faller i søvn. Tre ganger. Jeg er ikke det minste i tvil om at disiplene visste hvor vondt Jesus hadde det. Likevel klarer de ikke å holde seg våkne og be. Åndskreftene dysser dem i søvn. Tre ganger. Og det er ikke det minste rart. For tenk hvilke krefter som var i sving denne natten i Getsemane da den endelige kampen var så nær.

Kanskje er det ikke så vanskelig å forstå hvorfor det er så vanskelig å være utholdende i bønn. Og spesielt bønn om vekkelse. For tenk hvilke krefter den vonde setter inn for å hindre at vi er utholdende i bønn om at vårt folk må vekkes! Bønn er hardt arbeid! Må vi be om å være utholdende.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Bønn og arbeid

Publisert over 8 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Bønn er hardt arbeid! Må vi be om å være utholdende.

Kanskje ville jeg snudd på dine ord, og sagt at "Hardt arbeid er å sammenligne med en bønnetilstand"?

For nettopp dette å alltid legge sin sjel i det en gjør, må vel være noe av det nærmeste en bønnetilstand vi mennesker kan oppleve?

Mennesket kan derfor tilbe og prise Gud gjennom sitt daglige arbeid, sier mine tekster. Men dette vil ikke i seg selv bli tilstrekkelig om mennesket ikke også bevisst kommunisere med sin Skaper i stillhet og ro - 

La ikke Hans Nielsen Hauge nettopp vekt på: "Bønn og arbeid" ? -

med vennlig hilsen mette

Kommentar #2

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Bønnetilstand

Publisert over 8 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

For Den Vonde er det et mål å lage brudd på linjen, eller hindre at den brukes. Bønn er kamp mot åndskrefter.

Jeg var litt for raskt ute med forrige kommentar. Min hovedtanke var å takke deg for at du bringer et så viktig tema som bønn inn på banen, men jeg ble litt for opphengt i et enkelt moment jeg hadde i tankene. 

Du skriver både godt og riktig, og jeg er helt med når du skriver:

"For Den Vonde er det et mål å lage brudd på linjen, eller hindre at den brukes. Bønn er kamp mot åndskrefter."

Dette er virkelig sannhet. Det er i "bønnetilstanden" vi finner svarene. "Bønnetilstanden" kan kanskje oppleves som en høyere bevissthetstilstand vi absolutt burde søke mer?

Beklager min litt for kjappe kommentar.

vennlig hilsen mette

Kommentar #3

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Jeg leste en gang at sveitseren Calvin ( be og arbeid ! )  ble gitt en del av æren for Nord-Europa fremskritt i forhold til mange andre regioner.    Og i det flittige Tyskland finnes det en eller flere kirker i hver en liten dorf, og i de sydligere deler av landet kors på hver en bakketopp.  Nå er det som vi vet,  mange som sier "velstand på tross av kristendommen", ikke som føge av læren.   Arbeidslyst er i hvert fall et viktig bidrag, derom er de fleste enige.  Jeg tror faktisk det kan få forfulgte og fattige mennesker opp av elendigheten. 

Kommentar #4

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

No offense Nisi

Publisert over 8 år siden

men navnet Calvin får det til å fryse kaldt nedover ryggen min.....MER enn Luther faktisk....

Men uansett, selv bruker jeg ofte å be en liten bønn før jeg drar på jobb......og det hjelper som regel...:)

Det får faktisk OPP arbeidslysten.

Kommentar #5

Svein Nyborg

86 innlegg  4514 kommentarer

"Arbeidet"

Publisert over 8 år siden

Ville nok gjort som Mette, snudd på rekkefølgen.

Når vår egoisme -som er en slavedriver, avsløres for oss, vi virkelig ser egoismen vår og hva våre handlinger for å oppnå egne fordeler gjør mot andre, når "arbeidet" under våre egne indre begjær etter nytelse, uten at vi ofrer andre en tanke, avsløres i all sin ondskap vil bønn komme som en naturlig konsekvens.

Bønn er lett, den kommer automatisk når vi ser det er jeg som er problemet, da ønsker vi forandring så sterkt at vi gjør som folket i Egypt -sukker under arbeidet.
Er "arbeidet", vårt egoistiske begjær, avslørt for oss dømmer vi oss selv som ødeleggere, vi ser behovet for forandring så sterkt at det oppleves som en indre ild som fortærer oss om forandringen ikke skjer.  

For meg ser det ut for at det er de ytre ting du vil be om forandring på, og da blir selvsagt bønnen tung -som å løfte seg selv etter håret.

Ser vi at vi er dødsens grunnet vår egoisme, våre handlinger, kommer bønnen om korreksjon som en naturlig konsekvens, både svette og blod vil nok piple fram. Jmfr Abraham som ber for Abimeleks liv -Gen 20:7.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere