Jon-Geir Dittmann

8    3

Egypt mot sharia-styre?

Mange egyptere føler nå at de er tilbake i et kjent mønster: De må velge mellom det gamle regimet og islamistene.

Publisert: 8. jun 2012 / 1008 visninger.

Det nærmer seg en avklaring i det første frie presidentvalget i Egypt. Valget står mellom den islamistiske Mohammad Mursi med bakgrunn i Det muslimske brorskapet (MB) og Ahmed Shafik som var den siste statsministeren i Mubarak-regimet, men som raskt stilte seg bak revolusjonen på Tahrir-plassen. Mange egyptere føler nå at de er tilbake i et kjent mønster: De må velge mellom det gamle regimet og islamistene. 

Etter at islamistiske partier gjorde rent bord i parlamentsvalget, frykter mange at Egypt vil bevege seg i retning av en sharia-stat der kristne og andre minoriteter vil få enda trangere kår enn de har hatt under Mubaraks diktatur. Ny grunnlov blir vedtatt først etter at den nye presidenten er kåret. Veldig mye vil derfor avhenge av presidenten og de fullmaktene folket vil gi ham.

Vern. De fleste kristne i Egypt vil nok stemme på Shafik, tror redaktør Yossef Siddhom i den koptiske avisen Watani, som selv også støtter Shafik. Grunnen er at revolusjonen nå er hendene på islamistene, hevder han. Andre viser til at Shafik har bakgrunn i hæren og vil kunne klare å gjennomføre den tøffe overgangen til en sivil stat, og gi de kristne nødvendig beskyttelse. 

Kopterne har tradisjonelt engasjert seg lite i politisk liv, blant annet fordi de har vært stemplet som annenrangs borgere og, med god grunn, har fryktet for egen sikkerhet. De blir ofte anklaget for å isolere seg i sine kirker og klostre. Men siden revolusjonen startet i januar 2011, har de våget seg mer frampå og engasjert seg i politikk. Verken praktisk eller prinsipielt ville det være mulig for en kopter å bli president. 

Stoler ikke på. Kristne stiller seg ikke bak en og samme kandidat, men har stemt på ulike muslimske kandidater som de mener vil sikre Egypt som en demokratisk rettsstat med religionsfrihet for alle grupper. Mange støttet opp om Abdel Munim Futuh som meldte seg ut av Det muslimske brorskapet før han lanserte seg som kandidat. Futuh ville bygge bro mellom islamistene og de liberale. Han fikk 17 prosent av stemmene i første valgomgang og er nå danket ut. 

De fleste koptere stoler ikke på de vakre ordene fra Brorskapet om at alle egyptere skal oppleve likeverd og religionsfrihet i det nye Egypt. De frykter at pipen vil få en helt annen lyd med en islamistisk president som attpåtil vil kunne regne med sterk støtte i parlamentet. Det er verdt å merke seg at også islamisten Mursi nå forsøker å vinne støtte fra den mer liberale del av befolkningen der de fleste kristne hører hjemme. På direkte-TV ble han nylig spurt om sin holdning til det å konvertere bort fra islam. Han hevdet at det var en utbredt misforståelse at en frafallen vil bli utsatt for islamsk avstraffelse. Enhver egypter må ha frihet til å endre sin tro, sa han. 

Oppsiktsvekkende. Dette er en oppsiktsvekkende uttalelse fra en islamist. Det å falle fra islam er en forbrytelse som medfører dødsstraff i store deler av den muslimske verden. I Egypt er det ikke dødsstraff for dette, men dommerne har store fullmakter til å ilegge konvertitter harde dommer med fengsling, tortur, tvungen skilsmisse og tap av arbeid. Nettopp fordi sharia-lovene blir så ulikt tolket, skaper dette stor usikkerhet. En pastor i en evangelisk menighet kommenterte Mursi slik: - Dette er typisk for måten de snakker på. Den frafalne har alle rettigheter – inntil han blir en trussel mot Gud. Da blir «Guds lov» anvendt mot ham. 

Mursi presiserte ved å si at det er OK å være konvertitt så lenge man holder den nye troen for seg selv, men i det øyeblikket man beveger seg utenfor hjemmet og påvirker samfunnet, da er det at loven og sharia har rett til å gripe inn. 

Islam og sharia. Da er det ikke lenger religionsfrihet, for i følge menneskerettighetserklæringen har man ikke bare rett til både å skifte tro, men også til å dele sin tro med andre. Til tross for Det muslimske brorskapets gjentatte forsikringer om at Egypt skal bli en sivilstat med fulle borgerrettigheter for alle, vil den valgte presidenten trolig komme til å lene seg mot sin egen maktbase. For Mursi er det brorskapet. Jeg tror Mursi blir valgt fordi man ikke vil velge en fra Mubaraks rekker, og fordi så mange håper og tror at islam og sharia er redningen for et korrupt og ødelagt Egypt. 

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND FREDAG 08. JUNI 2012

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1168 kommentarer

Spørreundersøkelse forteller om et meget konservativt og strengt samfunn

Publisert over 5 år siden

Reuters har viderformidlet en spørreundersøkelse fra Pew Research Centre som forteller om ulike holdninger i Egypt. Det er stykke å gå før landet blir liberalt, kan det se ut som. Tallene taler i grunn for seg selv.


http://www.reuters.com/article/2011/02/02/us-egypt-islam-poll-idUSTRE7116ND20110202

Svar
Kommentar #2

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Jon-Geir Dittmann. Gå til den siterte teksten.

Etter at islamistiske partier gjorde rent bord i parlamentsvalget, frykter mange at Egypt vil bevege seg i retning av en sharia-stat der kristne og andre minoriteter vil få enda trangere kår enn de har hatt under Mubaraks diktatur.

Fint innlegg. Dette viser med all tydelighet at de norske medier har holdt Norge for narr om mer demokrati. Harde påstander men noen må ta ansvaret.

I første omgang vil jeg si at det er norsk presse som ikke har klart å se hvem som skapte stridighetene i Egypt. En kan så skylde på USA og de store nyhetsbyråer. Likefullt er det de Norske medier med vel NTB i spissen som har forledet oss til å tro at demokratiet ville komme til Egypt. Vi ble holdt for narr, noe mer er ikke å si.

Svar
Kommentar #3

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Fryktelig

Publisert over 5 år siden

 tragisk for de der nede som trodde på en forandring til det bedre...

Svar
Kommentar #4

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1168 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Skulle vel tro at de som demonstrerte visste hvilke ønsker flertallet i landet har? Hele 3 av 4 egyptere stemte på enten Brorskapet eller på salafister. 

Svar
Kommentar #5

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Vi vil nok

Publisert over 5 år siden

etter hvert få mange bekreftelser på at Jan Hårstad er ganske så på banen når han skriver....

Svar
Kommentar #6

Terje Johs. Johansen

25 innlegg  1905 kommentarer

.

Publisert over 5 år siden

 

 

Svar
Kommentar #7

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Brorskapet og "det sekteriske kortet"

Publisert over 5 år siden
Jon-Geir Dittmann. Gå til den siterte teksten.

De fleste kristne i Egypt vil nok stemme på Shafik, tror redaktør Yossef Siddhom i den koptiske avisen Watani, som selv også støtter Shafik.

Bra, nøktern og informativ innlegg av, Dittmann! Flott med slike innlegg i norsk media. Er lite av det. Det er viktig å følge med på utviklingen i den største nasjonen i den såkalte arabiske våren.

Til sitatet: Ikke overraskende, er det også en god del egyptiske muslimer, sekulære og liberale som også har stemt på Shafik fordi de deler helt eller delvis den frykten landets koptiske menighet. Dette har gjort det vanskeligere for Brorskapet å spille det "sekteriske kortet", men de har prøvd på det noe alà:" Se hva de koptere gjør! De stemmer på Shafik og ødelegger revolusjonen!".

For noen dager siden var for eksempel egyptiske sufi-muslimer (i Alexandria) ute med sin offisielle støtte for Shafik - en mann som er for mange egyptere i det vanskelige valget og dilemma de står ovenfor. En mann som er "det minste av to onder": "The majority of Sufis in Alexandria support Ahmed Shafiq in the presidential runoff elections scheduled for 16 and 17 June, said a prominent sheikh on Wednesday."

Svar

Siste innlegg

Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 13 timer siden / 93 visninger
0 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 14 timer siden / 162 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 1759 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 105 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
2 dager siden / 711 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 5 timer siden / 223 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 5 timer siden / 223 visninger
Stefan Hallman kommenterte på
Hit, men ikke lengre
rundt 6 timer siden / 868 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
rundt 7 timer siden / 3351 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 7 timer siden / 1583 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 7 timer siden / 2135 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Les flere