Helge Simonnes

924    59

Svak NRK-etikk

NRK er landets største nyhetsredaksjon. Ledelsen bør sørge for at de presseetiske forholdene strammes opp.

Publisert: 13. jun 2012 / 2182 visninger.

NRKs nyhetsledelse var kategorisk på at det ikke hadde skjedd noen avlytting da Den rettsmedisinske kommisjon drøftet sakkyndigerapporten om Anders Behring Breivik. I gårsdagens rettsmøte kom det fram at leder Tarjei Rygnestad uten å vite det hadde tatt imot en oppringing fra NRK. Dermed kunne NRK-journalisten i nesten en time høre samtalen i kommisjonen.

Avlytting er en aktiv handling, og man kan hevde at NRK hadde sitt på det tørre når nyhetsledelsen fremholdt at det ikke hadde skjedd en avlytting. Men NRK burde ha fortalt hvordan journalisten fikk kjennskap til samtalen.  Nyhetsredaksjonen i NRK hadde ikke blåst noen kilder om den hadde sagt det som det var.

I stedet ble det skapt usikkerhet i kommisjonen om hvem som hadde lekket fra samtalen. Hadde det vært en lekkasje, kunne selvfølgelig NRK ikke ha oppgitt hvem som var kilden til opplysningene. Vern av kilder er det helligste av alle prinsipper i presseetikken.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet går uvanlig langt når han sier at dette er et klart brudd på god presseskikk. Tidligere var det slik at Pressens Faglig Utvalg ikke kunne behandle saker som var under etterforskning og kunne bli behandlet i rettsapparatet. Denne regelen er endret, og PFU bør få saken på sitt bord. Dersom ikke noen klager, kan Kokkvold selv bruke initiativretten.

NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård beklager at NRK ikke tok kontakt med kommisjonen og informerte om hva som hadde skjedd. Denne muligheten fikk NRK på et tidlig tidspunkt, men lot være å bruke den. Det er vanskelig å skjønne hvorfor NRK tok et slikt valg.

NRK har i den siste tiden hatt uvanlig mange presseetiske overtramp. Landets største nyhetsredaksjon bør sørge for at de presseetiske forholdene strammes opp.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Nåja, det er jo ikke umulig at NrK tar støyten for kommisjonslederen, fordi en telefon har ringt, den er blitt tatt - kanskje det var avtalt spill? At NrK skulle får en bot el no - det er jo intet problem. Heller blir det intet omdømme problem - slike saker hører til i mediabransjen. Jeg holder en knapp på at kommisjonslederen har lekket etter avtale med journalist.  

Svar
Kommentar #2

Fredrik W. H. Steensen

99 innlegg  844 kommentarer

Uverdig er ordet om det NRK gjorde

Publisert over 5 år siden

Jeg vet ikke hvilken type mobiltelefon lederen av kommisjonen hadde, men jeg har tidligere vært borte i at enkelte telefoner er enkelt avlyttbare. Selv det som ble snakket om under et skriftemål kom fram, det viste seg at noen hadde fjernplantet en usynlig app, fra distanse, i vedkommendes mobil. En såkalt smarttelefon. Dette til orientering. Derfor har jeg nå gjort det til vane at om jeg skal være skriftefar så skrur vi av telefonene og legger dem i et annet rom for å unngå slike hendelser i framtiden.

NB! Jeg sier ikke at det er NRK som eventuelt har påført mobilen denne aplikasjonen, men muligheten finnes.  

Så til saken, den ripa NRK har fått i lakken her er nok til at jeg mister tiltro til NRK og deres journalistiske regler. Men når det gjelder journalisters og redaktører oppførsel etter 22. juli hendelsene i fjor så har jeg sluttet å bli overrasket. En gang i tiden var journalistene de som skulle undersøke og grave, i dag har de påtatt seg helt andre oppgaver. Her går dessverre NRK i første rekke, og de eier overhode ikke skam. 

Er det på tide for mange journalister å gå i tenkeboksen og tenke over hva de driver med. I alle tilfelle virker det slik, da de ut i fra bruddstykker av hva jeg vil tro er en vanlig diskusjon i forbindelse med behandlingen av slike rapporter, lager storm i et vannglass som ikke henger på greip. 

Fredrik 

Svar
Kommentar #3

Leif Halvard Silli

68 innlegg  589 kommentarer

Dobbeltmoral og spel

Publisert over 5 år siden

Eg seier som eg har sagt på Twitter: Stanghelle har med lått i røysta, på grunn av NRK drive og stempla Rettsmedisinsk Kommisjon (RK) som «medieparanoid». Men eg la ikkje merke til at han var mykje atterhaldsam då han omtala RK-leiar Rygnestad — av den grunn. Han burde orsaka seg for på sagt ting på eit slikt grunnlag.

Sume media-representantar har tydlegvis lyst å sitja på alle sider av boret: Både halda informasjon attende for RK eller kommentera på grunnlag av dette — og fortelja folket kort dumt og merkeleg RK sine representatar ter seg når dei skal forklåra for retten kva som har hendt.

NRK har med det dei gjore vore med å spreidd uvisse. Hadde ein i staden spelt med opne kort, kunne det kanskje ha kome noko godt utav det. Istaden ter det seg berre uverdig og fornedrande for Rettsmedisinsk Kommisjon.

Mitt fulle stød til Simonnes sitt utspel andsynes PFU.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
2 minutter siden / 412 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
42 minutter siden / 412 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3576 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere