Jon Magne Lund

Kommentar–<br></br>redaktør <br></br>i Vårt Land
396

Arnfinn Haram er død

Arnfinn Haram er død. «Hvordan kan Gud ha så god råd?» utbrøt en som kjente ham godt, i sin fortvilelse, da vi snakket sammen søndag kveld.

Publisert: 10. jun 2012

«Pater Arnfinn Haram OP døde søndag den 10. juni av et hjerteinfarkt under en sykkeltur i Nordmarka, 63 år gammel» Den tragiske nyheten står nå å lese på katolsk. no, og biskop Bernt Eidsvig sier det mange tenker:
– Pater Arnfinns bortgang er et stort tap, både for hans orden og for hele Kirken i Norge. Arnfinn var en unik personlighet. Ingen kunne som ham få folk både i tale og til å lytte. Han var også en unik sjelesørger og skribent – og nådde folk på det personlige plan og i media.

Tillat meg å være personlig: En ettermiddag i 1996 kom jeg til Bergen, ganske opprevet: Den eldste sønnen min var meget syk, han hadde nettopp fått påvist sterk diabetes. Jeg hadde en avtale med Arnfinn samme ettermiddag, og da viste han seg som sjelesørgeren som kunne trøste med ord fra vår himmelske Far. Han viste en enestående omsorg.

Slik var han: øm og skarp. Hans evne til å gå inn i menneskers liv og gi hjelp i vanskelige situasjoner, fikk alle de møte som kom til ham med tunge byrder. Hans skarpe formuleringer og usedvanlige intellekt ble etter hvert kjent langt ut over kirkens grenser. Han var teolog fra Menighetsfakultetet og ble etter hvert prost i Den norske kirke, men denne kirken ble etter hvert litt for kompromissvillig for ham. Han konverterte til Den romersk-katolske kirke i 1998, og ved sin død var han prior for dominikanerne i St. Dominikus kloster i Oslo.

Arnfinn Haram kastet seg uredd ut i offentligheten. Han var fast skribent i Klassekampen, og i februar i år ble han fast skribent også i Vårt Land. Han utfordret med sin kompromissløshet, men skapte også interesse og forståelse både for sin kirke og for den kristne tro generelt.

«Når jeg tenker på Arnfinn, tenker jeg at det er godt Gud av og til sender oss noen som er sinte i alle retninger, og som er mild og mottakelig i alle retninger. En sjelden gave! Han var på en måte pietisten i den store, varme verdensstua, og samtidig den som hilste fra den store stua og inn i Norges minste krok og menighet, det var nok nytt for landet.» Det skrev en som sto ham nær til meg sent i kveld.

Vårt Land kommer tilbake med mer om Arnfinn Haram. Hans brå død ryster oss, men vi holder fast ved hans minne i takknemlighet, og lyser fred over hans gode ettermæle.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
5 dager siden / 4853 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
16 dager siden / 4734 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 2514 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
21 dager siden / 2297 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
19 dager siden / 1779 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
7 dager siden / 1712 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
19 dager siden / 1500 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
12 dager siden / 1343 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
10 dager siden / 1290 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
6 dager siden / 1131 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere