Kommentar

Folkets dom - og rettens

Tre fjerdedeler av folket mener Anders Behring Breivik er tilregnelig og må straffes. Men en slik endring av dagens rettspraksis kommer neppe i denne omgang.

Når aktor i dag får ordet i Rettsal 250, kommer påstanden trolig til å være at Anders Behring Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern fordi han var utilregnelig den 22. juli. I morgen kommer forsvarerne til å legge ned påstand om at han skal straffes med fengsel fordi han var tilregnelig.

Dommerne har dermed to påstander å forholde seg til - noe som er helt normalt i norsk rett, bortsett fra at det pleier å være aktoratet som går for fengsel og forsvarerne for behandling. Mer uvanlig er det at retten også har to ulike erklæringer fra psykiatrisk sakkyndige å forholde seg til.

Etter behandlingen i retten er ingen av disse to erklæringene underkjent. Det er ulike meninger om hvilken som står sterkest, selv om det har vært sterkest argumentasjon mot den første. Men dommerne skal ikke besteme hvilken av de to som er mest sannsynlig. Dersom de går for tilregnelighet og fengsel, skal det ikke være noen tvil. Med to faglig godkjente erklæringer skal det noe til å ikke være i tvil.

Folket har bestemt seg for at terroristen er tilregnelig, og det har også de fleste kommentatorer. Noen mener dommerne må legge vekt på det. Selvsagt vet dommerne hvilket landskap de skal felle sin dom i. Men det skal noe til at de legger opp til den endringen av gjeldende rettspraksis som det ville være å følge folkets vilje her. Vi har sett at dommerne er i stand til å ta selvstendige avgjørelser, så helt utelukket er det ikke.

Når retten er blitt den rene forelesningssal i psykiatri, skyldes det at vår gjeldende straffelov i så sterk grad knytter tilregneligheten til en psykiatrisk diagnose. Denne saken har vist hvilken tvangstrøye dette er, og lovgiverne kommer nok til å endre på det. Men det får ikke tilbakevirkende kraft for denne saken.

Blir det psykisk helsevern, kommer Breivik til å anke. Når saken kommer opp for lagmannsretten neste vår, vil det være en jury som avgjør. Det er nettopp stedet hvor den såkalte «allmenne rettsfølelse» kommer til uttrykk. Kanskje kan resultatet da bli et annet.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar