Helge Simonnes

924    59

God sommer!

Denne sommeren vet vi tydeligere enn noensinne hva som er umistelig.

Publisert: 22. jun 2012 / 5237 visninger.

I år kjenner vi sterkere enn vanlig på hva som ligger i hilsenen «god sommer!». Anders Behring Breivik la sin ugjerning til sommeren 2011. Det ødela ikke bare sommeren, men vil sette sitt brennmerke på landet i mange år fremover.

Når det er stopp på luft og vann, merker vi hvor fundamentalt det er. Når grunnleggende verdier angripes, kan vi lettere kjenne på hva som er umistelig. 

Mange ble sterkt berørt av 22. juli. I rettssakens sluttfase fikk vi høre fortellinger fra involverte om hva sorg er. Det er flere enn 22. juli pårørende som går inn i sommeren med dyp sorg. Tristhet og fortvilelse kureres ikke raskt, men sorgen er lettere å bære om noen stiller opp som medsørgende. La det være en konkret oppfordring til leserne 

Som vanlig tar nettleder pause i skoleferien. Kjenner vi debattanter og andre bidragsytere rett, vil det være full aktivitet på både vl.no og verdidebatt.no.

Nytt av året er at du også kan motta papiravisen som e-avis. Dette er en tjeneste til alle som har papiravisen, men som av ulike grunner ikke kan omadressere avisen. Kontakt vår kundeserviceavdeling om du er interessert i å høre mer om dette tilbudet. Adressen er vl@kundesenter.com

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Bjørn Blokhus

0 innlegg  560 kommentarer

Den uovervinnelige sommeren

Publisert rundt 5 år siden

Tilbake til  barndommens paradis og en uovervinnelig  sommer ?

Fra Albert Camus essay «Mellom ja og nei» i samlingen «Den uovervinnelige sommer»:

Hvis det er sant at de eneste paradiser er de man mister, da vet jeg hva jeg skal kalle dette ømme og umenneskelige som lever i meg i dag.  En emigrant vender tilbake til sitt fedreland. Og jeg  –  jeg minnes.   Ironi, steilhet, - alt tier, og så er jeg tilbake til mitt fedreland.  Jeg vil ikke tygge drøv på lykken. Det er meget enklere og lettere. For det som særlig har holdt seg inntakt av de timene jeg haler opp av glemselens brønn, er minner om en ren følelse, et øyeblikk svevende i evigheten. Bare det er sant i meg, det forstår jeg alltid for sent. Vi elsker en viss håndbevegelse, et tre som godt i landskapet. Og for å gjenskape all denne kjærlighet, har vi bare én detalj – men det strekker ikke til: lukten i et rom som for lenge har vært stengt, skritt som lyder på en spesiell måte mot veien. Slik med meg.  Og om jeg elsker når jeg ga meg hen i slike øyeblikk, så var jeg da meg selv – for det er bare kjærligheten som gir oss til oss selv.

Langsomme, fredelige og alvorlige kommer disse timene tilbake, like sterke og gripende – fordi det er aften, fordi stunden er bedrøvet og fordi det er et slags vagt begjær i himmelen uten lys. Hver eneste bevegelse jeg husker, avslører meg for meg selv. Men en dag sa de til meg:  «Det er så vanskelig å leve». Og jeg mintes måten det ble sagt på. En annen gang var det en som mumlet: «Den verste feil er allikevel å forårsake lidelse». Når alt er over, er livstørsten slukket. Er det det man kaller lykke ?  Når vi lar slike minner passere revy, kler vi alt i samme diskrete drakt, og døden er som et bakgrunnsteppe med falmede farger. Vi kommer tilbake til oss selv. Vi føler vår angst, og vi elsker mer av den grunn. Ja kanskje er dette lykken – dette at vi med vår medynk føler vår ulykke ?

Svar
Kommentar #2

Hanne Gjestvang

0 innlegg  4 kommentarer

Trist verden

Publisert rundt 5 år siden

Samtidig ser det ut til at hundretusenvis av døde barn i tørkerammede områder av Afrika er "mistelige"....

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Godt og blandet
25 minutter siden / 253 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 1 time siden / 772 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Jesus er større enn norsk politikk
rundt 2 timer siden / 412 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Å praktisere egne formaninger
rundt 2 timer siden / 5222 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Å praktisere egne formaninger
rundt 2 timer siden / 5222 visninger
Knut Nygaard kommenterte på
Jesus er større enn norsk politikk
rundt 2 timer siden / 412 visninger
Marianne Solli kommenterte på
Å praktisere egne formaninger
rundt 3 timer siden / 5222 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Å finne seg selv
rundt 3 timer siden / 1139 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Evolusjonslære, kreasjonisme og vitenskap
rundt 3 timer siden / 1815 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Å finne seg selv
rundt 3 timer siden / 1139 visninger
Les flere