Erik Lunde

125    86

Skandaløs energimangel i Afrika

Afrika mangler ikke energiressurser. Derfor er Afrikas energimangel skandaløs.

Publisert: 19. jun 2012 / 2176 visninger.

FN generalsekretær, Ban Ki-moon, har gjort ”Energy for all” til et hovedtema for 2012. Ingen er i tvil om at tilgangen til energi er avgjørende for å skape utvikling. 1,3 milliarder mennesker er fortsatt uten tilgang på elektrisitet. 2,7 milliarder er avhengig av å lage mat over bål, noe som skaper store helseproblemer.

Mange sivilsamfunnsorganisasjoner frykter imidlertid at FNs initiativ ikke vil komme de fattigste til gode. 100 organisasjoner har levert en uttalelse til FN-toppmøtet i Rio, der de uttrykker bekymring for at det ikke vil gi energitilgang i rurale områder i utviklingsland og kritiserer ”Energy for all” for være for business-rettet. Selv om organisasjonene støtter generalsekretærens initiativ, er det bekymring for at det ikke legges inn incentiver som sikrer energitilgang til de minst lønnsomme energikundene i utviklingsland.

Dette er utvilsomt en begrunnet frykt. Selv om energiressursene i utviklingsland er fenomenale, har ikke disse tiltrukket nødvendige investeringer og kapital. Årsakene til dette er sammensatte. Svake styresett er et viktig element. Men det er også slik at investeringer kommer der kjøpekraften er sterkest. Et for næringsrettet energiiniativ vil kunne få en slagside og ytterligere marginalisere de aller fattigste.

Samtidig er det nok utopisk å få til en omfattende satsing på energi uten samarbeid med privat sektor. Alle som har fulgt FNs klimaforhandlinger, vet hvor vanskelig det er å få finansiering av klimatiltak på plass. I årene som kommer vil det være enorme behov for finansering av tiltak på klima, tilpasning til klimaendringer og utbygging av energi. Statlige bidrag vil ikke kunne levere dette alene. Men det er avgjørende at det utarbeides mekanismer som sikrer at en slik måte å finansiere klimatiltak på også kommer de minst kjøpesterke til gode.

Slik sett har det norske energiiniativet, ”Energy+”, kommet lenger. Her stilles det tydelige krav til resultater for de fattigste.

”Mangelen på energi i Afrika er en skandale”, sa Alison Doig fra Christian på en side event på Rio+20 i dag. I Afrika sør for Sahara lever 500 millioner mennesker uten elektrisitet og 80 prosent må lage maten sin over åpen flamme. Skandalen blir ikke mindre når man vet hvilket potensial Afrika har for fornybar energi. Solenergi, vindkraft, bioenergi, vannkraft og geotermisk energi gir mer enn nok ressurser for å dekke Afrikas behov for energi. I stedet holdes Afrika i grep av dyr og forurensende fossil energi. 

Erik Lunde, internasjonal rådgiver i miljøstiftelsen Zero - blogg fra Rio+20 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
9 minutter siden / 1894 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
13 minutter siden / 2313 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
13 minutter siden / 1894 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
20 minutter siden / 1807 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
21 minutter siden / 2313 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
21 minutter siden / 1894 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
24 minutter siden / 1894 visninger
Ellen Lykke Trier kommenterte på
Eutanasi krever kloke avveininger
rundt 1 time siden / 778 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 1894 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1807 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 1894 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 305 visninger
Les flere