Verdidebatt

Egypt mot sharia-styre?

Mange egyptere føler nå at de er tilbake i et kjent mønster: De må velge mellom det gamle regimet og islamistene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det nærmer seg en avklaring i det første frie presidentvalget i Egypt. Valget står mellom den islamistiske Mohammad Mursi med bakgrunn i Det muslimske brorskapet (MB) og Ahmed Shafik som var den siste statsministeren i Mubarak-regimet, men som raskt stilte seg bak revolusjonen på Tahrir-plassen. Mange egyptere føler nå at de er tilbake i et kjent mønster: De må velge mellom det gamle regimet og islamistene.

Etter at islamistiske partier gjorde rent bord i parlamentsvalget, frykter mange at Egypt vil bevege seg i retning av en sharia-stat der kristne og andre minoriteter vil få enda trangere kår enn de har hatt under Mubaraks diktatur. Ny grunnlov blir vedtatt først etter at den nye presidenten er kåret. Veldig mye vil derfor avhenge av presidenten og de fullmaktene folket vil gi ham.

Vern. De fleste kristne i Egypt vil nok stemme på Shafik, tror redaktør Yossef Siddhom i den koptiske avisen Watani, som selv også støtter Shafik. Grunnen er at revolusjonen nå er hendene på islamistene, hevder han. Andre viser til at Shafik har bakgrunn i hæren og vil kunne klare å gjennomføre den tøffe overgangen til en sivil stat, og gi de kristne nødvendig beskyttelse.

Kopterne har tradisjonelt engasjert seg lite i politisk liv, blant annet fordi de har vært stemplet som annenrangs borgere og, med god grunn, har fryktet for egen sikkerhet. De blir ofte anklaget for å isolere seg i sine kirker og klostre. Men siden revolusjonen startet i januar 2011, har de våget seg mer frampå og engasjert seg i politikk. Verken praktisk eller prinsipielt ville det være mulig for en kopter å bli president.

Stoler ikke på. Kristne stiller seg ikke bak en og samme kandidat, men har stemt på ulike muslimske kandidater som de mener vil sikre Egypt som en demokratisk rettsstat med religionsfrihet for alle grupper. Mange støttet opp om Abdel Munim Futuh som meldte seg ut av Det muslimske brorskapet før han lanserte seg som kandidat. Futuh ville bygge bro mellom islamistene og de liberale. Han fikk 17 prosent av stemmene i første valgomgang og er nå danket ut.

De fleste koptere stoler ikke på de vakre ordene fra Brorskapet om at alle egyptere skal oppleve likeverd og religionsfrihet i det nye Egypt. De frykter at pipen vil få en helt annen lyd med en islamistisk president som attpåtil vil kunne regne med sterk støtte i parlamentet. Det er verdt å merke seg at også islamisten Mursi nå forsøker å vinne støtte fra den mer liberale del av befolkningen der de fleste kristne hører hjemme. På direkte-TV ble han nylig spurt om sin holdning til det å konvertere bort fra islam. Han hevdet at det var en utbredt misforståelse at en frafallen vil bli utsatt for islamsk avstraffelse. Enhver egypter må ha frihet til å endre sin tro, sa han.

Oppsiktsvekkende. Dette er en oppsiktsvekkende uttalelse fra en islamist. Det å falle fra islam er en forbrytelse som medfører dødsstraff i store deler av den muslimske verden. I Egypt er det ikke dødsstraff for dette, men dommerne har store fullmakter til å ilegge konvertitter harde dommer med fengsling, tortur, tvungen skilsmisse og tap av arbeid. Nettopp fordi sharia-lovene blir så ulikt tolket, skaper dette stor usikkerhet. En pastor i en evangelisk menighet kommenterte Mursi slik: - Dette er typisk for måten de snakker på. Den frafalne har alle rettigheter – inntil han blir en trussel mot Gud. Da blir «Guds lov» anvendt mot ham.

Mursi presiserte ved å si at det er OK å være konvertitt så lenge man holder den nye troen for seg selv, men i det øyeblikket man beveger seg utenfor hjemmet og påvirker samfunnet, da er det at loven og sharia har rett til å gripe inn.

Islam og sharia. Da er det ikke lenger religionsfrihet, for i følge menneskerettighetserklæringen har man ikke bare rett til både å skifte tro, men også til å dele sin tro med andre. Til tross for Det muslimske brorskapets gjentatte forsikringer om at Egypt skal bli en sivilstat med fulle borgerrettigheter for alle, vil den valgte presidenten trolig komme til å lene seg mot sin egen maktbase. For Mursi er det brorskapet. Jeg tror Mursi blir valgt fordi man ikke vil velge en fra Mubaraks rekker, og fordi så mange håper og tror at islam og sharia er redningen for et korrupt og ødelagt Egypt.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND FREDAG 08. JUNI 2012

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt