Verdidebatt

Er Breivik kun en narsissistisk sadist?

Se for deg en person, en psykopatisk narsisist med et enormt eksponeringsbehov, som oppnår tilfredshet av voldelige dataspill og som får lyst til og dermed får en idé om å gjøre dette til virkelighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

 Hva skal til for å skaffe sympatisører og dermed slippe å stå alene i en slik grusomhet? Jo, et politisk motiv eller en psykiatrisk diagnose!

Grusomhetene i hendelsene den 22. juli er så omfattende at det er umulig for et menneske å sette seg inn i omfanget av dette. Vanskelig er det også å innse at dette kan ha vært motivert av lyst til å drepe, lemleste og ødelegge andres liv og å bli sett. Å bevege seg mot et slikt synspunkt er kontroversielt, særlig siden det er mer forlokkende å støtte motivet om en politisk motivert handling. Dette gir kanskje mer mening for menigmann og blir dermed lettere å akseptere. Det er også lettere for oss alle å forklare at en psykisk sykdom kan oppkonstruere en verden der personen rettferdiggjør sine grusomme handlinger.

Hva om ABB er en manipulerende psykopat som benytter seg av denne måten folk flest kan reagere på. Hva om Spørsmålet om tilregnelighet og politisk motiv kun er en dekkopperasjon for å rette fokus bort fra hans egentlige motiv som er basert på hans sadistiske natur? Kan alt sammen være kald beregning fra en tilsynelatende reflektert og intelligent mann som over mange år har planlagt massemordet.

Jeg er en av de som har fulgt fragmenter av mediedekningen av 22. juli rettsaken via bla.a. NRK, VL og VG. Ut i fra det kan man vel si at jeg har kun et nøkkelhullperspektiv å basere mine hypotesepregede synspunkter på.

En sadist er en person som oppnår tilfredstillelse av å påføre andre skade, lidelse og evt. død. En sadist vil hente inspirasjon og glede også av planleggingen av en slik handling. ABB har også et forfengelighetsbehov, noe som er godt belyst i forhandlingene i rettsaken mot ham. Av den grunn ønsker han ikke å bli avslørt som en hvis egentlige motiv er massedrap og destruksjon for egen nytelse og tilfredshets skyld. Han har gjennom det som blir vist på NRK ikke vist tegn til anger eller at han på noe som helst måte er påvirket av det han har gjort. Han har snarere uttrykket stolthet og det å være fornøyd over å ha påført andre så mye lidelse.

En som er politisk motivert og ønsker å forsvare sitt folk og kultur mot destruksjon vil ikke være fornøyd og uttrykke glede over at dette faktisk skjedde, dette er ytterst selvmotsigende. Det er blitt nevnt vitneutsagn av de som var på Utøya at han jublet og virket glad over å drepe uskyldige. Ovenfor media har hans advokat sagt at gjerningsmannen selv sier «at handlingene var grusomme, men nødvendig», dette er spinnevilt og jeg tør påstå at svært få av oss tror på dette. ABB har ikke vist annet enn stolthet og glede over den elendigheten han klarte å skape.

Massemorderens forsvarsadvokat stilte ved en anledning spørsmål rundt hvorfor psykiaterne ikke har vektlagt spørsmålet om tiltalte spilte psykotisk ved de første vurderingene av ham. Dette utsagnet kommer fra hans forsvarer som kjenner tiltalte bedre enn de fleste andre aktører i rettsaken og han burde derfor vite hva han snakker om. Denne advokatens mandat er å underbygge sin klients interesser og å tale dennes sak og en uttalelse om at han er en sadist ville vært meget spektakulært for å si det mildt.

I prosedyren fra aktoratet blir det understreket at tiltalte ble motivert og hentet drivkraft fra planleggingen av målet om å ødelegge og drepe flest mulig mennesker. Det ble ikke brukt ordet sadist om ham, og jeg undres hvorfor ikke denne muligheten ble poengtert. Aktoratets prosedyre bør jo baseres på fakta og ikke «synsing», det kan vel også være et poeng å si at de er bundet av reglementet at enhver tvil skal komme tiltalte til gode. Alikevel mener jeg at spørsmålet om sadisme som årsak til handlingene, og at det politiske i saken var oppkonstruert, burde være mer belyst.

Som lege vet jeg at jeg kan og sannsyneligvis er blitt lurt ved anledninger. Det å avsløre en løgn er meget vanskelig for vi har alle forskjellig måter å dekke over dette på og samvittigheten hos folk er aldri lik. For eksempel sitter det for noen langt inne å be om en sykemelding, mens andre trenger et spark bak for å komme seg på jobb. Sistnevnte kan like gjerne lyve på seg sykdom eller plager uten at vi kan «avsløre» dem. Dermed kan det godt hende at ABB spilte psykotisk ved de første psykiaternes vurdering av ham for å få diagnosen schizofreni og som dermed sådde tvil om hans tilregnelighet. Dette gav ham matriale å jobbe videre på for som sagt å rette fokus bort fra det egentlige motivet. Han kan nå spille på kortene psykotisk versus politisk motiv som et alibi for sin ondskap og alt er nøye planlagt over flere år. For det er også uenigheter i forhandlingene om når hans motivasjon for terroranslag egentlig begynte. Kanskje var det da han satt og nøt drap og lemlestelse på sine dataspill på gutterommet hjemme hos mor? Kanskje var det allerede der han begynte å spille på galskapen og ondskapen som ble satt i system?

Jeg håper inderlig at dommerpanelet tar dette med i betrakting når de kommer frem til en dom.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt