Helge Simonnes

924    59

Kristne og muslimer

Muslimsk terror mot kristne i Nigeria må ikke sette stopper for en fredelig sameksistens mellom kristne og muslimer i Norge.

Publisert: 19. jun 2012 / 2249 visninger.

Terrorgruppen Boko Haram truer kristne i Nigeria til å konvertere til islam. Dersom de ikke gjør det, vil det gå dem ille. Vårt Lands oversikt i dag viser at gruppen ikke nøler med å iverksette sine bestialske planer. Gjennom  flere brutale terroraksjoner mot kristne kirker, har Boko Haram tatt livet av mange kristne.
«Slik er muslimer», hører vi til stadighet. Det er viktig å slå fast: «Slik er ikke de fleste muslimer». Vårt Land har i dag intervju med to unge muslimske kvinner i Bergen. De møter trofast i sitt gudshus og tilkjennegir at de vil leve et så fredelig liv som mulig, godt tilpasset det norske samfunn. Møtet med de to jentene ligner mye på det vi ser i kristne menigheter i Norge.
Dagens reportasje i Vårt Land er en oppfølging til Olav Elgvins mastergradsoppgave, som ble presentert i Vårt Land i går. Han har dybdeintervjuet muslimske ledere i Norge, både imamer og styreledere. Flertallet innser at mange nordmenn har frykt for at muslimer vil kreve å få innført sharialover i Norge. Dette avkrefter de. De ønsker derimot å respektere den samfunnsstrukturen som er i Norge.
Muslimsk terror må bekjempes på internasjonalt nivå. Denne kampen skal også Norge delta i gjennom internasjonale fora, men her hjemme må vi først og fremst lære oss å respektere retten til å utøve sin religion.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Tja, det er i for seg fint, men

Publisert over 5 år siden

Jeg forstår ikke hva to muslimske kvinner i Bergen har med hva som skjer i Nigeria? Er de norsk-nigerianere? Eller snakker Simonnes om sameksistensen mellom kristne og muslimer i Norge? I så fall hva har disse to sakene/temaene med hverandre å gjøre? Hva med å fokusere på det innlysende (den potensielle borgerkrigen i Nigeria) her istedenfor å avkrefte det som er allerede innlysende (at alle muslimer er ikke som Boko Haram)?

Slik som Boko Haram og deres allierte i diverse maktorganer i Nigeria holder på med så er det bare spørsmål om tid før kristne svarer tilbake. En god del kristne har rett og slett fått nok.  Det Boko Haram og deres sympatisører ønsker er en blodig borgerkrig i Nord Nigeria.

Selvfølgelig er ikke alle nigerianske muslimer som Boko Haram. Hvem er Boko Haram i det hele tatt? Jo, det er Nigerias eller Afrikas svar på Taliban. Jeg syns man skal forholde seg til virkeligheten Boko Haram er en dråpe i det store islamistiske problemet. Den globale kreftsvulsten: islamismen. Rett rundt "hjørnet" så har man en annen gruppe med samme tankegods Ansar Dine som har nærmest omveltet et av Afrikas kulturskatter - Timbuktu (Mali) til et totalitært samfunn. Det spørsmålet folk må spørre seg selv er følgende: Hva i islam er det som livnærer en slik ideologi? Hvorfor eksisterer slike grupperinger som Boko Haram i Nigeria? Eller Ansar Dine? Eller Al Shabab eller Islamic Defenders Front i Indonesia? Altså fra Nigeria i Vest til Indonesia i Øst - så er det man kaller for den "muslimske verden" infiserte av rabiate islamister som ønsker å ta et tog som gikk 1400 år siden. De ønsker å omvelte deres respektive samfunn som sliter fra før av - ikke til (vel)fungerende demokratier - men teokratiske diktaturer. Da hjelper det ikke at Simonnes kommer med intervjuer fra to norske muslimer som er fredelige og tolerante.

Jeg anbefaler å lytte til  den intellektuelle nigerianske nobelprisvinneren og  professoren Wole Soyinka (han er for øvrig en åpen sekulær humanist - uvanlig i Afrika) som gir en kort forklaring på hva Boko Haram bedriver på med og hva religionens rolle i den pågående konflikten i Nigeria er. BBC intervjuet Wole Soyinka tidligere i år.

Soyinka har også en interessant observasjon om "politisk korrekthet" i verdens største demokratier som er særdeles treffende for en rekke vestlige politikere, akademikere, kultureliter etc: The accomodative language of “political correctness,” so fashionable in some of the world`s largest democracies, must be recognized as a language of complicity with the league of darkness and intolerance in the life-and-death struggle of enlightenment and creativity. It comforts the proponents of terror and dehumanizes the victims even further, for it subsumes their trauma under a doctrine of relativity that denigrates their fundamental and universal right. (fra forordet til Tahar Djaouts roman The Last Summer of Reason

P.S: For øvrig så leser jeg i Vårt Land at Afrika-ekspert Morten Bøås fra FAFO som er en oppegående akademiker "bagatelliserer" religionens rolle i denne konflikten og fokuserer bare på politikken. Men er det riktig? Religionen spiller en rolle - det er i alle fall det nigerianere selv sier.

Svar
Kommentar #2

Knut Nygaard

488 innlegg  6956 kommentarer

Islam

Publisert over 5 år siden

Jeg er av de som er skeptisk enten det kommer en eller flere masterlignende utgaver a typen det Elgvin har levert.  I hverdagen derimot vil jeg være en åpen og vennligsinnet person i mitt møte med alle våre landsmenn - selvsagt innkludert de såkalte "nye".

Du hopper etter min mening, Helge, vel lett fra Nigeria til Norge i ditt innlegg som er et av flere i varianten av at vi alle skal slappe av - det multikulturelle Norgesprosjektet er gått i gang og det er lite eller ingen grunn til å bekymre seg.

Jeg velger å omskrive det du har skrevet noe og bytte ut muslim med islam.  Da blir det som følger:  "Islamsk terror mot kristne i Nigeria...."   "Slik er islam", hører vi..."  "Islamsk terror må bekjempes..."  Jeg er dessverre en av de som anser at det er svært vanskelig å reformere en religion som islam, da det å reformere vil si at du som muslim er på vei til å legge deg under det vestlige - det sekulære (og ikke det kristne - det var i går eller for 40 år siden eller mer) samfunnssystem.

Du har sikkert fått med deg at islam er en samfunnsomfattende religion og så lenge det ikke finnes et potensielt flertall for religionsstyring i tråd med islam, så vil jo imamer og andre muslimer innse at det er flertallsnormen som er den rådende og styrende.  Derfor mener jeg at det korrekte blir i ditt innlegg:  "De ønsker derimot å respektere den samfunnsstrukturen som NÅ er i Norge."  Det er jo ..... selvsagt!

Svar
Kommentar #3

Rune Holt

8 innlegg  10559 kommentarer

Hvorfor

Publisert over 5 år siden
Helge Simonnes. Gå til den siterte teksten.

Han har dybdeintervjuet muslimske ledere i Norge, både imamer og styreledere. Flertallet innser at mange nordmenn har frykt for at muslimer vil kreve å få innført sharialover i Norge. Dette avkrefter de. De ønsker derimot å respektere den samfunnsstrukturen som er i Norge.

Skulle "norske" muslimer plutselig ha en annen oppfatning om sharia enn sine brødre i andre vestlige land som England f.eks..?

Og hva får noen til å tro at ikke muslimer ville innføre sharialover den dagen de demokratiske prinsippene tilsier flertall av muslimer lokalt eller på landsbasis..?

Husk på at Norge består av en befolkning på størrelse med halve Londons befolkning...derfor er Norge mye mer sårbare når det gjelder NÅR muslimer kan oppnå en stor prosentandel av folket...
Jeg aner en utrolig naivitet i tankegangen her.

Svar
Kommentar #4

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Hva er det egentlig som skjer?

Publisert over 5 år siden

Simonnes og Abdishazam har to interessante og ulike utgangspunkt for sin forståelse av hva som skjer både her hjemme og i Nigeria.

Det er vanskelig å orientere seg og få et korrekt bilde av hvordan religiøse konflikter oppstår, vedlikeholdes og akselererer.

Jeg har tro på at det mest av alt handler om makt og tilgang på viktige ressurser som gjør at man går til angrep på hverandre. I tillegg til at man definerer noen som vi, og andre som dem.

Jeg ønsker ikke å tenke at det er hverandres religion som skal bekjempes. Allikevel kan det nettopp være det som er årsaken i noen tilfeller.

Den kristne tro er annerledes og kan oppfattes som forargerlig i sin hellige enfoldighet. Ordet om korset er som skriften sier, dårskap for verden. Idealet om å vende det andre kinnet til, å velsigne de som forfølger oss osv, er også veldig spesielle.

Det er nok vanskelig å vite hva man skal gjøre når man opplever forfølgelse for sin tros skyld. Skal man bli værende og risikere martyriet, eller skal man flykte. Motangrep er forståelig, men er ingen kristen anbefaling.

De kristne som flykter, er en velsignelse for det åndelig tørre Europa. Hvis vi inkluderer dem i våre menigheter, nærmiljøer og våre hjerter.

Den hellige enfoldigheten må vi ha med oss som kristne i alle våre relasjoner og møter. Jeg vil velge å tro det beste om mine medmennesker inntil det motsatte er bevist. Å være brobygger er å ta noen sjanser helt åpenbart, men det er et spennende og meningsfullt prosjekt.  

 

Svar
Kommentar #5

Magnus Leirgulen

61 innlegg  3722 kommentarer

De avkrefter dette

Publisert over 5 år siden
Helge Simonnes. Gå til den siterte teksten.

. Han har dybdeintervjuet muslimske ledere i Norge, både imamer og styreledere. Flertallet innser at mange nordmenn har frykt for at muslimer vil kreve å få innført sharialover i Norge.

men, hvor blir det av protestene mot de.  uhyrlighetene deres "brødre" står for i andre land, og som er utgangspunktet for dette innlegget ?

..................................

"Muslimsk terror mot kristne i Nigeria må ikke sette stopper for en fredelig sameksistens mellom kristne og muslimer i Norge."

::::::::::::::::::::::::::::::::

Ja, det er sant, men er det ikke snart på tide å få høre dette på en troverdig og betryggende måte fra islamske imamer og ledere også.  Nå må vi snart også få et rungende initiativ fra den kanten, så skal vi gjerne gå sammen med dem i en eventuell protestmarsj.  Det er tross alt forskjell på å "innse" og å protestere og ta høylydt avstand.

 

Det er ikke bare Nigeria.  Kristne forfølges, drepes, eller trakaseres av vanlig praktiserende muslimer i over 80 land  i verden i dag. 

Hvor er protestene og skriveriene ?

Svar
Kommentar #6

Finn Eriksen

5 innlegg  579 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Helge Simonnes. Gå til den siterte teksten.

«Slik er muslimer», hører vi til stadighet. Det er viktig å slå fast: «Slik er ikke de fleste muslimer». Vårt Land har i dag intervju med to unge muslimske kvinner i Bergen. De møter trofast i sitt gudshus og tilkjennegir at de vil leve et så fredelig liv som mulig, godt tilpasset det norske samfunn.

Jo, dette er selvsagt viktig å slå fast. Ikke i Norge, og sannsynligvis heller ikke i andre land der muslimer bor. Hadde man spurt to unge muslimske jenter i Nigeria før den religiøse volden eksploderte, kan jeg vanskelig tenke meg at de hadde svart annerledes. Men nå er den islamsistisk influerte volden en faktum, ikke bare i Nigeria, men i store deler av den islamske verden, slik Abdishazan påpeker. Vi har også sett tilløp til det her i Norden. Da er det avgjørende at man tør å adressere problemet, selv om det i mange tilfeller har flere komponenter.

Like viktig som å konstatere det siterte, er det å slå fast at muslimer flest heller ikke engasjerer seg høylydt i problemet. Fra muslimske ledere i vesten har det heller ikke vært høylydte protester, eller merkbar vilje til å belyse problemet tilstrekkelig. Islamistisk terror er fortsatt den største terrortrusselen, i følge Europeisk etterretning. Skal man unngå at de islamistiske terroranslag vi faktisk har sett kimen til i Danmark og Sverige (og full utfoldelse i London og Madrid) ikke inspirerer til videre utvikling à la Nigeria, vil det være avgjørende at muslimer flest snart skjønner nødvendigheten av en fundamental selvkritisk gjennomgang av problemet som knytter seg til islam.
Her har Simonnes og andre mediefolk et ansvar for å tydeliggjøre muslimske lederes og "de fleste muslimers" unnfallenhet med sin demokratiske oppgave. Det er ingen motsetning mellom det og samtidig slå fast at muslimer flest ikke er som Boko Haram.

Svar
Kommentar #7

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Helge Simonnes. Gå til den siterte teksten.

De møter trofast i sitt gudshus og tilkjennegir at de vil leve et så fredelig liv som mulig, godt tilpasset det norske samfunn.

Unnskyld meg men kunne det være på sin plass å si "sin moske". Kan en virkelig blande disse religionene? Er Allah din Gud om jeg tør spørre? Nei her må vi være presise:

På spørsmål om Gud og Allah er samme Gud svarer vår biskop:

Når ordet "Gud" oversettes til arabisk, så velger man ordet "Allah"

Så vidt jeg kjenner til, er det dette ordet man bruker i arabiske bibeloversettelser. 

Bortsett fra selve ordet, er det imidlertid store forskjeller mellom den kristne og den muslimske forståelsen av Gud

For kristne er Gud treenig, samtidig som Jesus ber både sann Gud og sant menneske.

Dette kan som kjent ikke muslimer godta.

Føler at en skal være klarere med å skille mellom den kristne Gud og den islamske Allah ellers blir det "vranglære" for å bruke et slikt uttrykk.

Svar
Kommentar #8

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Vi må kunne skille mellom muslimer og islam.

Publisert over 5 år siden

Muslimene er våre medmennesker. De skal vi omgås med varme, godhet og kjærlighet. De skal vi omgås med på samme måte som andre borgere av samfunnet.  Den kulturelle muslim kan ha verdier med seg som er verdiskapende på samfunnet vårt. Blant annet har jeg registrert, hvis jeg ikke husker feil, at muslimer i Tromsø har gått sammen med edruskapsrørsla – for å skape et bedre miljø for unge.

En helt annen ting er deler av islam som kan gi næring til overgrep, vold og terror. Og dette kommer vi dessverre ikke unna. Disse deler av den islamske ideologi kan vi ikke stikke under stolen – og late som det ikke eksisterer.    La oss nå tenke framover i tid. Vi har islamske menigheter og islamske miljø i Norge.  Innenfor islam som innenfor andre ideologier / religioner vil det med stor sannsynlighet være noen, kanskje helst unge, som radikaliserer seg. Det er helt normalt. Og innenfor islam vil det være enkeltpersoner eller gruppe som støtter radikale metoder som i virkeligheten er terror. Det betyr at når vi legger til rette for «norsk islam», så åpner vi samtidig for at norskfødte islamsk ungdom f.eks. reiser sørover til islamistiske miljø for å radikalisere seg. Dette har alt skjedd.  Selv om foreldrene ikke ønsker det, så opplever vi at unge kan ta skjeen i egne hender og handle deretter.  En realitet er også at klart radikale meninger blir servert gjennom fjernsynskanaler så vel som via internett – og slik sett når muslimske unge – enten de nå bor i Oslo, Bergen eller Hammerfest.

Det vi virkelig trenger nå, er opplysning – opplysning om klart uheldige sider ved islam.  Dette må kunne skje samtidig som vi er venner med våre muslimske naboer – drikker te sammen med dem, drar på turer sammen med dem m.m.m.

Derfor må vi kunne skille mellom ideologien / religionen islam – og våre muslimske medborgere. Det kan i virkeligheten være to vidt forskjellige områder.

Svar
Kommentar #9

Torill Born

295 innlegg  1323 kommentarer

Skepsisen sitter MEGET dypt

Publisert over 5 år siden

og jeg ser tegn til tydeligere og tydeligere segresjon - fordi fremmedgjøringen skaper tvil, usikkerhet og fremmedgjorthet. Hvordan kan jeg stole på NOEN SÒM HELST. Jeg tror fullt og fast på Bibelen - derfor må jeg holde meg til mennesker som har det samme synet som meg selv. Dette er ikke vond vilje, men er erkjennelse. Dialog og toleranse er bra, men de kommer ofte i konflikt med realitetene. Jeg har gjennom nett-debatter i flere år - faktisk siden nett-debattene begynte prøvet å nærme meg de jeg er dypt uenig med. GLEM DET. Det nyttet ALDRI å komme frem til en felles plattform. Det ble heller hets og ukvemsord hver eneste gang....og NULL tilnærming -  og hvem gidder å ta imot slik i lengden.

Det som feiler mange i Norge idag - er den totale mangel på menneske-kunnskap. Det er jo bare å se historien tilbake. Mennesket ER IKKE GODT. Selv apostelen Paulus måtte tilkjennegi dette, selv han - som var utvalgt av Jesus Kristus. Også verdens beste menneske Jesus Kristus - pekte på Gud Fader - som den eneste gode. "Ingen er god - uten Gud"

Men bare se våre perfeksjonerte og kondisjonerte riks-synsere mange av dem på venstre-siden. De fremstår jo nærmest å være både feilfrie og plett-frie, som om de skulle være de nye guder. Vanlige mennesker sliter jo både med feil og fordommer og mange går i seg selv og prøver så godt de kan.

Men det er ikke nok for de perfekte - her skal det langes ut med rasist-stemplet ved nesten enhver anledning.

Derfor det er det både mentalt godt å trekke seg tilbake og holde seg til sine likesinnede - også innen religioner. Men det er iallefall godt å vite at mange muslimer idag er gått over til kristendommen. Da blir det jo SÅ godt å snakke om Bibelen og Guds ord og man merker en felles ånd. Dette med felles ånd - det er viktig. Kristne snakker om den Hellige Ånds enhet. Det er noe der.

Svar
Kommentar #10

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Nigeria neste islamske land?

Publisert over 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.

Det vi virkelig trenger nå, er opplysning – opplysning om klart uheldige sider ved islam.

Her er vi skjønt enige. Vi må skille mellom islam og muslimer. (Se mitt innlegg i saken). Media har her en stor utfording med å komme med opplysning om Koranen, Muhammed og sharia.

Det som skjer i Nigeria er direkte vondt å høre. For dem som ikke har innsett faren ved islam får det nå servert i stort monn fra Nigeria. Sprenge bomber i kirker i Nigeria forteller oss om ufattelige lidelser som har avsted kommet. Når islam presser seg på med flere og flere som her blir det farefullt for dem som blir igjen.

Det er bare til å innse at slik er det.

Svar
Kommentar #11

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Torill Born. Gå til den siterte teksten.

Men det er ikke nok for de perfekte - her skal det langes ut med rasist-stemplet ved nesten enhver anledning.

Vær snill og ikke gi opp. Vi trenger hverandre og vi trenger deg!

Svar
Kommentar #12

Kjell Bjørn Veland

67 innlegg  2817 kommentarer

Islam hellige mål!

Publisert over 5 år siden

 

Opprette islamsk herredømme over hele verden, det er Allah sin befaling muslimenes gud, og dette skal og må de gjøre,.

Den som dreper i Allahs navn er sikret til å komme direkte til paradiset uten å bli vurdert etter sine gjerninger, når de andre skal svare for sine gjerninger på dommedag, da skal alle bli vurdert om gjerningene deres holder i forhold til koranen islamsk hellige bok.

Islam er basert på gjerninger!

Det er meget strenge karv fra dere gud Allah om dette som har med jihad, hellig krig, og den står over det som har med kjærlighets og barmhjertighet som det i første del av koranen også står noe om.

Alle mennesker skal underkastes seg Allah.

Når det gjelder jihad hellig krig så er koranen full av dette særlig i siste del av koranen!

Jeg tenker på jødene som ble advart og sagt at de måtte reise fra Tyskland, i forkant av den andre verdenskrig, men de mente de ikke hadde gjort noe galt og dermed ikke hadde noe å frykte.

Noe av det samme synes å gjøre seg gjeldene i det norske kristenhet og ellers her i landet.

Anbefaler på det sterkeste å lese boken av Mark Gabriel han var selv en imam og underviste om islamsk lære og koranen.

Boken heter ”Islam og terrorisme”.

Svar
Kommentar #13

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Ja, Kjell Bjørn -  Mark Gabriels bøker er verdt å lese.  Den du nevner, "Islam og terrorisme", er opplysende.  Det er også "Islam og jødene" av samme forfatter.  I denne boken, under avsnittet "Muslimer er ikke fienden", skriver han bl.a.:  "Islam er religionen.  Det er islam som skaper alle de dårlige holdningene og problemene.  Muslimer er mennesker som er etterfølgere av islam. Muslimer er også islams ofre.  I hele verden er det nok de som må lide mest på grunn av islam."

Svar
Kommentar #14

Per Winsnes

12 innlegg  388 kommentarer

Islamsk samarbeide

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Det som skjer i Nigeria er direkte vondt å høre. For dem som ikke har innsett faren ved islam får det nå servert i stort monn fra Nigeria. Sprenge bomber

Jeg er redd at det vi ser i Nigeria ikke er annet enn en "naturlig" utvikling i islamiseringen av afrikanske stater, fra nord til sør.

Islam er jo ikke bare en misjonerende religion, men også et statsrettslig konsept. Arabiske muslimer kontrollerer i dag hele Nord Afrika, fra Sudan og Egypt i øst til Marokko og Mauritania i vest, og alle disse landene er i dag medlemmer av Samarbeidsorganisasjonen av islamske stater (OIC).

OIC har som målsetting, og jeg siterer fra deres hjemmeside  http://www.oic-oci.org/page_detail.asp?p_id=52 :

The Organisation of Islamic Cooperation (OIC) (formerly Organization of the Islamic Conference) is the second largest inter-governmental organization after the United Nations which has membership of 57 states spread over four continents.

The Organization is the collective voice of the Muslim world and ensuring to safeguard and protect the interests of the Muslim world in the spirit of promoting international peace and harmony among various people of the world.

Hvordan OICs arbeid med " promoting international peace and harmony among various people of the world," fungerer i praksis skal jeg la være å kommentere, men i geografisk sett, i en rett akse fra nord til sør, finner vi 3 av medlemslandene i OIC, nemlig Algerie, Niger og Nigeria.

Algerie og Niger ble medlemmer av OIC i 1969, da OIC ble stiftet, mens Nigeria ble medlem av OIC i 1986.

Med andre ord, det tok muslimene i nord mindre enn 20 år å få med Nigeria i denne organisasjonen.

Nigeria er et land som i dag består av om lag 170 millioner innbyggere, hvorav 50 % nå regnes som muslimer.

I denne forbindelse er det interessant å legge merke til den religiøse fordelingen i landet, ref. http://en.wikipedia.org/wiki/Nigeria#Religion :

The core north is largely Muslim,

there are large numbers of both
Muslims and Christians in the Middle Belt,
including the Federal Capital Territory.

In the west of the country, especially in the Yorubaland,
the population is said to be evenly divided
between Muslims and Christians,

while in the southeastern regions
are predominantly Christians
with widespread traditional beliefs,
Catholics, Anglicans, and Methodists
are the majority with few traditional beliefs,

while the Niger Delta region is mainly Christian.

Jeg tror derfor at vi kommer til å se en stadig økende trakassering av kristne, region for region, etter hvert som rettroende muslimer (de som holder seg til Koranen, Hadith og Sharia lovene) kommer til å øke sin innflytelse i de respektive områdene.

La meg her legge til at intet ville glede meg mer enn om jeg tok feil i denne antagelse, men historisk sett er ikke situasjonen til den kristne delen av befolkningen i Nigeria særlig god, med mindre store kristne organisasjoner kommer sammen og får til et statlig felleskap på linje med OIC - Samarbeidsorganisasjonen av islamske stater og dermed kan legge et samlet, internasjonalt politisk press for å få stoppet trakasseringen av kristne, ikke bare i Nigeria, men også i andre islamske/muslimske land og regioner.

Svar
Kommentar #15

Magnus Leirgulen

61 innlegg  3722 kommentarer

Evjen

Publisert over 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.

Det vi virkelig trenger nå, er opplysning – opplysning om klart uheldige sider ved islam.

 

Er jo veldig enig i dette.  Motsatt ville det nok virke polariserende. Men det blir jo noe klisjeaktig over dette når en til stadighet hører dette bare fra den ene siden.   Men det blir jo en vanskelig ballansegang i dette. Hvem er hvem liksom.  Hadde jeg hatt muslimske naboer ville jeg nok prøve å følge utfordringen din.  Men det er jo ikke så lett for de fleste å finne muslimske naboer.

Mitt poeng er da i spørsmålsform:  Finnes det  bevegelse, særlig blandt imamer og muslimske ledere om avstandstagen og fordømmelse av den islamske terroren.  Holder de tilbake fordi det kan være farlig for dem er det jo til en viss grad forståelig.  Men er det av likegyldighet eller pragmatisme er de jo i virkeligheten samtykkende.

"Opplysning om klart uheldige sider ved islam" som du sier, dette tikker jo inn nesten hver eneste dag i form av nyheter og andre meldinger om terror og voldelige hendelser.  Jeg skulle blitt glad den dagen norske imamer og muslimer reiser seg i protest mot denne skampletten i deres religion.

Forbilde har de jo i bl.a. forfatteren Mark Gabriel som jeg er sikker på de fleste har lest.

 

 

Svar
Kommentar #16

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Saklig opplysning om islam.

Publisert over 5 år siden

Til Magnus Leirgulen.

Nei, jeg kjenner ikke til at det finnes bevegelser blant imamer og muslimske ledere som tar avstand fra og fordømmer det som vi kaller for terror innenfor islam.            Det var forskjell på Muhammed – og også det som kom ut av han i åpenbaringene. Mekka-Muhammed var ikke den samme som Medina-Muhammed.  De som driver vold i Allahs navn støtter seg gjerne til Medina-Muhammed.  Når islam blir presentert for oss i Vesten, er det Mekka-Muhammed. 

Mark Gabriel omtaler dette i boka «Islam og jødene» på s. 81: 

«Alle bøker om islam som er skrevet på engelsk, synes å ha en bestemt hensikt, nemlig å få islam til å virke vennlig, fredelig og hyggelig.  Som oftest er de skrevet av vestlige forfattere, journalister og vitenskapsfolk som siterer andre bøker om samme emne skrevet på engelsk.  Disse menneskene har lest om islam, men de har aldri erfart den.  -  En av de mest bedragerske fremstillinger jeg har sett av islam, er de som helt og holdent utelater åpenbaringene fra Medina.»

Hvis vi skal ha en saklig opplysning om islam, så må det også legges vekt på Medina-Muhammed. Folk må få vite at også denne siden eksisterer.

Svar
Kommentar #17

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.

Hvis vi skal ha en saklig opplysning om islam, så må det også legges vekt på Medina-Muhammed.

Koranen er full av oppfordringer til hellig krig og martyrdom. Ordet vantro er bare i første kapittel nevnt 345 ganger. Dette viser med all tydelighet at Koranen ikke er noe samlende men tvert imot en fiende for sameksistens av folk med ulik etnisk og religiøst ståsted. Integrering skal tvert imot ikke forekomme noe koranen peker også på.

Svar
Kommentar #18

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Georg, du har nok rett i det du skriver.  Det påfallende er at islams mørke side, som har gitt store lidelser spesielt til det muslimske folk, holdes skjult for oss.  Det er Mekka-islam, og bare den, som presenteres for Europa.  Og dette blir helt feil.  De neste generasjoner kan få problemer av den grunn.

Svar
Kommentar #19

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Hva mener egentlig Simonnes?

Publisert over 5 år siden

Må innrømme at jeg ikke helt forstår, og at jeg oppfatter dette innlegget fra Simonnes som en smule pussig. Hva er egentlig problemet?

Etter det jeg forstår, opplever ikke muslimer i Norge i alminnelighet at de blir trakassert. Tvert imot. Selv i forvirringen og opphisselsen den 22. juli, da en muslimsk gruppering tok på seg ansvaret for attentatet i Regjeringskvartalet, er det vanskelig å påvise at det var trakassering av muslimer – selv om noen (nordmenn) påstod det motsatte og nærmest hadde ønsket at det var slik for å bevise at vi egentlig er rasister hele bunten og at muslimer egentlig er ofre her i Norge. Men slik var det altså ikke. Nordmenn er åpenbart et sindig folkeferd.

Det hadde vært mindre oppsiktsvekkende om Simonnes hadde skrevet at på tross av forfølgelse og drap på kristne i Nigeria og i flere andre land, flere av dem muslimske – er det gledelig at nordmenn viser en bemerkelseverdig anstendighet ved ikke å slå norske muslimer i hartkorn med muslimske fundamentalister andre steder på kloden.

I likehet med flere på denne tråden stusset også jeg over hva de to jentene i Bergen har med denne saken å gjøre. Men det er naturligvis en mulighet for at jeg ikke forstod hva Simonnes egentlig ønsket å formidle med dette innlegget.

Når det gjelder Elgvins masteroppgave, så er også jeg blant de kritiske. Vi kjenner alle Elvins utgangspunkt – som det naturligvis ikke er noe galt med. Selv er jeg blant de som har lest flere av hans innlegg her på VD med interesse. Det kan imidlertid virke som at resultatet passer godt med Elgvins utgangspunkt, at kartet stemmer med Elgvisn terreng. Så får vi tro at veileder har bidratt til å kvalitetssikre vitenskapelig metodebruk. Men likevel gjenstår det noe som heller ikke Elgvin rår over. Det er kulturen innen (deler av?) islam der fortielse og eventuelt løgn er legitimt i forsvaret av islam.

Muslimske ledere har, målt med vår egen standard, en tilsynelatende sterk vegring mot å irettesette og å ta en oppriktig og klar avstand fra terror og overgrep når dette er begått av muslimer (islamister). Vi så det alle rede i 2001. Og siden har de, som kjent, hatt rikelig anledning til å komme på banen. Når det virkelig drar seg til, blir en og annen imam trukket fram. Han mumler et eller annet som, igjen målt med vår standard, synes å være lite helhjertet. Da kommer en del andre ilende til. Det er gjerne høyt utdannede 2. og 3. generasjons nordmenn som forklarer at, jo da, norske muslimer tar sterk avstand fra de fryktelige terrorhandlingene.

Mitt poeng er at selv om Elgvin har hatt de beste intensjoner og brukt kvalitetssikrede metoder, så gnager tvilen hos en del av oss. Mener informantene (hovedsakelig imamer og andre ledere i norske muslimske menigheter) det de sier? Har de virkelig et så lojalt forhold til norsk rett og norsk demokratisk tradisjon? Er de virkelig så likegyldige til sin egen tradisjon, kultur og islamske lover? Kan hende, men er det veldig sannsynelig – når alt kommer til alt?

Svar
Kommentar #20

Søren Ferling

0 innlegg  4559 kommentarer

Publisert over 5 år siden

@ Helge Simonnes

Det er desværre sådan at fredelige flertal er tæt på irrelevante i grupperinger, som følger voldeligt revolutionære og supremacistisk ekspansive tankekonstruktioner eller ideologier.

Nogle betragtninger over dette er gjort i denne artikel:

http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/6996

Why the Peaceful Majority is Irrelevant

History lessons are often incredibly simple.

I used to know a man whose family were German aristocracy prior to World War II. They owned a number of large industries and estates. I asked him how many German people were true Nazis, and the answer he gave has stuck with me and guided my attitude toward fanaticism ever since....

Lenin sagde: 'Giv mig 10 % organiserede og ideologisk motiverede af en befolkning og de 90 % vil intet kunne stille op imod dem.

Dagens reportasje i Vårt Land er en oppfølging til Olav Elgvins mastergradsoppgave, som ble presentert i Vårt Land i går. Han har dybdeintervjuet muslimske ledere i Norge, både imamer og styreledere. Flertallet innser at mange nordmenn har frykt for at muslimer vil kreve å få innført sharialover i Norge. Dette avkrefter de. De ønsker derimot å respektere den samfunnsstrukturen som er i Norge.

Dette er præcist, hvad instrukserne fra Det Muslimske Broderskab går du på at de skal sige til Vesten.

Muslimbrødrene/Ikhwan sidder på over halvdelen af Europas moskéer.

For et årti siden benægtede journalister at et sådant 'broderskab' eksisterede eller i det mindste kunne have nogen som helst betydning - det blev som al anden lidt dybere viden karakteriseret som 'konspirationsteorier' - så sent som for et år siden mente den danske udenrigsminister at de svarede til europæiske kristendemokrater - idag er det ligesom ikke så enkelt at benægte eksistensen og betydning af Ikhwan.

Journalister, politikere, akademikere og andre i eliten har seriøst brug for at få hævet deres informationsniveau - for at komme ud af deres isolerede, selvrefererende og selvgratulerende ekkokamre.

Svar
Kommentar #21

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Feil

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Koranen er full av oppfordringer til hellig krig og martyrdom. Ordet vantro er bare i første kapittel nevnt 345 ganger.

Dette er ikke riktig. Hvis du med første kapittel mener surah Al Fatiha så er ikke ordet vantro nevnt en eneste gang. Hvis du med første kapittel mener - de første versene (eller kapittel som ble påbegynt) som ble åpenbart til profeten Muhammad ifølge islam er det fortsatt feil. Dette er surah Al-Alaq. Når dette er sagt så er nok ordet vantro nevnt mange andre steder i Koranen.

Svar
Kommentar #22

Magnus Husøy

19 innlegg  4126 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Arne D. Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Det hadde vært mindre oppsiktsvekkende om Simonnes hadde skrevet at på tross av forfølgelse og drap på kristne i Nigeria og i flere andre land, flere av dem muslimske – er det gledelig at nordmenn viser en bemerkelseverdig anstendighet ved ikke å slå norske muslimer i hartkorn med muslimske fundamentalister andre steder på kloden.

Ei viktig og betimelig vinkling Arne. Når det er sagt så kan vel de aller fleste av oss(?) si oss hjertens enige i at den islamistiske terroren som rammer kristne i Nigeria naturligvis ikke må medføre at etniske nordmenn i Norge behandler alminnelige muslimer verre. Det håper jeg at ingen mener!

(Jeg registrerer forøvrig at tråden (dessverre) tok ei utvikling til å bli en typisk generaliserende anti-islam-tråd - og jeg må nesten spørre hva det skal være godt for? Det skulle da ha vært mulighet til å "rase fra seg" i noen av de utallige anti-islam-trådene som enkelte debattanter har produsert opp gjennom)

Svar
Kommentar #23

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Mohamed Abdishazan. Gå til den siterte teksten.

Dette er ikke riktig. Hvis du med første kapittel mener

Du har så rett så rett. Bra at du kommenterer det!

Det er «bare» 345 ganger totalt i Koranen vantro nevnes. Henter et vers slik at dere får se: Sura 98 vers 6:

De vantro blant skriftfolkene og avgudsdyrkerne skal være i helvetes ild, og der skal de være og bli. Disse er de verste skapninger.

 

 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
Familiære bånd og politisk makt
4 minutter siden / 1708 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
11 minutter siden / 1819 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
22 minutter siden / 1252 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
Giske Rev vs Grandis - "Shetoo"
43 minutter siden / 61 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1819 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1252 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1252 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1252 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1252 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 1333 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 757 visninger
Les flere