Verdidebatt

Retten til liv - en marginal kampsak?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Abort - fosterdrap - er ikke en marginal eller underordnet sak å være opptatt av!

Abort handler om menneskesyn; hvilken verdi og hvilke rettigheter vi som enkeltmennesker.

Er et foster et menneske? Hva annet kan det være? Ny teknologi og vitenskap lærer oss stadig mer om menneskelivets begynnelse, og denne kunnskapen burde forlengst ha fått samtlige moderne samfunn til å forkaste en gammeldags abortlov og vedta retten til liv - også for det ufødte mennesket!

Dersom vi erkjenner at det ufødte foster er et menneske, må det omfattes av det samme lovfestede vernet som  fødte mennesker har. Da blir abort en forbrytelse, et drap.

Da kan ingen med troverdighet tale varmt om menneskerettigheter, og samtidig arbeide aktivt for å liberalisere abortpraksisen både nasjonalt og internasjonalt.

Hvert år tar vi livet av 14.000 ufødte i Norge. I USA drepes langt over 1 million ufødte hvert år. Hvor mange ufødte mister livet i verdenssamfunnet som helhet?

Bare tallene fra Norge og USA viser at abortregimenes brutalitet og omfang langt overgår tallene på drepte og mishandlede i krig og væpnede konflikter verden over.

Debatten om fosterdrap handler om det mest fundamentale i et menneskelig samfunn, og blir aldri uaktuell eller "gått ut på dato".. Både Kirka, enkeltmennesker og organisasjoner kan møte argumenter som at "vi må tale varsomt om dette, for ikke å såre, krenke, støte noen." Til det vil jeg si at det går an å ha to tanker i hodet samtidig! Det er mulig å tale og kjempe for retten til liv - også for det ufødte mennesket - samtidig som vi ser kvinnene og de andre pårørende det angår.

For øvrig er det en stor ulykke at kvinnekamp og abortkamp har blitt synonyme og gått hånd i hånd. Jeg vil påstå at abortregimet er grovt kvinnediskriminerende! Abort i seg selv handler om alt annet enn respekt og likeverd for kvinner! Hvordan kan det å ha rett til å ta et annet liv, handle om egen frigjøring og likestilling med menn?

Tilbake til utgangspunktet: Abort er ikke en marginal eller underordnet sak i samfunnsdebatten. Det er tvert i mot dagsaktuellt, ikke minst med tanke på at vi hvert år siden Loven om selvbestemt abort ble vedtatt, har hatt et jevnt antall utførte fosterdrap (rundt 14.000 årlig) til tross for god tilgang på prevensjon.

Media er fulle av reportasjer om krigshandlinger, til tross for at krigføring er like "gammelt nytt" som menneskeheten selv.

Hvorfor skal media - og alle våkne samfunnsborgere - tie om abortregimets kontinuerlige grusomhet?

Om vi tier, slutt da å snakke om menneskeverd og om menneskerettigheter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt