Jan Hårstad

1125    2300

Europa vil splittes

Gå utenom,sa bøygen

Publisert: 14. jun 2012 / 634 visninger.

                   

                                Hvorfor snakker ingen om Tyskland?

       Når det gjelder regimeendringen i Syria,ser vi at haukene for dette i EU er Frankrike og England i allianse med USA. Men var det ikke slik at EU skulle bygge en felles utenrikspolitikk og forsvarspolitikk?  Hvorfor er det aldri snakk om Tyskland,- helt fra første Irak-krig opp til Libya-krigen?

      Tyskland deltar overhodet ikke. Forsvarsminister Lothar de Maiziere avviste noen deltagelse 12 juni og snakket foraktelig om de kafeintellektuelle som brenner for det-Utenriksminister Guido Westerwelle sa samme dag at en militær intervensjon  ville utløse en regional steppebrann.

     Men i storavisen Suddeutsche Zeitung 1 juni var det en kjent analytiker,Thomas Speckmann, som tok til orde for at Tyskland skulle sende krigsskip til Syria.

    Hvordan skrive om dette uten å akademisere? Den tyske makten har alltid i moderne tid vært delt mellom de ØstOrienterte og de Vestorienterte.

    Suksessen for tysk økonomi  idag skyldes nærkontakten med Kina-Russland-Tyrkia og Iran. Det er altså den tyske industriens øst-orientering som nå gjør Tyskland til en økonomisk verdensgigant. Det mangler ikke på fregatter,ubåter og korvetter som Tyskland kan sende til Syria-kysten, men alt tyder på at de vil motsette seg Natos og aksen Paris-London-Washingtons krigskurs.

    Om Hitler blir det ofte sagt at bare vi hadde lest hans Mein Kampf og studert hans planer,ville alt gått annerledes. Haken ved denne påstanden er at når det gjelder strategisk geopolitisk tenkning finnes det ingen originale tanker hos Hitler. I så henseende er boka et oppkok av hva Friedrich Ratzel (1844-1904) og Karl Ernst Haushofer (1869-1946) hadde framlagt om Lebensraum,loven om de voksende rommene,expansionskriege,bodenerwerb,etc

    Haushofers pasjon var alliansen, med ikke bare Japan i særdeleshet, men med fargede folk. NaziTyskland var sene med å forstå at de arabiske elitene elsket nazismen,men de hadde lovet Italia å kolonisere Arabia. Men Stormuftien av Jerusalem havnet i Berlin hvor han jobbet med jødeutryddelser og oppsett av muslimske SS-divisjoner.

    Det første satsningsområdet for Tyskland i etterkrigstiden var Tyrkia,fra Khomeini-revolusjonen i 1979 ble Iran-Tyskland de nærmeste partnere,en vedvarende suksesshistorie helt fram til idag.

    Hvis vi ser på det i strikte økonomiske termer vokser Tysklands nærvær i de landene som nå manifesterer seg MOT USAblokken,dvs i Bric-landene og Russland-Kina. En trenger ikke være marxist for å forstå at dette vil etterfølges av politiske relasjoner.

    Gerhard Schrøder er da lederen for de ØstOrienterte i den tyske makten. Han vil ha både Russland og Tyrkia inn i et EU hvor det selvsagt er Tyskland som skal dirigere konkursboene til også England og Frankrike.

   En fikk da Rapallo-avtalen mellom Tyskland-Russland i 1920. Det var en eventyrlig suksess for begge land. Hitler - som hadde rast så mye om jødebolsjevikene - økte handelen med Sovjetunionen. Etter noen år med stagnasjon kom Stalin-Hitlerpakten i 1939. Det hersker ingen dissens om at det knapt er noen stater i verden som industrielt utfyller hverandre så godt som Russland-Tyskland.

   I øyeblikket er da Kina-Russland i aller nærmeste militære allianse og Iran trygler om å bli opptatt som offisiell medlem i deres SCO.

   Den historiske prosessen som Europa står overfor i de nærmeste ti årene er at Europa vil bli splittet i to fiendtlige blokker. Den atlantiske blokken alliert med USA vil høyst sannsynlig bestå av London-Paris-Oslo.

   Den Euro-Asiatiske blokken vil bli ledet av Berlin- Sofia-Beograd. Kanskje vil landene i Middelhavet,Hellas, havne i aksen Berlin-Moskva-Beijing-Teheran? I mindre detaljer går det ikke an å fintenke dette. Det får være nok å peke på at Europa går mot en rask politisk polarisering som ikke vil bli noe te-selskap.

    Manfred Zeidler: Reichswehr und Rote Arme 1920-33.

    Rolf-Dieter Müller: Das Tor zur Weltmacht.

  

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Norsk olje

Publisert rundt 5 år siden

Jeg lurer fælt på hvem det i hovedsak er som kjøper oljen vi produserer.... ???

Hvis det ikke er et interessant spørsmål så vil jeg gjerne vite det....

Svar
Kommentar #2

Njål Kristiansen

140 innlegg  18020 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Hårstad har naturligvis helt rett.

Dvs. hvis man ikke tillegger Kull og Stålfellesskapet, det senere EEC, EF, EU betydning som samlende faktor hvor medlemmene består av 27 samarbeidende nasjoner i ....... Europa.

Flere av disse deltar i G8 og i G20. Russland deltar på NATO-øvelser og har oppnådd en konsultatorisk status i organisasjonen. Europarådet, med sin norske generalsekretær våker over ........... Europa.

Europa står i mot Kina og Iran. Det er vanskelig å se at Kina har noe annet å tilføre oss enn å være produksjonsfelt for billige varer til .............. Europa. Makten ligger i.......

Og som Traasdahl påpeker er det noen som kjøper oljen vår, og det er ikke Sudan men........

Hårstad; Du minner om et misantropisk voksenopplæringsprosjekt. Artig sak. Ganske underholdende faktisk. :-)

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Polariseringens pris
2 minutter siden / 391 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Polariseringens pris
2 minutter siden / 391 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Eit svarestrev i Larsens lesarbrev
7 minutter siden / 1056 visninger
Øivind Bergh kommenterte på
Å praktisere egne formaninger
8 minutter siden / 380 visninger
Johan Velten kommenterte på
Eit svarestrev i Larsens lesarbrev
30 minutter siden / 1056 visninger
Oddvar Moi kommenterte på
Hvetekornets lov
39 minutter siden / 475 visninger
Arne Kristiansen kommenterte på
Hvetekornets lov
rundt 1 time siden / 475 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 1 time siden / 391 visninger
Knut Nygaard kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 2 timer siden / 391 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Enslige asylbarn må ikke sendes ut av Norge
rundt 3 timer siden / 670 visninger
Les flere