Verdidebatt

Hvor godt skalerer demokratiet?

Nye oppløp hos naboen i øst

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De siste dagene har det vært nye oppløp hos naboen i øst, og mandag ble det kjent at den russiske opposisjonsbloggeren

har vært utsatt for husinkvisisjoner.

Putin har gjort seg kjent som en rå maktpolitiker, så dette er ikke uventet, men det interessante er om ikke de russiske lederne kan tenkes ha sine "legitime" grunner for ikke å åpne for reellt demokrati? Historisk sett har de all grunn til å frykte separatisme - konflikten i Tsjetsjenia er et godt eksempel på det, for ikke å snakke om Sovjetunionens sammenbrudd som med russiske øyne må sies å være en geopolitisk katastrofe uten sidestykke i moderne historie.

Mitt spørsmål er hvor godt demokratiet slik vi kjenner det skalerer i et multietnisk imperium med over 100 nasjonaliteter representert, og som strekker seg over 12 tidssoner?

Et annet aspekt er den  demografiske skjevheten mellom Russland og Kina. Russland sliter med fallende folketall, mens Kinas befolkning svulmer rett ved siden av relativt folketomme områder i Sibir. Spørsmålet mitt er således om ikke russerne kan tenkes ha en reell frykt for at Kina på lang sikt ikke kunne tenke seg å ha sagt nei takk til en liten flik av Sibir?

Det er litt sånne ting man etter min mening bør ha i bakhodet når det gjelder debatten om demokrati hos naboen i øst......

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt